Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρή ρωσική επίθεση «τρυπά» γαλλικά άρματα μάχης AMX-10RC - «Εντελώς ακατάλληλα» δηλώνει Ουκρανός στρατηγός

Σφοδρή ρωσική επίθεση «τρυπά» γαλλικά άρματα μάχης AMX-10RC - «Εντελώς ακατάλληλα» δηλώνει Ουκρανός στρατηγός
Η ανοιχτή κριτική από τον Ουκρανό διοικητή συμπίπτει με ένα βίντεο που δείχνει ένα πλήρως φορτωμένο ελαφρύ τανκ AMX-10RC που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις
Μήνες αφότου τα γαλλικά ελαφρά άρματα μάχης AMX-10RC παραδόθηκαν στην Ουκρανία και αναπτύχθηκαν στη συνεχιζόμενη αντεπίθεση, ένας Ουκρανός διοικητής τα χαρακτήρισε ακατάλληλα για πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Ρωσίας.

Η ανοιχτή κριτική από τον Ουκρανό διοικητή συμπίπτει με ένα βίντεο που δείχνει ένα πλήρως φορτωμένο ελαφρύ τανκ AMX-10RC που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.
Το βίντεο, το οποίο δημοσίευσαν ορισμένοι φιλορώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ, έγινε viral στο διαδίκτυο, αποκαλύπτοντας την ευπάθεια του γαλλικού «τανκ». Το όχημα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, εγκαταλείφθηκε από τους Ουκρανούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρόσφατες ανησυχίες ενός Ουκρανού στρατιωτικού διοικητή γίνονται ακόμη πιο αξιοσημείωτες.
Ο διοικητής 
δήλωσε ότι τα ελαφρά άρματα μάχης που προμήθευσαν οι Γάλλοι ήταν αναποτελεσματικά για επιθέσεις στην πρώτη γραμμή λόγω της λεπτής ή ελαφριάς θωράκισής τους, καθώς διαπεράστηκαν εύκολα από βλήματα πυροβολικού και άλλα όπλα που εκτοξεύτηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα.
Ο διοικητής του τάγματος της 37ης Ταξιαρχίας Πεζικού του Ναυτικού, ο οποίος ακούει στο ψευδώνυμο Major Spartanets, είπε: «Η λεπτή τους πανοπλία αποδεικνύεται σημαντική αδυναμία σε αυτόν τον πόλεμο υψηλής έντασης που χαρακτηρίζεται από συνεχή χτυπήματα βαρέως πυροβολικού».
Ο Major Spartanets σημείωσε περαιτέρω, «Χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη πυρός λόγω της ελαφριάς πανοπλίας τους. Ο οπλισμός τους είναι καλός και τα όργανα παρατήρησής τους πολύ καλά. Αλλά δυστυχώς, είναι ελαφριά πανοπλία, που τα καθιστά ακατάλληλα».


Τα γαλλικά ελαφρά τανκς δεν είναι αποτελεσματικά;

Τον Ιανουάριο του 2023, ο Γάλλος πρόεδρος Macron επιβεβαίωσε τα σχέδια για αποστολή απροσδιόριστου αριθμού ελαφρών αρμάτων μάχης AMX-10 RC στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. «Αυτά είναι τα πρώτα τανκς δυτικής κατασκευής που θα παραδοθούν στην Ουκρανία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Τέλος, τον Μάρτιο, εν μέσω έντονης φημολογίας ότι η Ουκρανία εργαζόταν για την έναρξη μιας μαζικής αντεπίθεσης κατά της Ρωσίας, ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Sebastien Lecornu επιβεβαίωσε τα πρώτα τεθωρακισμένα οχήματα AMX-10 RC που παραδόθηκαν στην Ουκρανία χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό.
Με την Ουκρανία να εξαπολύει τελικά την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της κατά των Ρώσων τον περασμένο μήνα που ήταν εντελώς ανεπιτυχής, τα γαλλικά ελαφρά άρματα μάχης AMX-10RC αναπτύχθηκαν επίσης για επιχειρήσεις μαζί με άλλο δυτικό εξοπλισμό όπως τα κύρια άρματα μάχης Leopard-2 (MBT) και τα οχήματα μάχης πεζικού Bradley ( IFV), οι οποίες σημείωσαν τεράστιες απώλειες.
Ο αξιωματικός είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου μια ρωσική οβίδα 152 χιλιοστών εξερράγη κοντά και τα σκάγια τρύπησαν το όχημα.
«Το λήμα εξερράγη δίπλα στο ελαφρά θωρακισμένο γαλλικό ελαφρύ άρμα, τα θραύσματα τρύπησαν την πανοπλία .Το πλήρωμα των τεσσάρων, δυστυχώς, παρέμεινε μέσα και σκοτώθηκαν στο τεθωρακισμένο όχημα».

Ενώ η Γαλλία έχει προβάλει το AMX-10RC ως ένα ελαφρύ τανκ, αρκετοί ειδικοί είπαν ότι είναι απλώς ένα θωρακισμένο όχημα με καλύτερη ισχύ πυρός.
Παρά το γεγονός ότι είναι ανθεκτικό σε πυρά μικρών όπλων και θραύσματα οβίδων, η θωράκιση του AMX-10 RC δεν είναι κατασκευασμένη για να διατηρεί άμεσες κρούσεις από μεγαλύτερα όπλα. Μερικοί τύποι βλημάτων, όπως φυσίγγια διάτρησης θωράκισης, μπορούν επίσης να το διαπεράσουν εύκολα.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι το όχημα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με άλλα τεθωρακισμένα οχήματα και βοήθεια πεζικού για να μειωθεί ο κίνδυνος ζημιών και απωλειών. Σύμφωνα με αναφορές και διαφορετικά σύνολα δεδομένων που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, έχει θωράκιση αλουμινίου πάχους 10 έως 15 mm. Αυτός είναι ο λόγος που πληροί τις προϋποθέσεις ως ελαφρά τεθωρακισμένο ελαφρύ τανκ.

AMX-10-RC-Wheeled-Tank-Destroyers.jpg

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης