Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να εντάξει την Ουκρανία στην Συμμαχία, δεν θέλει σύγκρουση με την Ρωσία – Trump: Σκέτη τρέλα

Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να εντάξει την Ουκρανία στην Συμμαχία, δεν θέλει σύγκρουση με την Ρωσία – Trump: Σκέτη τρέλα
Trump: Εντελώς τρελή η ιδέα να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ
Κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις 11 με 12 Ιουλίου στη Λιθουανία, οι Σύμμαχοι ενημέρωσαν τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky ότι μια πρόκληση στην Ουκρανία για ένταξη, θα οδηγούσε σε στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, κάτι που όπως αναφέρθηκε, δεν είναι στα σχέδια της Συμμαχίας.
Με αυτόν τον τρόπο η Συμμαχία κράτησε κλειστή την πόρτα στην Ουκρανία, η οποία για ακόμα μια φορά και παρά το γεγονός ότι έχει επίσημα διατυπώσει το αίτημα για την ένταξη της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, όχι μόνο δεν πήρε κάποια πρόσκληση, αλλά δεν έλαβε ούτε ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούσε αυτό να γίνει.
Οι Σύμμαχοι από την πλευρά τους υποστήριξαν πως αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει τώρα, λόγω του ότι η Ουκρανία είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία, και παρέπεμψαν το ζήτημα για το μέλλον, και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Από την πλευρά της η Ρωσία έχει διαμηνύσει πως αντιτίθεται σφόδρα σε αυτήν την προοπτική, καθώς αποτελεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια και κυριαρχία.

Δεν είναι στα σχέδια μας

«Είπα ότι δεν μπορούμε σήμερα να προσκαλέσουμε την Ουκρανία γιατί αυτό θα σήμαινε πως το ΝΑΤΟ θα ερχόταν σε σύγκρουση με τη Ρωσία.
Πρόκειται για κάτι που δεν είναι στα σχέδια μας» υποστήριξε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mircea Geoana μιλώντας σε ένα Φόρουμ Ασφαλείας που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Aspen.
Πάντως, ο αναπληρωτής γραμματέας του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι κατά τη Σύνοδο αυτή η Ουκρανία πράγματι ήρθε πιο κοντά στο ΝΑΤΟ.

Τα τρία βήματα

Υπενθυμίζεται πως κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, το ΝΑΤΟ έκανε «τρία βήματα προς την Ουκρανία», αποφασίζοντας να μην απαιτηθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ, εγκρίνοντας ένα πολυετές πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο και αποφασίζοντας τη δημιουργία του Συμβουλίου Ουκρανίας – ΝΑΤΟ.
Παράλληλα αναφέρθηκε πως η πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη θα σταλεί εφόσον υπάρξει συμφωνία στους Συμμάχους, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Σκέτη τρέλα

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και νυν υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, Donald Trump υποστήριξε πως θα ήταν εντελώς τρελή η ιδέα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Αφού εξαπέλυσε τα πυρά του κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, τον οποίο χαρακτήρισε διεφθαρμένο και ανίκανο, τόνισε ότι δεν χρειάζεται «παρά να δει κανείς τα χρήματα που πήρε η οικογένεια Biden από την Κίνα και την Ουκρανία».
«Υπό αυτές τις συνθήκες η ιδέα του να εξετάζουμε την πιθανότητα η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, είναι απολύτως τρελή» είπε ο Trump, κατηγορώντας την κυβέρνηση Biden ότι με την πολιτική που εφαρμόζει, υπάρχει ο κίνδυνος να ξεσπάσει ένας Γ’ παγκόσμιος πόλεμος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης