Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας σε Παρίσι και Μασσαλία - Νέες παρεμβάσεις της αστυνομίας

Γαλλία:  Διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας σε Παρίσι και Μασσαλία - Νέες παρεμβάσεις της αστυνομίας
Το αστυνομικό τμήμα του Παρισιού είχε απαγορέψει τη σχεδιαζόμενη διαδήλωση, επικαλούμενο ένα «πλαίσιο εντάσεων»
Σχετικά Άρθρα
Eκατοντάδες διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση της αστυνομίας και βγήκαν το Σάββατο 8/7 στο κέντρο του Παρισιού προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της αστυνομικής βίας, μια εβδομάδα μετά τις πολυήμερες ταραχές που πυροδότησε η δολοφονία ενός εφήβου από αστυνομικό σε προάστιο του Παρισιού, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.
Η αστυνομία διέλυσε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην τεράστια Place de la Republique του Παρισιού, στέλνοντας αρκετές εκατοντάδες άτομα προς την πλατιά Boulevard Magenta, όπου πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία. σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Το αστυνομικό τμήμα του Παρισιού σε απόφαση που είχε δημοσιεύσει στον ιστότοπό του, είχε προηγουμένως απαγορέψει τη σχεδιαζόμενη διαδήλωση, επικαλούμενο ένα «πλαίσιο εντάσεων».
«Εξακολουθούμε να απολαμβάνουμε την ελευθερία της έκφρασης στη Γαλλία, αλλά η ελευθερία του συνέρχεσθαι, ιδιαίτερα, απειλείται», είπε ο Felix Bouvarel, ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας που ήρθε στη συγκέντρωση παρά την απαγόρευση την οποία χαρακτήρισε «σοκαριστική».
Οι αρχές απαγόρευσαν επίσης μια διαδήλωση στη βόρεια πόλη της Λιλ το Σάββατο, ενώ μια πορεία στη Μασσαλία πραγματοποιήθηκε τελικά με αλλαγμένη τροχιά, καθώς η αστυνομία έζχω εντολή στους διαδηλωτές να βγουν έξω από το κέντρο της πόλης.
Ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, κυρίως έφηβοι, συνελήφθησαν σε έξι νύχτες ταραχών που έληξαν πριν από μια εβδομάδα. Περίπου 2.500 κτίρια υπέστησαν ζημιές.
Οι ταραχές προκλήθηκαν από τον θανατηφόρο πυροβολισμό της 27ης Ιουνίου από αστυνομικό του 17χρονου Nahel M σε τροχαίο έλεγχο.
Ο αστυνομικός έχει συλληφθεί.
Η διαδήλωση του Σαββάτου 8/7 συγκλήθηκε από την οικογένεια του Adama Traore, ενός μαύρου Γάλλου του οποίου ο θάνατος υπό την κράτηση της αστυνομίας το 2016 οδηγεί έκτοτε σε διαμαδτυρτίες κάθε χρόνο.
Οι διοργανωτές προσπάθησαν να μεταφέρουν τη διαδήλωση στο κέντρο του Παρισιού μετά την απαγόρευσή της στο Beaumont-sur-Oise, το προάστιο του Παρισιού όπου πέθανε ο Traore, από το τοπικό αστυνομικό τμήμα.
Παράλληλα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε το νομικό σύστημα της χώρας είναι ρατσιστικό, μια ημέρα αφότου η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) ζήτησε από τη Γαλλία να αντιμετωπίσει «τις δομικές και συστημικές αιτίες των φυλετικών διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των αρχών επιβολής του νόμου».
«Οποιαδήποτε κατηγορία για συστημικό ρατσισμό ή διάκριση από τις αρχές επιβολής του νόμου στη Γαλλία είναι αβάσιμη», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης