Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Deutsche Welle: 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
Tο Κυπριακό προβάλλει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέει η Deutsche Welle
Με φόντο το νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη βούληση Ερντογάν-Μητσοτάκη για επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, ο Τούρκος πρόεδρος επισκέπτεται σήμερα τα κατεχόμενα για τους εορτασμούς της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974.
Με το Κυπριακό να προβάλλει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η στάση που θα τηρήσει σήμερα ο Ερντογάν αναμένεται με ενδιαφέρον όσον αφορά τα μηνύματα που θα στείλει ο Τούρκος ηγέτης στην διεθνή κοινότητα.
Αυτό που αναμένεται, μετά και την παραίτηση του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Εργκιούν Ολγκούν, ο οποίος θεωρείται ακραιφνής οπαδός της διχοτόμησης, είναι απάμβλυνση των ακραίων θέσεων που διατυπώνουν Τουρκοκύπριοι και Τουρκία τα τελευταία έξι χρόνια στην απουσία διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

"Εορτασμοί" και Κυπριακό

Ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε στα κατεχόμενα με απευθείας πτήση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γεγονός που αξιοποιήθηκε από τον Ερσίν Τατάρ για να προσδώσει μια αίσθηση αναγνώρισης της "ΤΔΒΚ".
Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου εγκαινιάζοντας στην ουσία το νέο τερματικό σταθμό και το νέο αεροδιάδρομο.
Αφού συμμετάσχει στους εορτασμούς, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και θα συζητήσουν "τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την υπόθεση της Κύπρου", όπως αναφέρουν τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Ηλεκτρική σύνδεση;

Ενόψει της άφιξης του, ο Τούρκος πρόεδρος είχε προαναγγείλει την ανακοίνωση ενός "χαρμόσυνου νέου" το οποίο εικάζεται ότι θα αφορά την μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα μέσω της πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου.
Σύμφωνα με τα όσα βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, θα πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο έργο το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί εντός 5 ετών.
Πάντως για την ώρα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αφού οι πολύωρες διακοπές ρεύματος είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Αυτό οφείλεται στις συνεχείς αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης