Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επισπεύδουν οι ΗΠΑ την αποστολή F-16 στην Ουκρανία, παρότι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ανατρέψουν την αποτυχία της αντεπίθεσης

Επισπεύδουν οι ΗΠΑ την αποστολή F-16 στην Ουκρανία, παρότι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ανατρέψουν την αποτυχία της αντεπίθεσης
Η Ουκρανία θα λάβει F-16 μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο σύμβουλος ασφαλείας J. Kirby, παρότι δεν πιστεύει ότι θα αλλάξουν την κατάσταση
Σχετικά Άρθρα
Ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας John Kirby αποκάλυψε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να παραλάβει τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πολύ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, σε συνέντευξή του στο Fox News.
Η αντεπίθεση δεν εξελίσσεται όπως επιθυμούν η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της, με αποτέλεσμα να έχουν έρθει σε αδιέξοδο έναντι της μαζικής ρωσικής απάντησης, γεγονός που οδηγεί σε νέες αποφάσεις και ανανέωση της βοήθειας που αποστέλλεται συνεχώς.
Στα πλαίσια αυτά, «τα F-16 θα φτάσουν στην Ουκρανία πριν από το τέλος του έτους.
Ωστόσο, δεν πιστεύουμε ότι τα F-16 από μόνα τους μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης", δήλωσε ο Kirby.
Πολύ πιθανό, η εκπαίδευση για Ουκρανούς πιλότους -η οποία δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμη (τουλάχιστον επίσημα) δεδομένου ότι οι δηλώσεις τύπου του ΝΑΤΟ έδειξαν ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των βάσεων στη Δανία πρόκειται να ξεκινήσει τον Αύγουστο- δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε.
Ανώτατοι αξιωματούχοι του Zelenski, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Ουκρανού προέδρου, ζήτησαν να φτάσουν νωρίτερα στο πεδίο της μάχης πιο προηγμένα όπλα.
Εν μέσω αυτού που αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο στον κυρίαρχο τύπο ως αποτυχημένη αντεπίθεση, οι στρατιωτικοί ηγέτες της Ουκρανίας έχουν ζητήσει «ανωτερότητα των ουρανών».
Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ο Kirby έχει υποβαθμίσει ότι ακόμη και τα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη θα αλλάξουν σημαντικά το παιχνίδι.
Τόνισε επίσης στη συνέντευξή του ότι η πιο άμεση ανάγκη παραμένουν μεγαλύτερες ποσότητες πυρομαχικών πυροβολικού, λαμβανομένων ιδίως υπόψη των ανώτερων προμηθειών που διαθέτουν οι Ρώσοι.

Ο Kirby απαρίθμησε αυτά που ονόμασε τα σημαντικά «τέσσερα Α» της μάχης... ως «πυροβολικό, πυρομαχικά, αεράμυνα και τεθωρακισμένα — τανκς» (artillery, ammunition, air defense and armor—tanks).
Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν επίσης να αναγνωρίζουν ότι τα δυτικά μαχητικά ενδέχεται να έχουν μικρό αντίκτυπο στη συνολική αρνητική πορεία της αντεπίθεσης:
Πριν από μια εβδομάδα, ο αντιστράτηγος Douglas Simms είπε ότι οι συνθήκες για τη μεταφορά F-16 δεν είναι «ιδανικές».
Τόνισε ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να διαθέτουν ικανότητα αεράμυνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αριθμός των τζετ που μπορούν να φτάσουν δεν θα αλλάξει την πορεία της αντεπίθεσης.
Ο Πρόεδρος Putin και οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου δήλωσαν ότι τα αεροσκάφη που προμηθεύονται από τη Δύση θα «καούν» όπως και άλλος ξένος εξοπλισμός.
Έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι το ΝΑΤΟ «παίζει με τη φωτιά» εγκρίνοντάς τα για τους Ουκρανούς.
001_3.JPG
Αρχικά, τα F-16 αναμένεται να σταλούν "πιθανότατα από ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πλεονάζοντα προμήθειες F-16" - σύμφωνα με τα προηγούμενα λόγια του Jake Sullivan από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους την περασμένη εβδομάδα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov υπογράμμισε στο μεταξύ ότι τα F-16 είναι ικανά να φέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα και έτσι θα αντιμετωπίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις ως τέτοια.
«Έχουμε ενημερώσει τις πυρηνικές δυνάμεις – τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία – ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει την ικανότητα αυτών των αεροσκαφών να φέρουν πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
«Καμία διαβεβαίωση [από τη Δύση] δεν θα βοηθήσει εδώ», προειδοποίησε.
Εν μέσω των μαχών, ο ρωσικός στρατός δεν πρόκειται να διερευνήσει εάν κάποιο συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο για να παραδώσει πυρηνικά όπλα ή όχι», πρόσθεσε.

Και νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, εκτιμώμενης αξίας έως και 400 εκατ. δολαρίων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τρεις αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους δεν κατονομάζει.
Θα περιλαμβάνει αρκετά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Stryker, πυραύλους (για NASAMS, HIMARS, Patriot και Stinger), αντιαρματικά όπλα (συμπεριλαμβανομένων TOW και Javelin) και εξοπλισμό αποναρκοθέτησης.

Σε αυτό το πακέτο δεν θα περιλαμβάνονται αυτήν τη φορά πυρομαχικά διασποράς, όπως αυτά που εκτοξεύονται από αυτοκινούμενα πυροβόλα Howitzer και χρησιμοποιήθηκαν από τον ουκρανικό στρατό τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και ενδέχεται να γίνουν προσθήκες ή αλλαγές.
Θα είναι το 43ο που θα εγκρίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden για την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.
Η συνολική αξία της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ξεπερνά τα 41 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης