Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόντρα Βρυξελλών - Παρισίου για την αστυνομική βία: «Δική μας δουλειά η αστυνομία μας»

Κόντρα Βρυξελλών - Παρισίου για την αστυνομική βία: «Δική μας δουλειά η αστυνομία μας»
Απέκρουσε τις επικρίσεις της Κομισιόν για υπερβολική αστυνομική βία η Γαλλίδα Υφυπουργός Εξωτερικών - «Θα διαχειριζόμαστε την αστυνομία μας όπως θέλουμε», δήλωσε
«Θα είμαι πολύ σαφής», είπε ο υφυπουργός της Γαλλίας για την Ευρώπη Laurence Boone σε μια ακρόαση στη Γερουσία, «δεν εναπόκειται στον Επίτροπο Δικαιοσύνης Didier Reynders ή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενδιαφέρονται για τον τρόπο με τον οποίο η Γαλλία διαχειρίζεται την αστυνομία της» οξύνοντας, έτσι το ήδη τεταμένο κλίμα με τις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στο βελγικό ραδιόφωνο την Τετάρτη, ο Reynders είπε ότι υπάρχει ανάγκη «να προβληματιστούμε για τη [γαλλική] αστυνόμευση» δεδομένου του «εντυπωσιακού επιπέδου βίας» που γνώρισε η χώρα τα τελευταία χρόνια, η οποία κορυφώθηκε σε μια εβδομάδα ταραχών μετά το θάνατο του 17χρονου Nahel M.
«Πρέπει να εξετάσουμε το πολύ υψηλό επίπεδο βίας, γιατί μερικές φορές θέτει μια πρόκληση στη συμπεριφορά ορισμένων αστυνομικών – όπως έχουμε δει από τις δραματικές καταστάσεις που επισυνέβησαν», συνέχισε ο Reynders.
Αυτό ισχύει επίσης, πρόσθεσε, «στη συμπεριφορά των ανθρώπων, που έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν ελεύθερα - είναι θεμελιώδες δικαίωμα - αλλά όχι να λεηλατούν καταστήματα, να καταστρέφουν επιχειρήσεις ή να καταστρέφουν δημόσια περιουσία».
Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο μίας εντεινόμενης κόντρας μεταξύ του Παρισιού και διεθνών οργανισμών για τη διαχείριση της γαλλικής αστυνομίας.
Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (OHCHR) κάλεσε τη Γαλλία «να αντιμετωπίσει σοβαρά τα βαθιά ζητήματα του ρατσισμού και των διακρίσεων στην επιβολή του νόμου» μετά τη δολοφονία του Nahel M..
Από την πλευρά του, το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε αντικρούοντας τις εγκλήσεις περί ρατσισμού στη γαλλική αστυνομία.
«Οποιαδήποτε κατηγορία για ρατσισμό ή για συστημικές διακρίσεις από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου στη Γαλλία είναι εντελώς αβάσιμη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης