Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fink (BlackRock): Εκτός ελέγχου το χρέος των ΗΠΑ - Ξεπέρασε τα 32 τρισ. δολάρια - Πώς θα αποφύγουν την κρίση

Fink (BlackRock): Εκτός ελέγχου το χρέος των ΗΠΑ - Ξεπέρασε τα 32 τρισ. δολάρια - Πώς θα αποφύγουν την κρίση
Με την αύξηση του αμερικανικού χρέους και των επιτοκίων μόνο οι πληρωμές τόκων για την εξυπηρέτησή του θα φτάσουν τα 663 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023
Σχετικά Άρθρα
Το δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι εκτός ελέγχου – και η μοναδική λύση μπορεί να έλθει από την επιτάχυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, ανέφερε ο επικεφαλής της BlackRock, Larry Fink.
«Τα δημόσια ελλείμματά μας είναι εκτός ελέγχου», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της της BlackRock σε συνέντευξή του στο CNBC, τονίζοντας ότι το χρέος των ΗΠΑ συνέχισε να αυξάνεται, μετά την έγκριση της αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους από το Κογκρέσο.
Το συνολικό ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ προσεγγίζει πλέον τα 32,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθώς νέο χρέος ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων προστέθηκε μόνο τον περασμένο μήνα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ υψηλά επίπεδα των επιτοκίων, ορισμένοι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις πιθαντότητες οι ΗΠΑ να βρεθούν αντιμέτωπες με μια κρίση χρέους, επειδή θα πρέπει να δαπανούν μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους για να εξυπηρετούν το χρέος τους.

Στα ύψη οι τόκοι

Μόνο οι πληρωμές τόκων θα φτάσουν τα 663 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 ενώ οι πληρωμές τόκων της επόμενης δεκαετίας ενδέχεται να φτάσουν τα 10,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτίμηση από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.
Η μοναδική λύση είναι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, είπε ο Fink, προβλέποντας μάλιστα ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια χάρη στα συνεχιζόμενα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, όπως είναι ο νόμος για τους ημιαγωγούς και ο νόμος για την ενίσχυση των υποδομών, με προϋπολογισμό 1 τρισεκατομμύριο δολάρια του Προέδρου Biden.
«Όλα αυτά τα χρήματα αρχίζουν να πέφτουν στην οικονομία. Γι αυτό νομίζω ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί», είπε ο Fink, προσθέτοντας ότι ένας ρυθμός ανάπτυξης 3% θα μπορούσε να διορθώσει τις δημοσιονομικές πιέσεις από την αύξηση του χρέους αλλά και των επιτοκίων.

Παραμένει ισχυρή η αμερικανική οικονομία

Η οικονομία των ΗΠΑ είναι «πιο δυνατή από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο», πρόσθεσε, επισημαίνοντας παράγοντες όπως η ισχυρή καινοτομία και η επιχειρηματικότητα στις ΗΠΑ
Το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2% το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με το Bureau of Economic Analysis, υστερώντας ελαφρά σε σχέση με την ανάπτυξη 2,6% που είχε καταγραφεί στο προηγούμενο τρίμηνο.
Παρά ταύτα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει σχετικά ισχυρή παρά την επιθετική αύξηση των επιτοκίων στην οποία έχει προχωρήσει η Fed.
Η αγορά εργασίας πρόσθεσε 209.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο ενώ ο πληθωρισμός έπεσε στο 3% – στοιχεία που δείχνουν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες οι ΗΠΑ να αποφύγουν την ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης