Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν F-16 στον Περσικό Κόλπο υπό το φόβο συμμαχίας Ιράν, Ρωσίας και Συρίας

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν F-16 στον Περσικό Κόλπο υπό το φόβο συμμαχίας Ιράν, Ρωσίας και Συρίας
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πεντάγωνο, τα F-16 θα παρέχουν αεροπορική κάλυψη σε φορτηγά πλοία που κινούνται μέσω της στρατηγικής πλωτής οδού και θα «αυξήσουν την ορατότητα του στρατού» των ιρανικών επιχειρήσεων .
Σχετικά Άρθρα
Σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη F-16 στα Στενά του Ορμούζ προκειμένου να «προστατέψουν τα πλοία από τις ιρανικές κατασχέσεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον «ανησυχεί ολοένα και περισσότερο» για την ανάπτυξη στρατιωτικης συνεργασίας μεταξύ Ιράν, Ρωσίας και Συρίας.
Ο ανώνυμος αξιωματούχος αποκάλυψε στους δημοσιογράφους του Πενταγώνου υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι τα F-16 θα παρέχουν αεροπορική κάλυψη σε φορτηγά πλοία που κινούνται μέσω της στρατηγικής πλωτής οδού εντός του Περσικού Κόλπου προκειμένου να αυξήσουν τη ορατότητα των κινήσεων των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράν.

Κατασχέσεις δεξαμενοπλοίων

Το Ιράν την περασμένη εβδομάδα προσπάθησε να κατασχέσει δύο δεξαμενόπλοια που μετέφεραν καύσιμα υπό ξένη σημαία που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις λαθρεμπορίου καυσίμων, ενώ ένα τρίτο σύμφωνα με την Τεχεράνη ενεπλάκη σε περιστατικό σύγκρουσης με άλλο πλοίο.
«Στις 6 Ιουλίου, το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης επιθεωρούσε ένα πλοίο με το όνομα NADA 2 που ενεπλάκη στο λαθρεμπόριο ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Περσικό Κόλπο, το οποίο οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποτρέψουν μέσω μιας σειράς ι ριψοκίνδυνων ενεργειών», δήλωσε ο Ramazan Zirrahi, διοικητής του ναυτικού του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Οι Αμερικανοί ανέπτυξαν πολλά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων δύο μαχητικών Α-10, και προσπάθησαν μέχρι την τελευταία στιγμή να αποτρέψουν την κατάσχεση του σκάφους, αλλά τελικά μεταφέρθηκε στο λιμάνι Μπουσέρ για τις νόμιμες διαδικασίες», πρόσθεσε ο Zirrahi.
Αποκάλυψε επίσης ότι το πλήρωμα του NADA 2 έλαβε οδηγίες από Αμερικανούς αξιωματούχους να «σβήσουν τον κινητήρα και να περιμένουν τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να έρθουν για βοήθεια».
Εκτός από την ανάπτυξη μιας νέας μοίρας μαχητικών αεροσκαφών στον Κόλπο, ο αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον "εξετάζει μια σειρά στρατιωτικών επιλογών για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα στους ουρανούς πάνω από τη Συρία", προσθέτοντας ότι ο αμερικανικός στρατός κατοχής "δεν θα παραχωρήσει κανένα έδαφος".
Indonesia seizes Iran-flagged tanker over suspected crude oil transfer
Αυξημένη ρωσική δραστηριότητα

Τους τελευταίους μήνες, αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν παραπονεθεί για την αυξημένη δραστηριότητα της ρωσικής αεροπορίας στις αμερικανικές βάσεις κατοχής και την «παρενόχληση» των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό συνέβη το πρωί της Παρασκευής (14/7) όταν ένα ρωσικό αεροσκάφος πέταξε πάνω από τη βάση Al-Tanf της Ουάσιγκτον στην ανατολική Συρία, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις εκπαιδεύουν εξτρεμιστικές ομάδες για να πολεμήσουν κατά της συριακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ρωσικό αεροσκάφος An-30 συγκέντρωνε πληροφορίες στη βάση.
Η Γαλλία την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι διεξήγαγε μια «μη επαγγελματική αλληλεπίδραση» με δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale που πετούσαν κοντά στα σύνορα Ιράκ-Συρίας.
Αυτά τα γεγονότα έλαβαν χώρα ημέρες αφότου ο συριακός και ο ρωσικός στρατός ξεκίνησαν τον τελευταίο γύρο κοινών ασκήσεων για να «ασκήσουν έλεγχο» στον εναέριο χώρο της Συρίας και να εξετάσουν «την αποτελεσματικότητα των ρωσικών μέσων αεράμυνας στη χώρα».
To counter Iran at sea, US must sell partners on doing more - Breaking  Defense
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης