Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκηνικό πολέμου στήνουν οι ΗΠΑ μέσω Καναδά στην Κίνα – Στοχεύουν σε ορυκτά για το… 5G

Σκηνικό πολέμου στήνουν οι ΗΠΑ μέσω Καναδά στην Κίνα – Στοχεύουν σε ορυκτά για το… 5G
Η πρόσβαση σε κρίσιμα ορυκτά είναι απαραίτητη για κάθε χώρα που ελπίζει να αποκτήσει ή να διατηρήσει τεχνολογική υπεροχή έναντι των αντιπάλων της
Τα τελευταία χρόνια, τα κρίσιμα ορυκτά έχουν συνδεθεί στενά με την εθνική ασφάλεια των δυτικών εθνών.
Η πρόσβαση σε κρίσιμα ορυκτά είναι απαραίτητη για κάθε χώρα που ελπίζει να αποκτήσει ή να διατηρήσει τεχνολογική υπεροχή έναντι των αντιπάλων της - γεγονός που η Κίνα γνώριζε σαφώς όταν προχώρησε στην εξαγορά της βιομηχανίας πριν από μια δεκαετία.
Αλλά τώρα έχει αρχίσει η αντεπίθεση.
Σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να διασφαλίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους με κρίσιμα ορυκτά, καθώς επενδύουν σημαντικά σε νέες έρευνες και παραγωγή.
Στην πραγματικότητα, ο Καναδάς ανησυχούσε τόσο πολύ για τον εφοδιασμό με κρίσιμα ορυκτά που ανάγκασε τρεις κινεζικές εταιρείες να πουλήσουν τα μεταλλευτικά τους περιουσιακά στοιχεία στη χώρα.
Και καθώς οι χώρες αυτές κινούνται για να καταπολεμήσουν την Κίνα, οι μη κινεζικές εταιρείες που κάθονται πάνω στους στρατηγικά ζωτικούς πόρους αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία.

Το παράδειγμα του Καναδά

Στον Καναδά, για παράδειγμα, όταν οι κινεζικές εταιρείες αναγκάστηκαν να εκποιήσουν τα ιδιοκτησιακά τους συμφέροντα στη χώρα - μια καναδική μεταλλευτική εταιρεία, η PowerMetals, έμεινε στον έλεγχο όχι μόνο ενός δυνητικού ορυχείου λιθίου υψηλής ποιότητας, αλλά και αυτού που θα μπορούσε να γίνει το μοναδικό λειτουργικό ορυχείο καισίου στον κόσμο που δεν ανήκει στην Κίνα.
Και ενώ το καίσιο μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό όσο το λίθιο, είναι αναμφίβολα κρίσιμο.
Το καίσιο έχει κεντρική σημασία για τον στόχο των Ηνωμένων Πολιτειών να κερδίσουν την κούρσα του 5G, παίζει βασικό ρόλο στα συστήματα καθοδήγησης αεροσκαφών, στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και στους δορυφόρους παγκόσμιου εντοπισμού θέσης.
Και παρά τη σημασία του, όλα τα γνωστά κοιτάσματα καισίου σε όλο τον κόσμο είτε έχουν εξαντληθεί, είτε τα ορυχεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν την PowerMetals και το έργο της Case Lake ως ένα από τα πιο μοναδικά και συναρπαστικά έργα φυσικών πόρων στον κόσμο σήμερα.

Το όνειρο του γεωλόγου

Δεν είναι μόνο το γεωπολιτικό πλαίσιο και η ποιότητα των πόρων που καθιστούν την PowerMetals μια τόσο ενδιαφέρουσα προοπτική.
Το κύριο έργο εξερεύνησης του μεταλλωρύχου έχει περιγραφεί από τον πρόεδρο της εταιρείας ως "όνειρο γεωλόγου" και το ισοδύναμο με "προνομιακό ακίνητο στην Park Avenue".
Είναι προσβάσιμο όλο το χρόνο από καλά συντηρημένους δρόμους, με όλες τις υποδομές στη θέση τους, μια πραγματική σπανιότητα στη μεταλλευτική βιομηχανία.
Σχεδόν όλες οι ανακαλύψεις στην κρίσιμη αγορά μετάλλων του Καναδά έχουν γίνει σε εξαιρετικά απομακρυσμένες περιοχές.
Αλλά στην προοπτική Case Lake, όχι μόνο υπάρχει ήδη όλη η οδική και ηλεκτρική υποδομή, αλλά διαθέτει ακόμη και σήμα κινητής τηλεφωνίας - ένα πλεονέκτημα που είναι ανήκουστο στους περισσότερους τόπους εξόρυξης.
Σύμφωνα με την Power Metals, το Case Lake είναι ένα από τα πιο φθηνά οικόπεδα για γεωτρήσεις στον Καναδά - και όχι μόνο λόγω της εύκολης πρόσβασης.


Ένα αυστραλιανό πλεονέκτημα

Σύμφωνα με την PowerMetals, η Case Lake διαθέτει υψηλής ποιότητας καίσιο που είναι παρόμοιο με το διάσημο ορυχείο Sinclair της Αυστραλίας.
Το γεγονός αυτό γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον όταν εξετάζετε τους εμπειρογνώμονες και τα χρήματα που υποστηρίζουν αυτόν τον ανερχόμενο καναδικό μεταλλωρυχείο.
Όταν οι κινεζικές εταιρείες εκδιώχθηκαν από τον Καναδά, μεγάλα αυστραλιανά χρήματα και τεχνογνωσία άρπαξαν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα πιθανό ορυχείο κρίσιμων ορυκτών.
Και όταν προσθέτεται η αυστραλιανή τεχνογνωσία ανάπτυξης καισίου σε αυτό που μοιάζει με ένα πολύ ελπιδοφόρο δυναμικό ορυχείου, όλα μπορούν να μπουν στη θέση τους.
Το πρώτο εμπορικό ορυχείο καισίου της Αυστραλίας, το Sinclair, εξήγαγε το τελευταίο του καίσιο το 2019.
Και είναι ένα από τα μόλις τρία στον κόσμο.
Τα άλλα δύο είναι το ορυχείο Tanco στη Μανιτόμπα του Καναδά και το ορυχείο Bikita στη Ζιμπάμπουε.
Το Tanco έκλεισε μετά την κατάρρευση του ορυχείου το 2015 και το Bikita εξαντλήθηκε το 2018.
Αυτό θα μπορούσε να κάνει την ιδιοκτησία της PowerMetals στο Case Lake μια πολύ μεγάλη υπόθεση.
Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο πιστεύεται ότι ο Καναδάς είναι ανένδοτος ότι η Κίνα δεν θα πάρει στα χέρια της αυτό που θα μπορούσε να καταλήξει να είναι η μόνη προμήθεια καισίου που είναι γνωστή ή έχει απομείνει στον κόσμο.
Έχει επίσης την πλήρη υποστήριξη της Ουάσινγκτον, καθώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια ανατροπής της κυριαρχίας της Κίνας σε κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών.
Το έξυπνο αυστραλιανό χρήμα είναι η αυστραλιανή Winsome Resources, η οποία άρπαξε την ευκαιρία να αντικαταστήσει τους Κινέζους επενδυτές όταν η καναδική κυβέρνηση εξέδωσε το ειδοποιητήριο έξωσης τον περασμένο Νοέμβριο λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.
Η εμπλεκόμενη κινεζική εταιρεία ήταν ο μεταλλευτικός γίγαντας Sinomine Resource Group, ένας γίγαντας με κεφαλαιοποίηση πολλών δισεκατομμυρίων στο Πεκίνο.
Ο νέος αγοραστής Winsome αγόρασε το μερίδιό τους αμέσως μόλις η καναδική κυβέρνηση απαίτησε την εκποίηση.
Η Winsome όχι μόνο αγόρασε το 5,7% του μεριδίου της Sinomine στην Power Metals, αλλά έκτοτε αύξησε το μερίδιό της στο 10,7% τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι αριθμοί των εξορύξεων

Πριν από την ανακάλυψη του καισίου, η PowerMetals είχε ήδη κάνει θραύση με τις ανακαλύψεις της σε λίθιο και ταντάλιο.
Μέχρι στιγμής, έχει πραγματοποιήσει 80 γεωτρήσεις σε περίπου 15.000 μέτρα στο Case Lake, κάνοντας μια σημαντική ανακάλυψη λιθίου παγκόσμιας κλάσης, υψηλής περιεκτικότητας (πάνω από 4%) σε πολύ ρηχό, ανοιχτό βάθος.
Μια πρόγευση των σημαντικότερων σημείων αυτής της ανακάλυψης περιλαμβάνει:
- 1,94% λίθιο και 323,75pp ταντάλιο σε 26 μέτρα
- 2,07% λίθιο και 213,96pp ταντάλιο σε 18 μέτρα
- 4,75% λίθιο και 396,00pp ταντάλιο σε 2 μέτρα
- 1,71 % λίθιο και 240,77pp ταντάλιο πάνω από 12 μέτρα
- 1,20 % λίθιο και 218,68pp ταντάλιο πάνω από 19 μέτρα
Κατά τη διάρκεια της γεώτρησης για το λίθιο και το ταντάλιο, η Power Metals έκανε μια απρόσμενη ανακάλυψη σπάνιου καισίου στο West Joe Dyke της Case Lake.
Πρόκειται για κάποιο από τα υψηλότερα ποσοστά καισίου που έχουν βρεθεί εδώ και δεκαετίες, με περιεκτικότητες που φτάνουν το 24% σε καλά διαστήματα.
- 24,07% καίσιο σε 1 μέτρο
- 20,36% καίσιο πάνω από 1 μέτρο
- 22,22% καίσιο πάνω από 2 μέτρα
- 7,65% καίσιο πάνω από 7,09 μέτρα
Τότε ήταν που μια κινεζική εταιρεία άρπαξε την ευκαιρία να αποκτήσει το 5,7% της Power Metals.
Αλλά τώρα ο Καναδάς αντεπιτέθηκε - και η Power Metals είναι έτοιμη να κινηθεί.
Καθώς ο παγκόσμιος πόλεμος για τα κρίσιμα ορυκτά θερμαίνεται, είναι εταιρείες όπως η PowerMetals που είναι σε θέση να απεγκλωβιστούν από την επιρροή της Κίνας που μπορεί να έχουν τα περισσότερα να κερδίσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης