Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γέφυρες στη Δύση ρίχνει η Κίνα - Διαρρέει ότι απέτρεψε πυρηνικό χτύπημα της Ρωσίας, ο ρόλος του Power of Siberia

Γέφυρες στη Δύση ρίχνει η Κίνα - Διαρρέει ότι απέτρεψε πυρηνικό χτύπημα της Ρωσίας, ο ρόλος του Power of Siberia
Τα πυρηνικά όπλα είναι η απόλυτη ασφάλεια που έχει ο Putin για να μην χάσει τον πόλεμο, αναφέρουν οι αναλυτές
Γέφυρες στη Δύση φαίνεται ότι ρίχνει η Κίνα, καθώς μέσω των Financial Times διέρρευσε ότι απέτρεψε πυρηνικό χτύπημα της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τους FT, που επικαλούνται δυτικούς και κινέζους αξιωματούχους, ο Xi Jinping προειδοποίησε προσωπικά τον Vladimir Putin κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, υποδεικνύοντας ότι το Πεκίνο τρέφει ανησυχίες για τον πόλεμο της Ρωσίας, ακόμη και αν προσφέρει σιωπηρή υποστήριξη στη Μόσχα.
Το μήνυμα παραδόθηκε κατά τη διάρκεια της κρατικής επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα τον Μάρτιο, ένα από τα πρώτα ταξίδια του Xi εκτός Κίνας μετά από χρόνια απομόνωσης στο πλαίσιο της πολιτικής του μηδενικού Covid.
Έκτοτε, Κινέζοι αξιωματούχοι πήραν κατ' ιδίαν τα εύσημα για το γεγονός ότι έπεισαν τον Ρώσο πρόεδρο να υποχωρήσει από τις συγκαλυμμένες απειλές του για χρήση πυρηνικού όπλου εναντίον της Ουκρανίας, αναφέρουν οι FT.

Η στάση της Κίνας

Η αποτροπή του Putin από τη χρήση ενός τέτοιου όπλου ήταν κεντρικό στοιχείο της εκστρατείας της Κίνας για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων δεσμών με την Ευρώπη.
Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 έχει φέρει τη Μόσχα και το σύμμαχό της Πεκίνο σε αντιπαράθεση με μεγάλο μέρος της ηπείρου.
Η Κίνα έχει αντιταχθεί σταθερά στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία στις δημόσιες δηλώσεις της.
Αλλά πολλοί από τους υποστηρικτές του Κιέβου έχουν αμφισβητήσει τη δέσμευση του Πεκίνου σε μια τέτοια αποτροπή, δεδομένης της "χωρίς όρια" εταιρικής σχέσης του Xi με τον Putin και ενός "ειρηνευτικού σχεδίου" που επικαλύπτεται σε μεγάλο βαθμό με τα ρωσικά σημεία συζήτησης.
Η προειδοποίηση του Xi, ωστόσο, τους έδωσε την ελπίδα ότι η Κίνα υποστηρίζει τη δημόσια ρητορική της πίσω από κλειστές πόρτες - και ενδεχομένως απειλεί με συνέπειες για τη σχέση τους που θα ήταν επαρκείς για να σταματήσουν τον Putin από τη χρήση πυρηνικού όπλου.
"Οι Κινέζοι παίρνουν τα εύσημα για την αποστολή του μηνύματος σε κάθε επίπεδο", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο Josep Borrell, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε τον Μάρτιο ότι η επίσκεψη του Xi "μειώνει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου και αυτοί [οι Κινέζοι] το έχουν καταστήσει πολύ, πολύ σαφές".
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Αλλά ένας πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο Xi είπε προσωπικά στον Putin να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, σημειώνοντας ότι η θέση της Κίνας κατά της χρήσης τους περιλαμβάνεται στο έγγραφο θέσης της για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο ρόλος του Power of Siberia-2

Ο Putin φαίνεται ότι απογοητεύτηκε αφού η επίσκεψη του Xi απέτυχε να αποφέρει απτές νίκες για τη Ρωσία, όπως η έγκριση για τον πολυαναμενόμενο αγωγό Power of Siberia-2, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας στους FT.
Η καταδίκη της χρήσης πυρηνικών όπλων στο κοινό τους ανακοινωθέν προστέθηκε σχεδόν σίγουρα κατόπιν εντολής της Κίνας, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.
Εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, "είναι όλα αρνητικά για την Κίνα".
Η εισβολή της Ρωσίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη της Κίνας, η οποία έχει βοηθήσει τη Μόσχα να ξεπεράσει τις οικονομικές κυρώσεις που την έχουν αποκλείσει από κρίσιμες παγκόσμιες αγορές και αλυσίδες εφοδιασμού.
Πέρυσι, το διμερές εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία έφθασε το ποσό ρεκόρ των 190 δισ. δολαρίων, καθώς το Πεκίνο αύξησε τις αγορές ρωσικής ενέργειας και της επέτρεψε να εισάγει κρίσιμη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των μικροτσίπ.
Η Κίνα απέφυγε να επικρίνει τη Ρωσία για την εισβολή και κατηγόρησε τη Δύση ότι τροφοδοτεί τη σύγκρουση με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.
Το Πεκίνο έκανε επίσης ελάχιστα συγκαλυμμένες αναφορές σε "επιζήμιες πράξεις ηγεμονίας, κυριαρχίας και εκφοβισμού" από τις ΗΠΑ μέσω κυρώσεων.
Αλλά ο πόλεμος απειλεί να καταστρέψει τις προσπάθειες της Κίνας να μπει σφήνα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ανώτερο Κινέζο κυβερνητικό σύμβουλο.
Ένα ρωσικό πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία ή σε έναν από τους Ευρωπαίους συμμάχους της θα κινδύνευε να στρέψει την ήπειρο εναντίον της Κίνας, δήλωσε ο σύμβουλος, ενώ η συνεχής πίεση από το Πεκίνο για την αποτροπή μιας τέτοιας πράξης θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων με την ήπειρο.

Οι σχέσεις Ρωσίας - Κίνας

Ο Shi Yinhong, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Renmin στο Πεκίνο, δήλωσε ότι "η Ρωσία δεν είχε ποτέ και δεν θα έχει ποτέ την έγκριση της Κίνας για τη χρήση πυρηνικών όπλων".
Εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας, "η Κίνα θα απομακρυνθεί περαιτέρω από τη Ρωσία", πρόσθεσε.
Η προειδοποίηση του Xi υποδηλώνει ότι η Κίνα εξακολουθεί να ανησυχεί για τον πόλεμο, παρά τις διαβεβαιώσεις του Putin τον περασμένο Οκτώβριο ότι ένα τακτικό πυρηνικό πλήγμα δεν θα είχε "πολιτικό ή στρατιωτικό νόημα".
Η δήλωση αυτή ήρθε εν μέσω αυξημένων φόβων στη Δύση ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα τακτικά πυρηνικά όπλα, τα οποία είναι πολεμικές κεφαλές χαμηλότερης απόδοσης, ως απάντηση σε ταπεινωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, οι τρεις πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, είπαν στο Κρεμλίνο ότι θα πλήξουν τις δυνάμεις του με συμβατικά όπλα αν χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα.
Στον απόηχο των προειδοποιήσεων, ο Putin εγκατέλειψε τη ρητορική του και δεν αναφέρθηκε δημοσίως στα τακτικά πυρηνικά όπλα για αρκετούς μήνες.
Άνθρωποι προσκείμενοι στο Κρεμλίνο λένε ότι ο Ρώσος ηγέτης αποφάσισε ανεξάρτητα ότι τα τακτικά πυρηνικά όπλα δεν θα έδιναν πλεονέκτημα στη Ρωσία μετά την προβολή σεναρίων που θα προέκυπταν από τη χρήση τους.
Ένα πυρηνικό χτύπημα ήταν πιθανό να μετατρέψει περιοχές που ο Putin έχει διεκδικήσει για τη Ρωσία σε μια... ερημιά, ενώ θα βοηθούσε ελάχιστα στην προέλαση των δυνάμεών του.
Το Κίεβο εξέφρασε εν τω μεταξύ την ανησυχία του ότι η Ρωσία θα μπορούσε αντ' αυτού να προκαλέσει ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια - τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει από τον Μάρτιο του 2022 - και να αρνηθεί την ευθύνη.
Ο Putin αναφέρθηκε ξανά στα πυρηνικά όπλα τον περασμένο μήνα, καθώς άρχισε η αντεπίθεση της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η Ρωσία παρέδωσε τακτικές κεφαλές στη Λευκορωσία.
Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε γρήγορα ότι δεν υπήρχε "καμία ανάγκη" να το κάνει αυτό επειδή οι ρωσικές δυνάμεις συγκρατούσαν την προέλαση της Ουκρανίας.
Αλλά η δήλωση έδειξε ότι ακόμη και η Κίνα μπορεί να μην είναι σε θέση να αποτρέψει πλήρως τον Putin, δήλωσε ο Alexander Gabuev, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center.
"Τα πυρηνικά όπλα είναι η απόλυτη ασφάλεια που έχει ο Putin για να μην χάσει καταστροφικά αυτόν τον πόλεμο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης