Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Αύξησε τα επιτόκια στο 8,5% από 7,5%, για πρώτη φορά σε 16 μήνες

Ρωσία: Αύξησε τα επιτόκια στο 8,5% από 7,5%, για πρώτη φορά σε 16 μήνες
Η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο από το 7,5% στο 8,5%
Σχετικά Άρθρα
Σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά εδώ και 16 μηνες προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, καθώς οι δαπάνες της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία και η απότομη πτώση στο ρούβλι έχουν προκαλέσει νέες ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Η ρυθμιστική αρχή αύξησε το βασικό της επιτόκιο από το 7,5% στο 8,5%, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το Moscow Times.
Η κίνηση αυτή είναι η πρώτη αύξηση του επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όταν αύξησε τα επιτόκια στο 20% σε μια απόφαση έκτακτης ανάγκης, καθώς προσπαθούσε να σταθεροποιήσει τη ρωσική οικονομία.
Καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, η Διοικητής Elvira Nabiullina έχει προειδοποιήσει για διογκούμενες πληθωριστικές πιέσεις λόγω των ταχέων κυβερνητικών δαπανών και της απότομης υποτίμησης της αξίας του ρωσικού νομίσματος.
Την Παρασκευή, η Τράπεζα δήλωσε ότι υπάρχουν "επίμονες πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία" που σημαίνουν ότι ο στόχος του 4% για τον πληθωρισμό δεν θα επιτευχθεί φέτος.
"Η πληθωριστική πίεση βρίσκεται σε άνοδο. Οι τρέχοντες ρυθμοί αύξησης των τιμών, συμπεριλαμβανομένης μιας ποικιλίας υποκείμενων δεικτών, έχουν ξεπεράσει το 4% σε ετήσια βάση και εξακολουθούν να αυξάνονται", ανέφερε η Τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Άντεξε η ρωσική οικονομία αλλά...

Η ρωσική οικονομία έχει αποδώσει σε μεγάλο βαθμό καλύτερα από ό,τι αναμενόταν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, διαψεύδοντας τις αρχικές προβλέψεις ότι το ΑΕΠ θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 10% και ο πληθωρισμός να ξεπεράσει το 20%.
Οι αναλυτές το αποδίδουν αυτό στην εισαγωγή πέρυσι από την Κεντρική Τράπεζα αυστηρών ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, οι οποίοι ανέτρεψαν την κατάρρευση της αξίας του ρουβλίου και, όλο και περισσότερο καθώς ο πόλεμος παρατείνεται, στις κυβερνητικές δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων για όπλα, στρατιωτικό εξοπλισμό και μισθούς για τους στρατιώτες.
Αλλά αυτές οι επιπλέον δαπάνες, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων και την κατάρρευση των ρωσικών πωλήσεων ενέργειας στην Ευρώπη, έχουν ωθήσει το Κρεμλίνο σε έλλειμμα 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Το ρούβλι έχει υποχωρήσει από το υψηλό των 54 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον περασμένο Ιούνιο σε 91 την Παρασκευή.
Στην ανακοίνωσή της την Παρασκευή, η Τράπεζα ανέφερε ότι αυτή η υποτίμηση τροφοδοτεί τις υψηλότερες τιμές.
Προειδοποίησε ότι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων είναι πιθανές εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης