Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ουκρανία παρέλαβε τα πυρομαχικά διασποράς από τις ΗΠΑ - Τι αποκάλυψε Ουκρανός στρατηγός

H Ουκρανία παρέλαβε τα πυρομαχικά διασποράς από τις ΗΠΑ - Τι αποκάλυψε Ουκρανός στρατηγός
Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ότι η Ουκρανία έλαβε ήδη τα όπλα διασποράς
Σχετικά Άρθρα
Η Ουκρανία έλαβε τα πυρομαχικά διασποράς από τις ΗΠΑ, σχεδόν μία εβδομάδα μετά αφού ο πρόεδρος Joe Biden είχε δηλώσει πως έλαβε τη«δύσκολη απόφαση» και ενέκρινε τη μεταφορά τους στην Ουκρανία, όπως επιβεβαίωσε Ουκρανός στρατηγός μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN.
«Μόλις τα πήραμε, δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμα, αλλά μπορούν να αλλάξουν ριζικά το πεδίο της μάχης», ανέφερε ο Ταξίαρχος Όλεξαντρ Ταρνάβσκι, διοικητής της Επιχείρησης Κοινών Δυνάμεων της Ταβρίας, σε μια συνέντευξη την Πέμπτη στον Alex Marquardt του CNN.
«Ο εχθρός καταλαβαίνει επίσης ότι με την απόκτηση αυτών των πυρομαχικών, θα έχουμε ένα πλεονέκτημα.
Ο εχθρός θα εγκαταλείψει περιοχές όπου είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν», τόνισε.
Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ότι η Ουκρανία έλαβε ήδη τα όπλα διασποράς. Η ανώτερη ηγεσία θα αποφασίσει για τις «περιοχές εδάφους όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν», είπε ο Ταρνάβσκι, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό όπλο».
«Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι θα το χρησιμοποιήσουμε σε όλες τις περιοχές του μετώπου», πρόσθεσε. «Αυτό είναι πολύ λάθος. Είναι όμως πολύ ανήσυχοι».

Οι περιορισμοί στη χρήση

Ο Ουκρανός στρατηγός τόνισε τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων διασποράς, λέγοντας ότι η χρήση τους απαγορεύεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ακόμη και αν καταλαμβάνονται από τις ρωσικές δυνάμεις.
Οι ΗΠΑ είπαν ότι έχουν γραπτές διαβεβαιώσεις από την Ουκρανία ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν σε περιοχές με αμάχους και ότι η χρήση τους θα παρακολουθείται για ενδεχόμενες επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η απόφαση να παρασχεθούν στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς οφείλεται στην έλλειψη του Κιέβου σε τυπικά βλήματα πυροβολικού. Η προμήθεια των πυρομαχικών διασποράς είναι «προσωρινή», σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullican.
«Μόλις η παραγωγή φτάσει σε ένα επίπεδο όπουμπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Ουκρανίας, τότε δεν θα υπάρχει ανάγκη να συνεχίσουμε να δίνουμε πυρομαχικά διασποράς», είπε την Τρίτη, αρνούμενος να δώσει χρονοδιάγραμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης