Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall, με το βλέμμα στον πληθωρισμό και τα εταιρικά αποτελέσματα – Στο +0,93% ο Dow, ο Nasdaq +0,55%

Άνοδος στη Wall, με το βλέμμα στον πληθωρισμό και τα εταιρικά αποτελέσματα – Στο +0,93% ο Dow, ο Nasdaq +0,55%
Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Ανοδικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη 11 Ιουλίου, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην επικείμενη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, αλλά και στα αποτελέσματα… που αναμένεται να ανακοινώσουν οι εισηγμένες στην αμερικανική χρηματαγορά για το β’ τρίμηνο.
Σε αυτό το κλίμα, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε +0,93%, στις 34.261 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,67%, στις 4.439 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε αύξηση +0,55%, στις 13.760 μονάδες

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύθηκε 2,62% στα 74,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κατέγραψε άνοδο 0,33% στα 1.937 δολάρια ανά ουγκιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε ελαφρώς έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύθηκε έναντι του γεν.
Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,1009 δολ./ευρώ.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε δύο μονάδες βάσης, στο 3,97%.

H έκθεση για τον πληθωρισμό του Ιουνίου που θα δημοσιευθεί την Τετάρτη και ο δείκτης τιμών παραγωγού που θα δημοσιοποιηθεί την Πέμπτη θα ρίξουν φως σε ό,τι αφορά το αν η πτώση του πληθωρισμού συνεχίζεται – γεγονός το οποίο θα αποτελέσει το χαλί για τη μελλοντική κατεύθυνση των επιτοκίων.
Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές έχουν προβλέψει ακόμη μια αύξηση κατά 0,25% στη συνεδρίαση της Federal Reserve στις 25-26 Ιουλίου.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως παραμένουν αναποφάσιστοι ως προς το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι τα στοιχεία από την αγορά εργασίας μόνο ενθαρρυντικά δεν ήταν.
«Η παύση της Fed, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, χρησιμεύει για να συλλεχθούν περισσότερες πληροφορίες», δήλωσε τη Δευτέρα ο Dan Greenhaus της Solus Alternative Asset Management στο «Closing Bell» του CNBC, προσθέτοντας: «Αυτό το οποίο είναι σημαντικό δεν είναι οι επιτοκιακές αυξήσεις, αλλά οι περικοπές επιτοκίων».
Σε ό,τι αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, η σεζόν ξεκινά στα τέλη της εβδομάδας με «συστημικά σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» όπως η JPMorgan Chase, η Wells Fargo, η Citigroup, η BlackRock και η PepsiCo.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικές είναι οι κινήσεις των επενδυτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις εξελίξεις σε Fed και Κίνα να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,75%, στις 15.790 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε αύξηση 0,12%, στις 7.282 μονάδες.
Στις 7.220 μονάδες με άνοδο 1,07% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε αύξηση +0,68%, στις 28.061 μονάδες.

Στα μάκρο, άσχημα είναι τα νέα για την ΕΚΤ, καθώς ο πληθωρισμός της Γερμανίας αυξήθηκε τον Ιούνιο, διακόπτοντας τη συνεχή πτώση του από την αρχή του έτους.
Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να συγκρίνονται με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 6,8% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ανακοίνωσε την Τρίτη η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Η ετήσια ανάκαμψη του γερμανικού πληθωρισμού στα μέσα του δεύτερου τριμήνου οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις επιδράσεις βάσης από την περσινή έκπτωση στα καύσιμα και το προσωρινά μειωμένο σιδηροδρομικό εισιτήριο.
Τον Ιούνιο του 2022, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών της ενέργειας, η γερμανική κυβέρνηση μείωσε τους φόρους στα καύσιμα και εισήγαγε ένα εισιτήριο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς που επιτρέπει τη μετακίνηση σε όλη τη χώρα με 9 ευρώ το μήνα, προκαλώντας βουτιά του πληθωρισμού.
Ο δομικός πληθωρισμός της Γερμανίας, ο οποίος δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, διαμορφώθηκε στο 5,8% τον Ιούνιο, από 5,4% τον Μάιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης