Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέουν οι ανεμογεννήτριες της Siemens; - Μεγάλα προβλήματα στον κλάδο των ΑΠΕ

Καταρρέουν οι ανεμογεννήτριες της Siemens; - Μεγάλα προβλήματα στον κλάδο των ΑΠΕ
Ο ρυθμός επέκτασης και το γεγονός ότι πολλά εξαρτήματα των μεγαλύτερων ανεμογεννητριών δεν έχουν στην πραγματικότητα χρησιμοποιηθεί για πολύ καιρό, σημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν εγγενείς κίνδυνοι σε ολόκληρο τον κλάδο
Οι δαπανηρές αστοχίες στον κατασκευαστή ανεμογεννητριών Siemens Gamesa τον περασμένο μήνα έστειλαν στα τάρτα τις μετοχές της μητρικής εταιρείας Siemens Energy και οι αναλυτές ανησυχούν για ευρύτερα προβλήματα σε ολόκληρο τον κλάδο.
Ο γερμανικός ενεργειακός γίγαντας ακύρωσε τις προβλέψεις του για τα κέρδη του στα τέλη Ιουνίου, επικαλούμενος "σημαντική αύξηση των ποσοστών αποτυχίας των εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών" στο τμήμα αιολικής ενέργειας Siemens Gamesa.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Energy Christian Bruch δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "πάρα πολλά είχαν κρυφτεί κάτω από το χαλί" στη Siemens Gamesa και ότι τα ζητήματα ποιότητας ήταν "πιο σοβαρά από ό,τι ο ίδιος πίστευε ότι ήταν δυνατόν".
Η μετοχή της Siemens Energy κατέρρευσε κατά 37% περίπου στις 23 Ιουνίου, ενώ και άλλες εταιρείες αιολικής ενέργειας είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι τα προβλήματα στην Gamesa μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός ευρύτερου προβλήματος για τον κλάδο.

Τα προβλήματα των ανεμογεννητριών

Ο Nicholas Green, επικεφαλής του τμήματος κεφαλαιουχικών αγαθών και βιομηχανικής τεχνολογίας της ΕΕ στην AllianceBernstein, δήλωσε στο CNBC ότι ο ρυθμός επέκτασης και το γεγονός ότι πολλά εξαρτήματα των μεγαλύτερων ανεμογεννητριών δεν έχουν στην πραγματικότητα χρησιμοποιηθεί για πολύ καιρό, σημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν εγγενείς κίνδυνοι σε ολόκληρο τον κλάδο.
"Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η τοποθέτηση ολοκαίνουργιων μηχανημάτων - είτε πρόκειται για χερσαία είτε για ακόμη πιο δύσκολα υπεράκτια αιολικά πάρκα - και ο ρυθμός των αλλαγών σε αυτά τα μηχανήματα μας έχει βάλει σε ελαφρώς αχαρτογράφητο έδαφος", δήλωσε.
"Αν και είναι δύσκολο να το πούμε αυτή τη στιγμή, η καλύτερη εικασία μου είναι ότι αυτό πιθανόν να είναι πράγματι ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρο τον κλάδο.
Δεν ήταν ότι η Siemens Gamesa είναι ένας κακός φορέας εκμετάλλευσης ως τέτοιος, είναι ότι στην πραγματικότητα ορισμένα από τα συνήθη πρωτόκολλα και ο χρόνος χρήσης, τα λειτουργικά δεδομένα σε χρήση, είναι σχετικά περιορισμένα".
Το διοικητικό συμβούλιο της Siemens Gamesa πρόκειται τώρα να διεξάγει μια "εκτεταμένη τεχνική εξέταση" του ζητήματος, η οποία αναμένεται να προκαλέσει κόστος άνω του 1 δισ. ευρώ.

Δύσκολα δύο χρόνια

Η αιολική βιομηχανία έχει επεκταθεί ραγδαία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μειώνοντας το κόστος σε ανταγωνιστικό - και μερικές φορές σε χαμηλότερο επίπεδο - από εκείνο των ορυκτών καυσίμων, ενώ παράλληλα ενισχύει την αποδοτικότητα με ολοένα και μεγαλύτερες τουρμπίνες και μειώνει την εξάρτηση από κρατικές επιδοτήσεις.
"Αυτές οι μειώσεις του κόστους επιτεύχθηκαν με καινοτομίες στην τεχνολογία των τουρμπίνων και με την επέκταση των ορίων της μηχανικής", δήλωσε στο CNBC ο Christoph Zipf, εκπρόσωπος του βιομηχανικού οργανισμού WindEurope.
Είπε ότι πριν από 20 χρόνια, μια τυπική ανεμογεννήτρια θα είχε ισχύ 1 εκατομμύριο βατ- σήμερα, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού, ή OEMs, δοκιμάζουν ανεμογεννήτριες των 15 MW.
"Αυτό σημαίνει ότι και οι τουρμπίνες έχουν γίνει μεγαλύτερες, θέτοντας προκλήσεις για τα εξαρτήματα (ποιότητα, υλικά, μακροζωία).
Η καθιέρωση ανταγωνιστικών δημοπρασιών αποτέλεσε επίσης έναν κινητήριο παράγοντα αυτής της μείωσης του κόστους", πρόσθεσε ο Zipf.
Η έκθεση Statistical Review of World Energy που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευαν το 12% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας πέρυσι, με την παραγωγή αιολικής ενέργειας να αυξάνεται κατά 13,5%.
Ο κλάδος επλήγη σκληρά από την πανδημία Covid-19, καθώς τα συνεπακόλουθα λουκέτα συμπίεσαν τη βιομηχανική δραστηριότητα και μείωσαν την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας.
Τα επακόλουθα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού δυσχέραναν στη συνέχεια τους κατασκευαστές ΟΕΜ.
Οι κατασκευαστές αυτοί υπέστησαν έκτοτε ένα περαιτέρω σοκ από την εκτίναξη του πληθωρισμού και του κόστους των εισροών, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διατάραξε τις αγορές και επιδείνωσε τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού.
Η WindEurope εκτιμά ότι η άνοδος των τιμών των βασικών εμπορευμάτων έχει αυξήσει την τιμή των ανεμογεννητριών έως και 40% τα τελευταία δύο χρόνια.

Στοιχεία και αριθμοί

Σύμφωνα με την ONYX Insight, η οποία παρακολουθεί τις ανεμογεννήτριες και παρακολουθεί πάνω από 14.000 σε 30 χώρες, οι περισσότερες ανεμογεννήτριες σχεδιάζονται και πιστοποιούνται για 20 χρόνια, αλλά περιέχουν εξαρτήματα που θα παρουσιάσουν βλάβη κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου λόγω ενός "συμβιβασμού μεταξύ του κόστους του συστήματος και της αξιοπιστίας".
"Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι τα ποσοστά αστοχίας των ανεμογεννητριών σε ολόκληρη τη βιομηχανία μπορούν - και πρέπει - να γίνουν ευρύτερα κατανοητά, δεδομένης της κλίμακας των πιθανών επιπτώσεών τους στη συνολική κερδοφορία των έργων", δήλωσε στο CNBC η Evgenia Golysheva, αντιπρόεδρος στρατηγικής και μάρκετινγκ της ONYX.
"Δεν είναι ότι φτιάχνονται άσχημα, αλλά πλέον έχουμε έναν συμβιβασμό μεταξύ του κόστους της ενέργειας και της στοχευμένης αξιοπιστίας.
Όλοι όσοι κατασκευάζουν, χρηματοδοτούν και λειτουργούν ανεμογεννήτριες πρέπει να έχουν μια ρεαλιστική εικόνα για το πόσες βλάβες πρέπει να αναμένουν".
Στις ανεμογεννήτριες που θα κατασκευαστούν το 2023, πάνω από το 40% των κιβωτίων ταχυτήτων θα πρέπει να αντικατασταθούν μετά από 20 χρόνια ζωής του έργου, σύμφωνα με την ONYX, μαζί με πάνω από το 20% των κύριων ρουλεμάν και πάνω από το 5% των πτερυγίων.
Σε ολόκληρη την αιολική βιομηχανία, περίπου το 65% των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης είναι μη προγραμματισμένες, σύμφωνα με την ONYX.
Προβλέπει ότι οι μεγάλες διορθωτικές δαπάνες θα αυξηθούν σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2029.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης