Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Σάλος με την υποστήριξη πρώην τρομοκρατών της ΕΤΑ στον Sánchez – Προηγείται δημοσκοπικά το Λαϊκό Κόμμα

Ισπανία: Σάλος με την υποστήριξη πρώην τρομοκρατών της ΕΤΑ στον Sánchez – Προηγείται δημοσκοπικά το Λαϊκό Κόμμα
Η Bildu προκάλεσε οργή τον Μάιο, καθώς συμπεριέλαβε στον κατάλογο των εκλογικών υποψηφίων της πρώην μέλη της ETA που είχαν καταδικαστεί για φόνο
Η αγωνιώδης εκστρατεία του Pedro Sánchez για να κερδίσει άλλη μια θητεία ως πρωθυπουργός της Ισπανίας πλήττεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο από ένα πρόσωπο: τον Arnaldo Otegi, καταδικασμένο μέλος της τρομοκρατικής ομάδας ETA που διαλύθηκε.
Ο Otegi, ο οποίος έχει εκτίσει 14 χρόνια στη φυλακή, είναι ο ηγέτης του EH Bildu, ενός αριστερού βασκικού αυτονομιστικού κόμματος με βασικό ρόλο στην εθνική πολιτική.
Οι κοινοβουλευτικές του ψήφοι βοήθησαν τον Sánchez να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που υπέγραψε στο εργατικό δίκαιο, τις συντάξεις και τη στέγαση.
Όμως εκτός της χώρας των Βάσκων ο Otegi, ο οποίος έχει καταδικαστεί για εγκλήματα όπως απαγωγή και συμμετοχή σε ένοπλη ομάδα, έχει συκοφαντηθεί ως άνθρωπος της βίας.
Ποτέ δεν καταδίκασε την αιματοχυσία της ETA και η κηλίδα της τρομοκρατίας έχει κάνει το κόμμα του απωθητικό για πολλούς.
Η σχέση του Sánchez μαζί του έχει γίνει ασυγχώρητη όχι μόνο για τους ψηφοφόρους της δεξιάς αλλά και για ορισμένα μέλη του ίδιου του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Επικρίσεις

Ο Alberto Núñez Feijóo, ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης που κερδίζει τον Sánchez στις δημοσκοπήσεις, του επιτέθηκε για τη σύναψη μιας "άσεμνης" συμφωνίας με την Bildu, λέγοντας ότι επιτρέπει στους "τρομοκράτες" να καθορίζουν το μέλλον της Ισπανίας.
Σε μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υποψηφίων τη Δευτέρα, είπε: "Κύριε Sánchez, μπορείτε να κοιμάστε τη νύχτα;"
Για να γίνει πρωθυπουργός ο Feijóo, πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, πρέπει να κερδίσει 700.000 έως 800.000 ταλαντευόμενους ψηφοφόρους που τα τελευταία χρόνια περιπλανώνται μεταξύ του PP και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Κυρίως άνω των 50 ετών, είναι "άνθρωποι της τάξης" που ανησυχούν από τη διάβρωση των παλαιών αρχών και προτύπων, τα οποία θεωρούν ότι ο Sánchez έχει εγκαταλείψει, λέει ο José Pablo Ferrándiz, διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos.
Ο Carlos Miranda, πρώην πρέσβης της Ισπανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και το ΝΑΤΟ, εγκατέλειψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2019, αφού οι νομοθέτες του Bildu στη Ναβάρα το βοήθησαν να σχηματίσει περιφερειακή κυβέρνηση εκεί.
"Υπάρχει ένα τμήμα του σοσιαλιστικού κινήματος που δεν αποδέχεται τη σχέση με το Bildu.
Υπάρχει μια φράση: 'Όχι με αυτόν τον τρόπο'.
Ο Sánchez μπορεί να κάνει το σωστό, αλλά το κάνει με λάθος τρόπο", δήλωσε ο Miranda.
"Αλλά", πρόσθεσε, "για έναν σοσιαλιστή είναι δύσκολο να πει ότι ο Sánchez πρέπει να φύγει.
Οπότε τι κάνετε;"

Ποια ήταν η ETA

Η ETA, η οποία αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία μιας ευρύτερης βασκικής περιοχής που βρίσκεται ανάμεσα στη Γαλλία και την Ισπανία, σκότωσε το πρώτο της θύμα το 1968.
Συνέχισε να τραυματίζει αυτή τη γωνιά της Ευρώπης με ένα μπαράζ απαγωγών, βομβών σε αυτοκίνητα και σφαίρες, δολοφονώντας συνολικά 853 άτομα.
Η ETA ανακοίνωσε το 2011 ότι θα κατέθετε τα όπλα της, μια απόφαση για την οποία ο Otegi κέρδισε κάποια εύσημα.
Το 2018 δήλωσε ότι διαλύει επίσημα όλες τις δομές της.
Η Euskal Herria Bildu, το πλήρες όνομα της οποίας σημαίνει "επανένωση της χώρας των Βάσκων", αναπτύχθηκε στα χρόνια που μεσολάβησαν, καλύπτοντας τον χώρο που άφησαν οι απαγορεύσεις στις πολιτικές πτέρυγες της ETA.
Η Bildu προκάλεσε οργή τον Μάιο, καθώς συμπεριέλαβε στον κατάλογο των εκλογικών υποψηφίων της πρώην μέλη της ETA που είχαν καταδικαστεί για φόνο.
Το 2021 ο Otegi προέβη σε μια δήλωση-ορόσημο που απευθυνόταν στα θύματα της ΕΤΑ και τις οικογένειές τους.
"Θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τη θλίψη και τον πόνο μας για τα δεινά που υποστήκατε.
Νιώθουμε τον πόνο σας και από αυτό το ειλικρινές συναίσθημα επιβεβαιώνουμε ότι αυτό δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ", είπε.
Ο Otegi δήλωσε ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ ή έστω μιλήσει με τον Sánchez, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο του Sánchez.
Αλλά γενικότερα, πρόσθεσε: "Όλοι αρνούνται ότι έχουν επαφή μαζί μας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι μιλούν μαζί μας".

Η άνοδος της Bildu

Παρά την εχθρότητα προς το κόμμα αλλού, η Bildu είναι μια αυξανόμενη δύναμη στη χώρα των Βάσκων.
Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου ήταν το δεύτερο δημοφιλέστερο κόμμα, κερδίζοντας το 29% των ψήφων.
Αν και υπέρ της ανεξαρτησίας, οι ψηφοφόροι της Bildu λένε ότι τους ελκύουν πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την ETA: οι πολιτικές του κόμματος για την κοινωνική στέγαση, η εστίαση στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, μαζί με μια φεμινιστική και αντικαπιταλιστική τάση.
Η σημασία της Bildu για τον Sánchez πηγάζει από το γεγονός ότι η δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού του, που σχηματίστηκε με τους αριστερούς του Podemos, δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Έτσι, ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να περάσει νόμους είναι να συγκεντρώσει τις ψήφους των μικρότερων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Bildu.
Υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα του, ο Sánchez επικαλέστηκε μεταρρυθμίσεις που έθεσαν περισσότερους ανθρώπους σε μόνιμες συμβάσεις εργασίας και αύξησαν τις κρατικές συντάξεις.
"Έχω αναζητήσει συμφωνίες με τα δημοκρατικά κόμματα για να περάσω νόμους που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων", δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη. 
"Έχω ψάξει για θέσεις κάτω από κάθε πέτρα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης