Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico για ισπανικές εκλογές: Ο Sánchez μπροστά στην δυσκολότερη εκλογική μάχη, προσπαθεί να ανατρέψει τα προγνωστικά

Politico για ισπανικές εκλογές: Ο Sánchez μπροστά στην δυσκολότερη εκλογική μάχη, προσπαθεί να ανατρέψει τα προγνωστικά
Ο Sánchez έχει πάρει πολλά ρίσκα, αλλά το τελευταίο μπορεί να τον οδηγήσει σε εκλογική ήττα, γράφει το Politico, ενόψει των γενικών εκλογών της Κυριακής 23/7
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez έχει πάρει πολλά ρίσκα, αλλά το τελευταίο μπορεί να τον οδηγήσει σε εκλογική ήττα, γράφει το Politico, παραμονές των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.
Με τους Ισπανούς αύριο να προσέρχονται στην κάλπη, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον ηγέτη των σοσιαλιστών και πρωθυπουργό της χώρας, Pedro Sánchez, οποίος θα κληθεί να δώσει την δυσκολότερη εκλογική μάχη.
Η αντιπολίτευση της Ισπανίας επινόησε ένα μονολεκτικό σύνθημα που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει ό,τι είναι λάθος και όλα όσα δεν πάνε καλά με τον Ισπανό πρωθυπουργό και την κυβέρνηση συνασπισμού του: «Sanchismo» (Σαντσισμός).
Η εφημερίδα La Razón το όρισε (τον Σαντσισμό) ως «ένα δικτατορικό καθεστώς ... εξτρεμισμού και λαϊκισμού», ενώ ο Federico Jiménez Losantos, γνωστός δεξιός παρουσιαστής του ραδιοφώνου, περιέγραψε τον Sánchez ως «πραξικοπηματία» και «εγκληματία».
Ο Alberto Núñez Feijóo, ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), έθεσε προτεραιότητα να «ανατρέψει τον Σαντσισμό», αν γίνει πρωθυπουργός μετά τις εκλογές της 23ης Ιουλίου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί, με τον Sánchez να υπολείπεται του συντηρητικού αντιπάλου του.

Δεξιά στρατηγική

«Ο σαντσισμός είναι η παραδοσιακή στρατηγική της δεξιάς όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση», έχει πει ο Sánchez απαντώντας στις αιχμές.
Πρόσθεσε ότι αυτό που πραγματικά εκπροσωπεί είναι «ο σοσιαλισμός, η μετασχηματιστική δύναμη που αυτή η χώρα είχε την τύχη να έχει τα τελευταία 40 χρόνια της δημοκρατίας».
Η οικονομία της Ισπανίας αναπτύσσεται ταχύτερα από τους περισσότερους εταίρους της στην ΕΕ, η κυβέρνηση έχει προβεί σε καταιγισμό κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και ο όμορφος πρωθυπουργός, όπως τον χαρακτηρίζει το  Politico απολαμβάνει διεθνές κύρος που ζηλεύουν πολλοί προκάτοχοί του,όμως παραμονές των εκλογών και με δεδομένη την ανάληψη από την Ισπανία της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, αγωνίζεται να αποστασιοποιηθεί από την τοξική εικόνα που έχει σχηματίσει γι' αυτόν η μισή χώρα.
Αυτές θα είναι οι πέμπτες γενικές εκλογές του Sánchez ως υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE).

Η άνοδος και η πτώση Sánchez 

Το 2015 και το 2016, το οδήγησε σε ήττες ρεκόρ, λόγων των αριστερών πιέσεων του νεοσύστατου Podemos.
Μετά τις κάλπες του 2016, ο Sánchez εμπόδισε τις προσπάθειες του τότε πρωθυπουργού, Mariano Rajoy του PP, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση αρνούμενος να απέχει από την ψηφοφορία για την ανάληψη των καθηκόντων του.
Η παλαιά φρουρά του PSOE, φοβούμενη μια μακρά πολιτική αντιπαράθεση, εξεγέρθηκε και απομάκρυνε τον Sánchez από την ηγεσία.
Ωστόσο, μέσα σε λίγους μήνες, επέστρεψε, κερδίζοντας την ψηφοφορία για την εκλογή νέου ηγέτη του κόμματος.
Το 2018, ολοκλήρωσε την αξιοσημείωτη επιστροφή του αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία μέσω ενός τολμηρού κοινοβουλευτικού ελιγμού: την πρώτη επιτυχή πρόταση δυσπιστίας της σύγχρονης εποχής, κατά του Ραχόι.
«Ο Sánchez δεν είναι σπουδαίος στρατηγός», δήλωσε ο Oriol Bartomeus, πολιτικός επιστήμονας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (UAB).
«Του αρέσει να κάνει ξαφνικές κινήσεις και ανταποκρίνεται στην πρόκληση όταν τα πράγματα είναι δύσκολα».
«Είναι το είδος του πολιτικού που σκέφτεται: ''Τα πράγματα είναι δύσκολα;
Λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση, θα το αναλάβω εγώ"».

Η παρορμητική στάση του έχει γεμίσει την θητεία του Sánchez με... δράμα!

Οι κινήσεις και οι αποφάσεις του που τράβηξαν τα βλέμματα ήταν:
• Η προσφορά της Ισπανίας να επιτρέψει στο μεταναστευτικό σκάφος Aquarius να δέσει στις ακτές της, αφού η Ιταλία είχε αρνηθεί να το δεχτεί.
• Η συμφωνία εξπρές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το Podemos μόλις δύο ημέρες μετά τη νίκη του στις εκλογές του Νοεμβρίου 2019
• Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών λίγες ώρες αφότου το κόμμα του είχε υποστεί ήττα στις περιφερειακές και δημοτικές κάλπες της 28ης Μαΐου.
«Δεν είναι εύκολο να χαρακτηρίσουμε τον Sánchez με μια συγκεκριμένη ιδεολογία, όραμα ή αξίες», δήλωσε ο Rubén Amón, συγγραφέας και πολιτικός σχολιαστής.
«Είναι χαρακτηριστική η ικανότητά του να προσαρμόζεται στις περιστάσεις, υποτάσσοντας την ιδεολογία, τη στρατηγική και την ίδια την πολιτική στις ανάγκες του σε κάθε περίσταση».
Κατά τη διάρκεια αυτής της νομοθετικής περιόδου, ο Sánchez έπρεπε να προσαρμοστεί στη διακυβέρνηση μαζί με τους Podemos, μια συνεργασία που οδήγησε σε μια σειρά από διαμάχες, καθώς και σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις σχετικά με την ισότητα των φύλων και την ταυτότητα.

Δύσκολες αποφάσεις

Ο συνασπισμός εισήγαγε επίσης νέους νόμους για την εργασία και τη στέγαση, αυξήσεις του κατώτατου μισθού και ένα νέο βοήθημα για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα
Η υπουργός Οικονομίας Nadia Calviño επιμένει ότι υπάρχει μια σαφής γραμμή στα πέντε χρόνια της κυβέρνησης της Sánchez, τουλάχιστον όσον αφορά το χαρτοφυλάκιό της.
«Είμαστε πολύ ευθυγραμμισμένοι με την άποψή μας για το πώς θα πρέπει να είναι η οικονομική πολιτική της χώρας, με βάση τη δημοσιονομική ευθύνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας», δήλωσε η Calviño, μία από τους τρεις αντιπροέδρους της κυβέρνησης, στο POLITICO.
Και πρόσθεσε: «Είναι ένας έντιμος άνθρωπος που έχει αναγκαστεί να πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις».

Χείρα προς τους εθνικιστές

Πολλές από αυτές τις δύσκολες αποφάσεις περιστράφηκαν γύρω από την εμπλοκή του Sánchez με τους Καταλανούς και τους Βάσκους εθνικιστές.
Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωσε την πρόθεσή του να κατευνάσει τις εδαφικές εντάσεις που προκλήθηκαν από την αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης του 2017, της οποίας ηγήθηκαν καταλανικά κόμματα.
Ο στόχος επιτεύχθηκε, με την κυβέρνηση του να έχει ξεκινήσει μακρές συνομιλίες με τη μετριοπαθή περιφερειακή κυβέρνηση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και να βασίζεται στην Καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC) για κοινοβουλευτική υποστήριξη.
Η απόφασή του, το 2021, να απονείμει χάρη στους εννέα Καταλανούς ηγέτες που είχαν φυλακιστεί για το ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας, είδε τον πρωθυπουργό να παίρνει σημαντικό ρίσκο.
0000_2.JPG
Στη συνέχεια προχώρησε περαιτέρω, εισάγοντας αλλαγές στον ποινικό κώδικα που περιλάμβαναν την εξάλειψη του εγκλήματος της εξέγερσης και την τροποποίηση του εγκλήματος της κατάχρησης δημόσιων πόρων, ωφελώντας έτσι ορισμένους Καταλανούς πολιτικούς που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν νομικές διαδικασίες.
Η αντιπολίτευση απεικόνισε τις κινήσεις αυτές ως κυνικά τεχνάσματα επιβίωσης που τόσο υπονομεύουν το κράτος δικαίου όσο και απειλούν την ενότητα της Ισπανίας.
Αλλά η κοινοβουλευτική υποστήριξη που έλαβε ο Sánchez από τους Βάσκους εθνικιστές του EH Bildu, της διαδόχου της πολιτικής πτέρυγας της διαλυμένης τρομοκρατικής ομάδας ETA, έχει προκαλέσει ακόμη πιο σφοδρή αντίδραση.

Το EH Bildu έχει προκαλέσει οργή σε πολλούς στη Δεξιά.
 
Για παράδειγμα, στις τοπικές εκλογές του Μαΐου έβαλε επτά υποψηφίους που είχαν καταδικαστεί για δολοφονίες από τρομοκρατικές ενέργειες .
Αυτό έχει επίσης γίνει ένα αποτελεσματικό πολιτικό όπλο με το οποίο μπορεί να χτυπηθεί ο Sánchez, σημειώνει το Politico.
«Ψέματα, χειραγώγηση και κακία» από τους εχθρούς του Sánchez
«Δεν είχα καταλάβει τις συνέπειες όλου αυτού του δηλητηρίου», είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, κάνοντας λόγο για συνωμοσία που σχεδιάστηκε από τα δεξιά μέσα ενημέρωσης της χώρας και τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ. Πρόσθεσε ότι τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του «επισκιάστηκαν από αυτή τη φούσκα του Σαντσισμού, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ψέματα, χειραγώγηση και κακία».
Η κριτική έχει επιδεινωθεί και από τις κατηγορίες ότι ο σοσιαλιστής ηγέτης χειραγωγεί τους θεσμούς.

Το εθνικό γραφείο ερευνών του CIS διαπομπεύεται συχνά για τη δημοσίευση δημοσκοπήσεων που φαίνεται να διογκώνουν την υποστήριξη προς το PSOE (η δημοσκόπηση του Ιουνίου έδειξε ότι το PSOE και οι αριστεροί σύμμαχοί του είχαν περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση από ό,τι η δεξιά)- και ο διορισμός της υπουργού Δικαιοσύνης Dolorez Delgrado Sánchez ως γενικού εισαγγελέα πυροδότησε ισχυρισμούς για ανάμειξη στο δικαστικό σώμα.
Sτηρίζεται στην διεθνή του εικόνα
Ωστόσο, στη διεθνή σκηνή, ακόμη και οι επικριτές του παραδέχονται ότι ο Sánchez έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή και αυτοπεποίθηση από τους περισσότερους προκατόχους του.
Είναι ο πρώτος Ισπανός πρωθυπουργός που γνώριζε άριστα την αγγλική γλώσσα.
Εργάστηκε ως σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ήταν μέλος του υπουργικού συμβουλίου του ύπατου εκπροσώπου για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.
Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησής του για την εξασφάλιση 70 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ για την αποκατάσταση του κορωνοαϊού συνέβαλε στην ανάπτυξη της οικονομίας.
00000_2.JPG
Εν τω μεταξύ, η χορήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιας «ιβηρικής εξαίρεσης» - με ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την Ισπανία και την Πορτογαλία - ήταν ένας διπλωματικός θρίαμβος για τον Sánchez και τον Πορτογάλο ηγέτη, Antonio Costa.
Η θητεία της Ισπανίας ως προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία άρχισε την 1η Ιουλίου, αποτελεί την ιδανική πλατφόρμα για τον ηγέτη των σοσιαλιστών να επιδείξει τους διεθνείς «μυς» του και η κυβέρνησή του έχει οργανώσει σειρά συνόδων κορυφής κατά τους επόμενους μήνες.
Ωστόσο, οι γενικές εκλογές έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα ως προς το αν θα παραμείνει στην εξουσία για όλη τη διάρκεια της προεδρίας.
«Μπορεί να ακούγεται αλαζονικό», σημείωσε ο Sánchez σε ένα βιβλίο απομνημονευμάτων που εξέδωσε το 2019, «αλλά συνειδητοποιώ ότι ανταποκρίνομαι στην πρόκληση σε δύσκολες καταστάσεις».
Η γεμάτη περιστατικά πολιτική του σταδιοδρομία επιβεβαιώνει αυτή την άποψη. Αλλά αυτός ο πολιτικός τζογαδόρος θα χρειαστεί να αψηφήσει τις πιθανότητες για άλλη μια φορά, αν θέλει να παραμείνει πρωθυπουργός της Ισπανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης