Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέρασαν τα stress tests της BoE οι βρετανικές τράπεζες - Ανθεκτικότητα στα αυξημένα επιτόκια

Πέρασαν τα stress tests της BoE οι βρετανικές τράπεζες - Ανθεκτικότητα στα αυξημένα επιτόκια
Το τεστ έλεγξε αν οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν θεωρητικά σοκ
Οι οκτώ μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας διαθέτουν αρκετά κεφάλαια για να αντέξουν μια χειρότερη οικονομική κρίση από εκείνη του 2008, δήλωσε την Τετάρτη η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), καθώς ο τομέας αντιμετωπίζει την απότομη αύξηση των επιτοκίων που πλήττει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Το τεστ έλεγξε αν οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν θεωρητικά σοκ υπό ένα σενάριο το οποίο η BoE δήλωσε ότι είναι πιο σοβαρό από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή του 2008, όταν οι Βρετανοί φορολογούμενοι χρειάστηκε να διασώσουν αρκετές τράπεζες.
Το τεστ μέτρησε επίσης πόσο καλά θα αντιμετώπιζαν οι τράπεζες μια παγκόσμια αύξηση των επιτοκίων.
Οι οκτώ τράπεζες αντιπροσωπεύουν το 75% του δανεισμού στη Βρετανία.

Ανθεκτικότητα στην αύξηση των επιτοκίων

"Η βρετανική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν μέχρι στιγμής δείξει ανθεκτικότητα στον κίνδυνο των επιτοκίων", δήλωσε ο διοικητής της BoE Άντριου Μπέιλι, αν και σημείωσε ότι ο πλήρης αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός.
Τα τεστ αντοχής ενσωμάτωσαν τον επίμονα υψηλότερο πληθωρισμό στις προηγμένες οικονομίες, την αύξηση των παγκόσμιων επιτοκίων, τη βαθιά ύφεση και την υψηλότερη ανεργία, καθώς και την απότομη πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.
"Οι κεφαλαιακές θέσεις και η ρευστότητα των μεγάλων βρετανικών τραπεζών παραμένουν ισχυρές και η κερδοφορία τους έχει αυξηθεί, γεγονός που τους επιτρέπει τόσο να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους θέση όσο και να στηρίξουν τους πελάτες τους", ανέφερε η BoE.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης