Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοντά στα F-16 η Τουρκία - Προς αναδίπλωση Menendez μετά τις πιέσεις: Το συζητάμε με την κυβέρνηση Biden

Κοντά στα F-16 η Τουρκία - Προς αναδίπλωση Menendez μετά τις πιέσεις: Το συζητάμε με την κυβέρνηση Biden
Ο γερουσιαστής δηλώνει πως συζητά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία
Σχετικά Άρθρα
(upd) Προς αναδίπλωση όσον αφορά τις εντάσεις του για την πώληση των μαχητικών F16 στην Τουρκία οδεύει ο γερουσιαστής Bob Mendendez, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση αλλά και την τελευταία εξέλιξη με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Menendez έκανε λόγο για προσωρινή «κάμψη» της «επιθετικότητας» της Τουρκίας «έναντι των γειτόνων της», προσθέτοντας ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden, όσον αφορά τη στάση του ως προς τη δυνητική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.
Ο Menendez τόνισε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως καθώς συνεχίζει να διατηρεί τις ανησυχίες του για την Τουρκία, θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα αν θα άρει τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πώληση.
Οι δηλώσεις Menendez επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, ότι το State Department βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Αμερικάνο γερουσιαστή.

«Είμαστε σε συζητήσεις με την κυβέρνηση Biden»

Έκανε τη δήλωση αυτή την ημέρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, συμφώνησε να προωθήσει στο τουρκικό κοινοβούλιο την επικύρωση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO.
Ερωτηθείς αν η συγκεκριμένη εξέλιξη, που η Ουάσιγκτον θεωρεί μείζονα πρόοδο, θα τον ωθήσει να άρει τις επιφυλάξεις του για την πώληση των μαχητικών, ο κ. Μενέντεζ απάντησε: «διεξάγουμε συνομιλίες με την κυβέρνηση».
Πρόσθεσε ότι «αν (η κυβέρνηση Biden) μπορέσει να βρει τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της θα τερματιστεί, και καταγράφεται κάμψη της τους τελευταίους μήνες, θα είναι σπουδαίο, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει μόνιμη πραγματικότητα».
Ακόμη, ο γερουσιαστή είπε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να «ενισχυθεί η ασφάλεια της Ελλάδας» και να εξασφαλιστούν «διαβεβαιώσεις όσον αφορά μελλοντικές ενέργειες».
Ερωτηθείς πότε θα αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει ως προς την πώληση των F-16 στην Τουρκία, ο Menendez απάντησε ότι «πιθανόν» θα το κάνει, αν αυτό είναι «εφικτό», μέσα «στην επόμενη εβδομάδα».

Sullivan (Λευκός Οίκος): Σε συννενόηση με το Κογκρέσο η μεταφορά των F-16 στην Τουρκία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα προχωρήσει με τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε συννενόηση με το Κογκρέσο, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan.
Μιλώντας ενόψει της έναρξης αργότερα σήμερα της συνόδου κορυφής του NATO στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, ο Sullivan πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Joe Biden "ήταν σαφής ότι υποστηρίζει τη μεταφορά".
"Δεν έχει εκφράσει καμία επιφύλαξη για αυτό (...) Σκοπεύει να προχωρήσει με τη μεταφορά", δήλωσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.


Deal 20 δις δολαρίων

Η κυβέρνηση Biden φέρεται έτοιμη να πουλήσει μαχητικά F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά αναγνωρίζει πως η Γερουσία και ειδικά η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, της οποίας ηγείται ο Menendez έχουν τελείως διαφορετική θέση επί του θέματος.
Για αυτό το λόγο – και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες – η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να είναι βέβαιη πως ο Menendez δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο, εφόσον οι ΗΠΑ καταλήξουν σε μια συμφωνία – «πακέτο» με την Τουρκία.
Ο Erdogan συμφώνησε για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και μένει να φανεί το επόμενο διάστημα εάν αυτό συνέβη με αντάλλαγμα την πώληση των F-16.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης