Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρά ρωσικά αντίποινα κατέστρεψαν τα λιμάνια Οδησσού και Mykolaiv - Milley (ΗΠΑ): Η Ουκρανία κοστίζει πολύ – Βρετανία: Οι Ουκρανοί θα χάσουν εδάφη

Σκληρά ρωσικά αντίποινα κατέστρεψαν τα λιμάνια Οδησσού και Mykolaiv - Milley (ΗΠΑ): Η Ουκρανία κοστίζει πολύ – Βρετανία: Οι Ουκρανοί θα χάσουν εδάφη
Χωρίς τα λιμάνια της Οδησσού και του Mykolaiv στη Μαύρη Θάλασσα, η Ουκρανία στερείται εντελώς θαλάσσιας επιμελητείας - Bρετανικό Think tank: Εάν αποτύχει η Ουκρανική αντεπίθεση…. η Ουκρανία νομοτελειακά θα συρθεί σε διαπραγματεύσεις όπου θα χάσει εδάφη…
(upd 20) Μετά την τρομοκρατική ενέργεια της Ουκρανίας να χτυπήσει με δύο θαλάσσια drones την Γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία… σκοτώνοντας δύο γονείς και ακρωτηριάζοντας την κόρη τους… τα ρωσικά αντίποινα ήταν άμεσα και σκληρά…
Χτύπησαν το λιμάνι της Οδησσού καταστρέφοντας μεγάλο μέρος εγκαταστάσεων και επίσης χτύπησαν και το λιμάνι του Mykolaiv καταστρέφοντας υποδομές του λιμανιού και εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων αλλά και μονάδες παραγωγής drones….
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μαζικές επιθέσεις με UAV Geran-2 και πυραύλους κρουζ Kalibr σε στόχους στη νότια Ουκρανία.
Στην Οδησσό καταστράφηκαν οι βάσεις των μη επανδρωμένων σκαφών, οι λιμενικές υποδομές και μια αποθήκη πετρελαίου.
Στο Mikolaev, πολλά drones έπληξαν τον τερματικό σταθμό πετρελαίου του θαλάσσιου λιμανιού.

H Ουκρανία επιχείρησε άλλη μια μαζική επίθεση με drone στη Δημοκρατία της Κριμαίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας και οι μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου κατέρριψαν με επιτυχία και τα 28 UAV κατά την προσέγγισή τους στη χερσόνησο.

O Mark Milley o επικεφαλής του αμερικανικού στρατού ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός του Ουκρανικού στρατού καθώς θα κόστιζε πολλά δισεκ.
Ο Trump ο υποψήφιος αμερικανός Πρόεδρος και φαβορί για τις εκλογές του Νοεμβρίου 2024 επανέλαβε ότι μπορεί να επιλύσει την Ουκρανική κρίση ενώ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα πληρώσει αποζημιώσεις στις ΗΠΑ για την μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων…
Εν τω μεταξύ ένα βρετανικό Think tank Civitas υποστηρίζει ότι εάν αποτύχει η Ουκρανική αντεπίθεση…. η Ουκρανία νομοτελειακά θα συρθεί σε διαπραγματεύσεις όπου θα χάσει εδάφη…

Ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν τις υποδομές σε λιμάνι στην Οδησσό

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ζημιές σε υποδομές ζωτικής σημασίας σε ένα από τα λιμάνια της περιοχής της Οδησσού
Η ουκρανική διοίκηση παραδέχτηκε ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν την υποδομή σε ένα από τα λιμάνια της περιοχής της Οδησσού.
Σύμφωνα με την Επιχειρησιακή Διοίκηση Yug, η Ρωσία επιτέθηκε στο λιμάνι με πυραύλους Onyx και Kh-22.
Χτυπήθηκαν τερματικοί σταθμοί σιτηρών και πετρελαίου, κατεστράφηκαν δεξαμενές και εξοπλισμός φόρτωσης, αναφέρουν οι Ουκρανικές αρχές.
Επιπλέον, μια βιομηχανική εγκατάσταση και δύο αποθήκες υπέστησαν ζημιές στην περιοχή της Οδησσού .
Χθες το βράδυ, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εκρήξεις στην Οδησσό, στο Κίεβο, στο Zhytomyr και στο Kropyvnytskyi.
Από τις 10 Οκτωβρίου, ο ρωσικός στρατός εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ενέργειας, αμυντικής βιομηχανίας, στρατιωτικής διοίκησης και επικοινωνιών σε όλη την Ουκρανία.
Όπως είχε δηλώσει ο Ρώσος Πρόεδρος Putin, η πρώτη επίθεση ήταν μια απάντηση σε μια τρομοκρατική επίθεση που οργανώθηκε από το καθεστώς του Κιέβου στη γέφυρα της Κριμαίας στις 8 Οκτωβρίου.

Έκτοτε, ειδοποιήσεις αεροπορικών επιδρομών ανακοινώνονται καθημερινά στις ουκρανικές περιοχές, μερικές φορές σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με αναφορές, το πρώτο κύμα εκρήξεων έπληξε την πόλη μεταξύ 01:05 και 01:07 ώρα Μόσχας.
Ακολούθησαν άλλα δύο μπαράζ, στις 2:11 και στις 2:20 ώρα Μόσχας.
Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στο Τσερνομόρσκ, μια άλλη πόλη λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας κοντά στην Οδησσό.

Η Ουκρανία δεν έχει αεροδρόμια για την απογείωση των F -16

Η παροχή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία από την Ολλανδία αυξάνει τον κίνδυνο μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ δήλωσε ο Alexander Shulgin, μόνιμος αντιπρόσωπος της Μόσχας στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).
Σύμφωνα με τον Shulgin, η Ουκρανία δεν έχει ουσιαστικά κανένα κατάλληλο αεροδιάδρομο για αυτή την κατηγορία μαχητικών αεροσκαφών και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την απογείωσή τους από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.
«Σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά ο κίνδυνος άμεσης αντιπαράθεσης θα αυξηθεί», είπε ο Shulgin.
«Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, συμπεριλαμβανομένης της Χάγης», πρόσθεσε.

Κριμαία και ακύρωση Συμφωνίας Σιτηρών… το επιστέγασμα της Ουκρανικής υποκρισίας

Στις 17 Ιουλίου, η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία για τα σιτηρά.
Με τη σειρά του, ο Zelensky δήλωσε ότι «η Ουκρανία σκοπεύει να συνεχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά χωρίς τη Ρωσία».
Ωστόσο, το Κίεβο είναι ανίκανο να εξασφαλίσει τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα με δικά του μέσα.
Με τη σειρά της, η Ρωσία απέσυρε τις εγγυήσεις της για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στα βορειοδυτικά ύδατα.
Ο Zelensky προσπαθεί να υποδυθεί έναν σπουδαίο διπλωμάτη που σώζει τους λιμοκτονούντες στην Ευρώπη, αλλά τα όνειρα του γκρεμίζονται στους βράχους της πραγματικότητας.
Το βράδυ της 18ης προς 19 Ιουλίου, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τα μεγαλύτερα θαλάσσια λιμάνια που παρέμεναν υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Στόχοι τα πλοία με προορισμό λιμάνια της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στις 19/7/2023 μετά την καταγγελία από την Μόσχα της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, ότι θα θεωρεί, από τα μεσάνυχτα της 20ής Ιουλίου, όλα τα πλοία που ταξιδεύουν με προορισμό τα λιμάνια της Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα ως δυνητικούς μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων.
Στην ανακοίνωση του που αναρτήθηκε στην εφαρμογή Telegram, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι μερικές περιοχές στα βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά τμήματα των διεθνών υδάτων της Μαύρης Θάλασσας κηρύσσονται προσωρινά επικίνδυνες για την ναυσιπλοΐα και ότι τα κράτη υπό την σημαία των οποίων ταξιδεύουν τα πλοία θα θεωρούνται εμπλεκόμενα στην σύρραξη της Ουκρανίας με το μέρος του Κιέβου.

Ρωσικοί πύραυλοι και UAV Geranium έπληξαν εγκαταστάσεις στην Οδησσό και στο Mykolaiv...

Ο αεροπορικός συναγερμός σήμανε σχεδόν σε ολόκληρη την Ουκρανία, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις στόχευσαν λιμενικές εγκαταστάσεις στην Οδησσό και στο Mykolaiv.
Σύμφωνα με την επιχειρησιακή διοίκηση της ουκρανικής ομάδας δυνάμεων του Νότου, έξι πύραυλοι Kalibr που εκτοξεύτηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα καταγράφηκαν πάνω από την Οδησσό.
Ωστόσο, η ουκρανική πλευρά ισχυρίζεται ότι όλοι καταρρίφθηκαν από τις δήθεν πανίσχυρες ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας.
Επιπλέον, 21 UAVs Geranium φέρεται να καταρρίφθηκαν πάνω από την περιοχή της Οδησσού τη νύχτα.
Ενώ ο ουκρανικός στρατός ψευδώς επικαλείται το αριθμό των αναχαιτισμένων στόχων οι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν τους στόχους τους στο λιμάνι της Οδησσού από το οποίο έφευγαν πλοία φορτωμένα με σιτάρι.
Ο επικεφαλής του δημόσιου συμβουλίου στην περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση της Οδησσού αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει τη ζημιά στο λιμάνι, αλλά δήλωσε ότι φέρεται να προκλήθηκε από συντρίμμια τεσσάρων ρωσικών πυραύλων και το κύμα έκρηξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άνδρας τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Πλάνα από το σημείο αποκάλυψαν ότι οι Ουκρανοί έλεγαν ψέματα και επιβεβαίωσαν επιτυχημένα χτυπήματα στο λιμάνι:

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε ότι τα πλήγματα είχαν στόχο εγκαταστάσεις «όπου προετοιμάζονταν τρομοκρατικές ενέργειες με μη επανδρωμένα σκάφη κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και τον τόπο κατασκευής τους σε ένα εργοστάσιο επισκευής πλοίων κοντά στην πόλη Οδησσό»

Στην περιοχή των πόλεων Mykolaiv και Οδησσού καταστράφηκαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων συνολικού όγκου περίπου 70 χιλιάδων τόνων, από τις οποίες προμηθεύονταν καύσιμα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Η Οδησσός και το Mykolaiv είναι τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ουκρανίας.
Η αναστολή της συμφωνίας για τα σιτηρά είναι μεγάλο πλήγμα για την ουκρανική οικονομία.
Ωστόσο, η Ουκρανία και οι δυτικοί εταίροι του προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν τους ασφαλείς διαδρόμους για να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις και να σκοτώσουν Ρώσους πολίτες. Λέγοντας ψέματα ότι η εξαγωγή από την Ουκρανία είναι απαραίτητη για να σωθεί ο κόσμος από την πείνα, η Ουκρανία έστειλε μόνο το 2,6% των σιτηρών του σε κράτη της υποσαχάριας Αφρικής.

Η Ουκρανία χάνει τη θαλάσσια επιμελητεία

Η καταστροφή της λιμενικής υποδομής της Οδησσού και του Mykolaiv στερεί από την Ουκρανία τη θαλάσσια επιμελητεία, μόνο Δούναβης και οι χερσαίοι οδοί παραμένουν για μεταφορές δήλωσε ο Aleksey Bezborodov, διευθύνων εταίρος της Infra Projects LLC»
«Χωρίς τα λιμάνια της Οδησσού και του Mykolaiv στη Μαύρη Θάλασσα, η Ουκρανία στερείται εντελώς θαλάσσιας επιμελητείας, η μόνη επικοινωνία με την Ευρώπη είναι δυνατή κατά μήκος του Δούναβη και της χερσαίας διαδρομής, συμπεριλαμβανομένου των σιδηροδρόμων»…..

Παραδοχή Ουκρανίας: Αρκετά δύσκολη η αντεπίθεση, χρειαζόμαστε περισσότερα όπλα

Η ουκρανική αντεπίθεση θα είναι «μακρά και δύσκολη», παραδέχθηκε ο σύμβουλος του Volodymyr Zelensky, Mykhailo Podolyak υπογραμμίζοντας ότι το Κίεβο χρειάζεται περισσότερα άρματα μάχης και αεροσκάφη F-16 από τους συμμάχους του στη Δύση.
Από τις αρχές Ιουνίου, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση για να απωθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας.
Ωστόσο, η ουκρανική αντεπίθεση δεν έχει αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού οι ρωσικές δυνάμεις έχουν οχυρωθεί στις θέσεις τους και έχουν ναρκοθετήσει τις γύρω περιοχές.
«Χωρίς αμφιβολία, αυτή η επιχείρηση θα είναι αρκετά δύσκολη και θα χρειαστεί πολύ χρόνο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων είναι οι τεράστιες εκτάσεις που έχει ναρκοθετήσει ο ρωσικός στρατός, οι οποίες κατά περίπτωση φθάνουν σε ακτίνα «4-16 χιλιομέτρων».

Kirill Budanov (Επικεφαλής πληροφοριών Ουκρανίας): Χτυπήσαμε και πεδίο εκπαίδευσης και αποθήκη πυρομαχικών στην Κριμαία

Ο επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Kirill Budanov, δήλωσε ότι η πυρκαγιά σε ένα πεδίο εκπαίδευσης στην Κριμαία ήταν αποτέλεσμα επιχείρησης του κύριου τμήματος πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας και των ουκρανικών στρατευμάτων…
«Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, τόνισε ότι η έκρηξη μιας αποθήκης πυρομαχικών στην Κριμαία είναι αποτέλεσμα επιχείρησης της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας».
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Κριμαίας, δήλωσε ότι ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ταυρίδα στην Κριμαία αποκλείστηκε λόγω πυρκαγιάς σε στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης στην περιοχή Κίροφσκι.
Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι σχεδιάζεται να εκκενωθούν από τέσσερα χωριά που βρίσκονται κοντά στη χωματερή. Αποκλείστηκε τμήμα της εθνικής οδού Ταυρίδας, οργανώθηκαν προγράμματα παράκαμψης.
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι τρομοκρατικό και έχει όλα τα σημάδια μιας διεθνούς οργανωμένης εγκληματικής ομάδας.

Mark Milley (Στρατηγός ΗΠΑ): Η ενίσχυση του στρατού της Ουκρανίας απαιτεί χρόνια και δισεκ. δολάρια

Ο Πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ στρατηγός Mark Milley σημείωσε ότι η ανάπτυξη της ικανότητας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δεν αποτελεί προτεραιότητα σε αυτό το στάδιο
Η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας θα χρειαζόταν μερικά χρόνια και επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων από τη Δύση, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Mark Milley.
«Απλώς κάντε μια γρήγορη άσκηση μαθηματικών
Για 10 F-16 μαχητικά αεροσκάφη χρειάζονται 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι Ρώσοι έχουν εκατοντάδες αεροσκάφη τέταρτης και πέμπτης γενιάς.
Επομένως, εάν πρόκειται να προσπαθήσουν να συγκριθούν οι Ουκρανοί με τους Ρώσους, ένα για ένα αεροσκάφος ή ακόμα, δύο προς ένα, μιλάμε για μεγάλο αριθμό αεροσκαφών.
Θα χρειαστούν χρόνια για να εκπαιδεύσουν τους πιλότους, χρόνια για να συντονίσουν τις συντηρήσεις, χρόνια για να δημιουργήσουν αυτόν τον βαθμό οικονομικής υποστήριξης, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν «περισσότερα δισεκατομμύρια δολάρια» από τη Δύση για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Ο Milley τόνισε επίσης ότι η ενίσχυση των ικανοτήτων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δεν αποτελεί προτεραιότητα σε αυτό το στάδιο.
«Έτσι, το βασικό είναι να εστιάσουμε στην αεράμυνα, να εστιάσουμε στον ελιγμό αποκλεισμού και αντιμετώπισης επιθετικών συνδυασμένων όπλων που είναι το πυροβολικό - και πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας και μικρού βεληνεκούς - και μετά στα ναρκοπέδια.
Αυτό είναι το είδος των πραγμάτων που χρειάζονται», πρόσθεσε ο Αμερικανός στρατιωτικός
«Αυτό θέλουν. Αυτό ζητούν. Όταν μίλησα με τον διοικητή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Valery Zaluznhy αυτό ζήτησε πρόσθεσε ο Milley.

ΗΠΑ: Νέα στρατιωτική βοήθεια 1,3 δισ. δολ στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ παρέχουν ακόμα ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει τέσσερα συστήματα αεράμυνας NASAMS, ανέφερε το Πεντάγωνο.
Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης πυρομαχικά για NASAMS, drones καμικάζι Phoenix Ghost, συστήματα αποναρκοθέτησης και αντι-drone όπλα.
Οι ΗΠΑ θα προμηθευτούν αυτόν τον εξοπλισμό από την εγχώρια στρατιωτική βιομηχανία για μεταγενέστερη αποστολή του στην Ουκρανία.

H MI6 ψάχνει τρομοκρατημένους Ρώσους… για πράκτορες κατά του Putin

Να στρατολογήσουν Ρώσους που δηλώνουν τρομοκρατημένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία προκειμένου να λειτουργήσουν επί της ουσίας ως πράκτορες κατά του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin επιθυμούν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.
Ο επικεφαλής της MI6, των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, Richard Moore κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Πράγα, στην Τσεχία, κάλεσε Ρώσους πολίτες να ενώσουν τα χέρια τους με τις μυστικές υπηρεσίες της Μ. Βρετανίας για να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία στην Ουκρανία, ενώ παρομοίασε την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία με την άνοιξη της Πράγας το 1968
«Καθώς γίνονται μάρτυρες της επιθετικότητας, της εσωκομματικής διαμάχης και της σκληρής ανικανότητας των ηγετών του – ο ανθρώπινος παράγοντας στα χειρότερα του – πολλοί Ρώσοι παλεύουν με τα ίδια διλήμματα που είχαν οι πρόγονοι τους το 1968.
Τους προσκαλώ να κάνουν ότι έχουν κάνει και άλλοι εδώ και 18 μήνες και να ενώσουν τα χέρια τους με τα δικά μας.
Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή…
Τα μυστικά τους θα είναι ασφαλή και μαζί θα εργαστούμε για να φέρουμε το τέλος αυτής της αιματοχυσίας» είπε – στη δεύτερη ομιλία του από το 2020, όταν και ανέλαβε επικεφαλής της ΜΙ6 – o Moore, ο οποίος τόνισε ότι είναι μικρή η προοπτική για τη Ρωσία να ανακτήσει τη δυναμική της στην Ουκρανία.
Μάλιστα ο Moore υποστήριξε πως η εξέγερση της Wagner έδειξε ότι το καθεστώς του Putin είναι υπό πίεση, ενώ παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αντεπίθεση των Ουκρανών.

Lavrov: Η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τους στόχους της ειδικής επιχείρησης

Η Ρωσία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ τους στόχους που έχει θέσει στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov σε συνάντηση με επικεφαλής ρωσικών μη κυβερνητικών οργανώσεων.
«Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουμε τους στόχους που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Ξέρουμε για τι πολεμάμε.
Αφήστε τη Δύση να συζητά καθημερινά τη φανταστική επίθεση της Ουκρανίας και τα εμπόδια που δημιουργεί η Ρωσία για την αντεπίθεση και για την επίτευξη των στόχων τους να απελευθερώσουν ολόκληρη την επικράτεια μέχρι τα σύνορα του 1991», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Όπως υπενθύμισε ο Lavrov, η Ρωσία προειδοποιεί εδώ και πολλά χρόνια ότι τα εθνικά της συμφέροντα δεν μπορούν να αγνοηθούν μετατρέποντας την Ουκρανία σε άμεση στρατιωτική απειλή και στρατιωτικό προγεφύρωμα.

Ο Trump θα ζητήσει αποζημίωση από την Ευρώπη

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Trump υποσχέθηκε να απαιτήσει αποζημίωση από τις ευρωπαϊκές χώρες για τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία εάν εκλεγεί εκ νέου Πρόεδρος
«Θα απευθύνω έκκληση στις χώρες της Ευρώπης να μας αποζημιώσουν για το κόστος αποκατάστασης των αποθεμάτων όπλων που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία.
Αυτό πρέπει να γίνει τώρα, αλλά αυτός (ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden) είναι πολύ αδύναμος και δεν γίνεται σεβαστός, τόνισε ο Trump.
Ο πρώην πρόεδρος τόνισε ότι τώρα η Ευρώπη παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία σε πολύ μικρότερο ποσό από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Έχουμε ήδη δαπανήσει 200 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουμε την Ουκρανία», τόνισε ο Trump.

Ο Trump κατηγόρησε επίσης τον Biden ότι οδηγεί με τις ενέργειές του σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
«Αυτός ο ανίκανος ηγέτης μας παρασύρει στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», πιστεύει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ

Τhink tank Civitas (Βρετανία): Η αποτυχία της αντεπίθεσης της Ουκρανίας θα οδηγήσει σε «καταστροφική ήττα» την Δύση

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, που υποστηρίζεται από τη Δύση, μπορεί να αναγκαστεί να συμφωνήσει να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία, κάτι που θα σήμαινε την «καταστροφική της ήττα», έγραψε ο ειδικός της δεξαμενής σκέψης Civitas με έδρα το Λονδίνο, Ρόμπερτ Κλαρκ, σε ένα άρθρο γνώμης στην Daily Telegraph .

«Εάν το Κίεβο αποτύχει στο πεδίο της μάχης του να διασπάσει την ρωσική άμυνα και να ανακτήσει μεγάλο μέρος του Ουκρανικού εδάφους μέχρι τον χειμώνα, τότε οι φωνές για εδαφικές παραχωρήσεις θα ενταθούν - όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά πιθανότατα σε πολλες δυτικές πρωτεύουσες , καθώς η λεγόμενη «κόπωση πολέμου» αρχίζει να προβληματίζει, τα διεθνή αποθέματα όπλων και πυρομαχικών μειώνονται και οι πολιτικοί αρχίζουν να ανησυχούν για τους εγχώριους προϋπολογισμούς ενόψει των εθνικών εκλογών», προσθέτοντας ότι «οι κυβερνήσεις σε όλη τη Δύση πρέπει να είναι προετοιμασμένες για την ζοφερή προοπτική εδαφικών παραχωρήσεων».
Κατά τη γνώμη του, η «από καιρό σχεδιασμένη αντεπίθεση, τώρα στον δεύτερο μήνα της, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα - κυρίως γιατί η Ουκρανία εξακολουθεί να περιμένει περίπου το 50% του δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού».

«Οι μάχες θα αρχίσουν να μειώνονται κατά τον χειμώνα.
Αυτό θα δώσει στη Ρωσία περισσότερο χρόνο για να ενισχύσει περαιτέρω την άμυνά της, όπως έκανε τον περασμένο χειμώνα.
«Η Δύση, εν τω μεταξύ, θα έχει στραμμένα τα βλέμματα της στις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, ενώ γενικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ουκρανία γνωρίζει ότι έχει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας να εκμεταλλευτεί το πεδίο της μάχης εάν αυτό χαθεί θα υποχρεωθεί σε εδαφικές παραχωρήσεις».

Με Lancet οι Ρώσοι χτύπησαν διοικητήριο και όπλα των Ουκρανών στο Bakhmut

Ο στρατός της 83ης χωριστής ταξιαρχίας αεροπορικής επίθεσης μέσα σε δύο ημέρες έπληξε επτά αντικείμενα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην κατεύθυνση Bakhmut η Artyomovsky, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθμού διοίκησης και δύο όπλων πυροβολικού, με μη επανδρωμένα πυρομαχικά Lancet.
Εξάλλου σφοδρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στην πόλη Artemovsk (πρώην Bakhmut).
Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις αιματηρές προσπάθειες να διασπάσουν τη ρωσική άμυνα τόσο στα δυτικά όσο και στα νότια πλευρά.
Με τη σειρά τους, Ρώσοι στρατιωτικοί αντιστέκονται λυσσαλέα, κρατούν τις θέσεις τους και αντεπιτίθενται προκαλώντας περισσότερες ζημιές στις ουκρανικές μονάδες.
Σφοδρές μάχες συνεχίζονται δυτικά της Klescheevka, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειες να πάρουν τον έλεγχο ενός σημαντικού οχυρού σε έναν λόφο κοντά στο χωριό.
Οι στρατηγικά σημαντικές στρατιωτικές θέσεις, που ανοίγουν τον δρόμο για τον έλεγχο των πυρών του χωριού, καταλήφθηκαν πολλές φορές από τις δύο εμπόλεμες πλευρές.
Μέχρι το βράδυ της 19ης Ιουλίου, αναφορές από το μέτωπο υποστήριζαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απωθήθηκαν ξανά από την περιοχή και οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του οχυρού.
Και οι δύο πλευρές υφίστανται μεγάλες απώλειες, αλλά οι εκείνες της Ουκρανίας είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.
Την ίδια ώρα, η κατάσταση παραμένει τεταμένη στη δυτική πλευρά της ρωσικής δύναμης στο Artemovsk.
Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις σε διαφορετικές κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένου του χωριού Dubovo-Vasilyevka αλλά αποτυγχάνουν.

Ένα από τα τελευταία Τουρκικά Bayraktar των Ουκρανών καταρρίφθηκε στο Kinburn Spit

Στο Kinburn Spit, ένα από τα τελευταία ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής παραγωγής Bayraktar καταρρίφθηκε, δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της ταξιαρχίας Don Cossack του σώματος εφόδου των εθελοντών Κοζάκων.
Το Kinburn Spit ήταν μέρος της περιοχής Μikolaev, αλλά μετά τα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο του 2022, μαζί με την περιοχή Kherson, έγινε μέρος της Ρωσίας .
«Στην κατεύθυνσή μας, ένα από τα τελευταία drones που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το τουρκικό Bayraktar.
Το Bayraktar λειτουργούσε ως αναγνωριστικό - κατέγραφε την κίνηση του προσωπικού, μπορούσε να δει τις κινήσεις μας σε μεγάλη απόσταση.
Στα τέλη Μαΐου, το Αμερικανικό Κέντρο Ναυτικής Ανάλυσης (CNA) δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar που μετέφερε η Τουρκία στην Ουκρανία είχαν ήδη καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά, ήταν ευάλωτα στα ρωσικά συστήματα αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου.
Στα μέσα Ιουλίου, ο Ουκρανός υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών Alexander Kamyshin ανακοίνωσε την έναρξη της κατασκευής στη χώρα ενός εργοστασίου για την παραγωγή UAV Bayraktar.
Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας Baykar, δήλωσε ότι η εταιρεία αναμένει να ξεκινήσει την παραγωγή των πολεμικών UAV Bayraktar TB2 και Bayraktar Akinci στην Ουκρανία το 2025.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις δυτικές χώρες ότι η προμήθεια όπλων στο Κίεβο δεν αλλάζει τίποτα και απλώς παρατείνει τη σύγκρουση

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Εδαφικά κέρδη για την Ρωσία σε Kupyansk-Svatove

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove και σημείωσαν τακτικά κέρδη σε αυτήν την περιοχή στις 18 Ιουλίου.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν έως και 2 χλμ κατά μήκος του μετώπου και έως και 1,5 χλμ σε βάθος στην περιοχή στην κατεύθυνση Kupyansk. 
Οι ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των αποσπασμάτων επίθεσης «Storm-Z», ανέλαβαν τον έλεγχο του υπόλοιπου Novoselivske (16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Svatove). 
Οι ρωσικές δυνάμεις από τον 6ο Συνδυασμένο Στρατό (Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια) προχώρησαν 3 χιλιόμετρα δυτικά του Lyman Pershyi (11 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Kupyansk) στην κατεύθυνση Kupyansk και το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν ανεπιτυχώς δυτικά του Lyman Pershyi.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν χερσαίες επιθέσεις και κέρδισαν έδαφος στο Synkivka (8km βορειοανατολικά του Kupyansk), Kuzemivka (16km βορειοδυτικά του Svatove) και Karmazynivka (12km νοτιοδυτικά του Svatove). 
Οι ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των αποσπασμάτων «Storm-Z» που σχηματίστηκαν από καταδίκους, κατέλαβαν το Novoselivske (16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Svatove). 
Οι ουκρανικές δυνάμεις μεταφέρουν εφεδρείες στην περιοχή για να αντεπιτεθούν και να αμυνθούν από τις ρωσικές προόδους. 
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ουκρανικής Ανατολικής Ομάδας Δυνάμεων, συνταγματάρχης Serhiy Cherevaty, ανέφερε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες κατά μήκος ολόκληρου των συνόρων της Περιφέρειας Kharkiv και Luhansk.

Επιθέσεις και στην Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις νοτιοδυτικά της Κρεμίννας και σημείωσαν περιορισμένα κέρδη στις 18 Ιουλίου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 18 Ιουλίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει οριακές προελεύσεις βορειοδυτικά της Dibrova (περίπου 8 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Kreminna). 
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στην Dibrova και το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις δυτικά της Dibrova.

Επιθέσεις ρώσων στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις στην περιοχή Avdiivka-Donetsk και σημείωσαν περιορισμένα εδαφικά κέρδη στα νοτιοδυτικά προάστια της πόλης Donetsk στις 18 Ιουλίου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 18 Ιουλίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν δυτικά στη Marinka (στα νοτιοδυτικά προάστια της πόλης Donetsk ).
Πρόσθετα γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 18 Ιουλίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο κάποιου εδάφους κοντά στο ορυχείο Trudovska ανατολικά της Marinka και προχώρησαν νότια της Krasnohorivka (στα βορειοδυτικά προάστια της πόλης Donetsk). 
Μια ρωσική ομάδα τεθωρακισμένων διέρρηξε τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές κοντά στην περιοχή του ορυχείου Trudovske, κατέλαβε την περιοχή του ορυχείου και προχώρησε ένα χιλιόμετρο προς την Krasnohorivka. 
Η απώλεια του ορυχείου επηρεάζει σοβαρά τις ουκρανικές θέσεις στην περιοχή Marinka. 
Η περιοχή του ορυχείου Trudovske απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από τον έλεγχο των γραμμών εδάφους που υπήρχαν από την προσάρτηση του Donbass από τη Ρωσία το 2014.

Νότιος άξονας - Αποτελεσματική η ρωσική άμυνα

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις στη δυτική περιοχή Donetsk - ανατολική Zaporizhia και σύμφωνα με πληροφορίες σημείωσαν οριακά κέρδη στην περιοχή στις 18 Ιουλίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιτυχείς επιχειρήσεις στην κατεύθυνση Velyka Novosilka-Urozhaine (έως και 9 χιλιόμετρα νότια της Velyka Novosilka). 
Οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν στην περιοχή Staromayorske (9 χλμ νότια της Velyka Novosilka) και ότι διεξήγαγαν επιθέσεις βόρεια του Pryyutne (15 χλμ νοτιοδυτικά της Velyka Novosilka).
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επίσης περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις στη δυτική περιοχή του Donetsk - ανατολική Zaporizhia και επίσης σημείωσαν κέρδη. 
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ανεπιτυχείς χερσαίες επιθέσεις κοντά στο Rivnopil (8 χλμ. νοτιοδυτικά της Velyka Novosilka) και Novodarivka (15 χλμ νοτιοδυτικά της Velyka Novosilka).

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia και σύμφωνα με πληροφορίες έκαναν περιορισμένες προόδους στις 18 Ιουλίου.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις βόρεια του Robotyne (12 χλμ νότια του Orikhiv) και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέχουν θέσεις κοντά στο Orikhiv 
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στη Novodanylivka (6 χιλιόμετρα νότια του Orikhiv), στο Mali Shcherbaky (17 χλμ νοτιοδυτικά του Orikhiv) και στο Stepove (22 χλμ νοτιοδυτικά του Orikhiv).
Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την έλλειψη εναλλαγών μεταξύ των Ρώσων στρατιωτικών για την οποία παραπονέθηκε ο πρώην Διοικητής του 58ου Στρατού Συνδυασμένων Όπλων (CAA) στρατηγός Ivan Popov επιτιθέμενος κοντά στο Robotyne.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα περιορισμένες προόδους στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia. Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 17 Ιουλίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν περιορισμένα κέρδη βορειοανατολικά του Robotyne.

Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στην ανατολική (αριστερή) όχθη της Περιφέρειας Kherson και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σημείωσαν περιορισμένα κέρδη στην περιοχή.
Ένας Ρώσος ισχυρίστηκε στις 17 Ιουλίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σημείωσαν περιορισμένα κέρδη κοντά στη γέφυρα Antonivsky και ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στην περιοχή.
Oi ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν μικρές ουκρανικές ομάδες δολιοφθοράς και αναγνώρισης που προσπαθούσαν να διασχίσουν τον ποταμό Dnipro στη γέφυρα Antonivsky και τις περιοχές Hola Prystan.

Luhansk_Battle_Map_Draft_July_182023.png
Donetsk_Battle_Map_Draft_July_182023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_July_182023.png
Zaporizhia_Battle_Map_Draft_July_182023.png

Kherson-Mykolaiv_Battle_Map_Draft_July_182023.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης