Τελευταία Νέα
Διεθνή

Robles (Ισπανία): Να μην σταλούν στην Ουκρανία οι παγκοσμίως απαγορευμένες βόμβες διασποράς

Robles (Ισπανία): Να μην σταλούν στην Ουκρανία οι παγκοσμίως απαγορευμένες βόμβες διασποράς
Είναι απόφαση των ΗΠΑ όχι του ΝΑΤο η αποστολή βομβών διασποράς στην Ουκρανία πρόσθεσε η Ισπανίδα Υπουργός Άμυνας
Σχετικά Άρθρα
«Βόμβες διασποράς δεν πρέπει να σταλούν στην Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, μια μέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν πυρομαχικά διασποράς στο Κίεβο για να βοηθηθεί στην αντεπίθεση του ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις.
Οι βόμβες διασποράς έχουν απαγορευθεί σε περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας.
Οι βόμβες αυτές αποδεσμεύουν ένα μεγάλο αριθμό μικρότερων βομβών που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως σε ευρεία περιοχή.
Όσες από αυτές τις μικρότερες βόμβες δεν εκρήγνυνται συνιστούν κίνδυνο για δεκαετίες.
«Η Ισπανία, με βάση τη σταθερή δέσμευση που έχει προς την Ουκρανία, έχει επίσης σταθερή δέσμευση προς το ότι ορισμένα όπλα και βόμβες δεν μπορούν να παραδοθούν σε καμία περίπτωση», δήλωσε η Margarita Robles στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Μαδρίτη ενόψει των εθνικών εκλογών της 23ης Ιουλίου.
«Όχι στις βόμβες διασποράς και ναι στη νόμιμη άμυνα της Ουκρανίας, η οποία, όπως καταλαβαίνουμε, δεν πρέπει να πραγματοποιείται με βόμβες διασποράς», δήλωσε η Ρόμπλες.
Η Robles δήλωσε ότι η απόφαση να σταλούν βόμβες διασποράς στην Ουκρανία ελήφθη από την αμερικανική κυβέρνηση και όχι από το ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Ισπανία.
Υπάρχει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των ισπανικών κομμάτων για την υποστήριξη της Ουκρανίας και την παροχή στρατιωτικής βοήθειας για τον πόλεμο.
Η Ρωσία, η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τα πυρομαχικά διασποράς, η οποία απαγορεύει την παραγωγή, την αποθήκευση, τη χρήση και τη μεταφορά των όπλων αυτών.
Ο σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan δήλωσε ότι η Ουκρανία παρείχε γραπτές διαβεβαιώσεις ότι θα χρησιμοποιήσει τις βόμβες διασποράς «με πολύ προσεκτικό τρόπο», ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τους αμάχους.
Ερωτηθείς γιατί αποστέλλονται τώρα οι βόμβες διασποράς ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden  δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προσπάθεια του Κιέβου να αμυνθεί κατά της Ρωσίας είχε «εξαντλήσει τα πυρομαχικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης