Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο εθνικισμός σαρώνει την Ευρώπη – Μετά τα ρεκόρ του AfD στη Γερμανία, ήλθε η ώρα του VOX στις εκλογές της Ισπανίας (23/7)

Ο εθνικισμός σαρώνει την Ευρώπη – Μετά τα ρεκόρ του AfD στη Γερμανία, ήλθε η ώρα του VOX στις εκλογές της Ισπανίας (23/7)
Επεναβεβαιώνεται η πανευρωπαϊκή τάση ανόδου των εθνικιστικών κομμάτων
Σχετικά Άρθρα
Η τάση ανόδου των εθνικιστικών κομμάτων επαναβεβαιώνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων και τη σημαντική βουλευτική εκπροσώπηση των εν λόγω πολιτικών σχηματισμών.
Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται στη Γερμανία με το AfD και στην Ισπανία με το VOX, που την Κυριακή (23/7/2023) θα έχει ένα κρίσιμο τεστ στις βουλευτικές εκλογές

Τα ρεκόρ του AfD στη Γερμανία

Στη Γερμανία δεν υπάρχει μήνας που το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να μην πετυχαίνει δημοσκοπικά ρεκόρ.
Εντυπωσιακό είναι πως δείχνει αξιοσημείωτη δύναμη στα δυτικά της χώρας.
Σύμφωνα με το Remix News, το AfD είναι απίστευτα ισχυρό στην ανατολική Γερμανία, όπου βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων σε κάθε ανατολικό κρατίδιο, εκτός από ένα όπου βρίσκεται στη δεύτερη θέση.
Η υποστήριξη για το εθνικιστικό κόμμα ήταν ιστορικά πολύ πιο αδύναμη στα δυτικά της χώρας, αλλά νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εικόνα αλλάζει επίσης γρήγορα.
Σε μια δημοσκόπηση στη νότια πολιτεία της Βάδης-Βυρτεμβέργης, το AfD σημείωσε ρεκόρ 19%, σημειώνοντας άνοδο επτά ποσοστιαίες μονάδες από τις τελευταίες εκλογές.
Αυτό τοποθετεί το κόμμα στην τρίτη θέση σε αυτό το κρατίδιο, όπου βρίσκεται πίσω από το Κόμμα των Πρασίνων (24%) και το CDU (26%). Ανησυχία στα κυρίαρχα κόμματα

Σε ένα άλλο δυτικό κρατίδιο αυτό της Ρηνανίας-Παλατινάτου, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το AfD σημείωσε ρεκόρ 16% βελτιώνοντας κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση στα τέλη του περασμένου έτους.
Όπως ανέφερε το Remix News νωρίτερα αυτό το μήνα, το AfD πέτυχε υψηλό επίπεδο υποστήριξης 22% σε μια πανγερμανική δημοσκόπηση, προκαλώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης να αντιμετωπίσουν την προοπτική του κόμματος να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στο Βερολίνο.
Το νέο υψηλό δημοσκοπήσεων του AfD στο 22% ήρθε λίγο αφότου ο Γερμανός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier, ο οποίος ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), χαρακτήρισε τα ποσοστά ρεκόρ δημοσκοπήσεων για το AfD ως «ανησυχητικά».
Σε συνέντευξή στον γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF, δήλωσε ότι τα πρόσφατα ρεκόρ του κόμματος «δεν πρέπει να μας οδηγήσουν να ταξινομούμε αυτόματα κάθε κρίσιμο ερώτημα ως λαϊκισμό και δεξιό εξτρεμισμό».
Ωστόσο, ο Γερμανός πρόεδρος δεν δίστασε να επιτεθεί στο AfD επειδή, όπως ισχυρίστηκε, συνέβαλε να υπάρξει μίσος στην πολιτική ατζέντα.
Είπε περαιτέρω ότι δεν υπάρχει χώρος για «επιχειρήσεις τρομοκρατών σε αυτή την κοινωνία» και πως οι Γερμανοί πρέπει να μάθουν να «διεξάγουν δημοκρατικές διαμάχες μεταξύ τους χωρίς να ξεσπούν σε μίσος και ταραχή».

Σεισμός στην Ισπανία με το VOX

Στην Ισπανία την Κυριακή (23/7/2023) διεξάγονται βουλευτικές εκλογές και οι ακροδεξιοί ηγέτες σε όλη την Ευρώπη έχουν συσπειρωθεί πίσω από το κόμμα VOX, καθώς οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές της χώρας προειδοποιούν ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει μια «πολύ σημαντική ανισορροπία» εάν συμμετάσχει στην κυβέρνηση.
Το Vox κέρδισε τη δημόσια υποστήριξη από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orbán, τον Πολωνό Mateusz Morawiecki και την Ιταλίδα Giorgia Meloni, οι οποίοι μέσω βίντεο είπαν σε συγκέντρωση VOX στη Βαλένθια την περασμένη εβδομάδα ότι «η ώρα των πατριωτών έφτασε».
Το κεντροδεξιό Λαϊκό κόμμα (PP) προβλέπεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες, αλλά δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις.
Αν και ο ηγέτης του PP Alberto Núñez Feijóo έχει εκφράσει την αντίθεσή του στις πολιτικές του VOX, το κόμμα του έχει σχηματίσει περιφερειακούς συνασπισμούς με τους εθνικιστές και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός εθνικού συνασπισμού.
Η εκλογική πρόοδος του VOX ή ένας ρόλος στην επόμενη κυβέρνηση θα ήταν δυνητικά σημαντικές για την πολιτική της Ευρώπης, δίνοντας ισχύ στη Δεξιά στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, ενώ ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το VOX κατηγορεί την ΕΕ ότι επίμονα υπερβαίνει τις εξουσίες της και νομοθετεί για εθνικά ζητήματα και ισχυρίζεται ότι οι Βρυξέλλες έχουν παραδοθεί σε περιβαλλοντολόγους και «ριζοσπαστικά ιδεολογικά» λόμπι, γράφουν οι Financial Times.
Ο Santiago Abascal , ηγέτης του VOX τόνισε σε προεκλογική συγκέντρωση ότι η εσωτερική πολιτική της Ισπανίας «αποφασίζεται είτε από τους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες είτε από τους Βάσκους και τους Καταλανούς αυτονομιστές».
Αντίπαλοί του όπως ο José Manuel Albares, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, προειδοποιούν ότι το Vox θα έχει «μεγάλο αντίκτυπο στην Ευρώπη» εάν διαδεχόταν το κεντροαριστερό κόμμα του και εισερχόταν στην κυβέρνηση πιέζοντας για μια ατζέντα κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
«Αυτό θα οδηγούσε σε μια πολύ σημαντική ανισορροπία μακριά από μετριοπαθείς, λογικές, προοδευτικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις προς μια κυβέρνηση που δεν συμμερίζεται τις αξίες της ευρωπαϊκής οικοδόμησης», είπε, μιλώντας στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής μεταξύ Ευρωπαίων και Λατινοαμερικανών ηγετών αυτή την εβδομάδα.
Οι εθνικιστές εξάλλου έχουν δείξει την ικανότητά τους να κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή ατζέντα το τελευταίο διάστημα.
Ο Morawiecki και ο Orbán μαζί εμπόδισαν τα κοινά συμπεράσματα για τη μετανάστευση σε μια Σύνοδο των κρατών - μελών τον Ιούνιο λόγω δυσαρέσκειας με μια συμφωνία της ΕΕ για την πολιτική ασύλου.
Η ενίσχυση του VΟΧ θα ενδυνάμωνε μια «πολιτιστική» τάση μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όπου οι ανησυχίες για τη «μετανάστευση, την ταυτότητα και το Ισλάμ» θα βρίσκονται στο επίκεντρο, δήλωσε ο Hans Kundnani, ειδικός για την Ευρώπη στο Chatham House.
Ο Kundnani εκτιμά πως το VOX θα μιμηθεί πιθανότατα τη Meloni, η οποία έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση συνεργασίας με την κεντροδεξιά, οδηγώντας σε επιτυχίες όπως μια συμφωνία με την Τυνησία για περιορισμό της μετανάστευσης.
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το VOX συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 14% και βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά την Κεντροδεξιά (32%) και τους Σοσιαλιστές (28%). Πρωταγωνιστικός ο ρόλος των εθνικών κομμάτων

Δεν είναι όμως μόνο η Γερμανία και η Ισπανία.
Τα εθνικά κόμματα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη.
Σε χώρες όπως το Βέλγιο το εθνικό κόμμα είναι στην δεύτερη θέση, στην Σουηδία συμμετέχει ενεργά στην διακυβέρνηση, στην Εσθονία το ΕΚRE είναι δεύτερο κόμμα…
Στη Φινλανδία το εθνικιστικό κόμμα των Φιλανδών (Finns Party) έρχεται δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και η τάση αυτή έχει μεταβάλει το πολιτικό σκηνικό.
Στην Αυστρία το FPO που έχει παραδοσιακές ακροδεξιές προσεγγίσεις είναι πρώτο κόμμα..
Στην Πορτογαλία η έκρηξη του Cheqa είναι εντυπωσιακή αφού έφθασε στην 3η θέση με ποσοστά κοντά στο 13%.
Ποτέ η ακροδεξιά δεν είχε παρουσία στην Πορτογαλία....
Στην Ουγγαρία το εθνικό κόμμα Fidesz είναι κυβερνόν και κυρίαρχο για πάνω από 10 χρόνια στην χώρα, με κύριο πρόσωπο τον πρωθυπουργό Viktor Orban.
Στην Πολωνία το εθνικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS)» του Mateusz Morawiecki είναι κυβερνόν και κυρίαρχο εδώ και πολλά χρόνια.
Και βέβαια στη Ρωσία, το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Vladimir Putin έχει εθνικιστικές ρίζες και είναι η σημαντικότερη δύναμη τα τελευταία 25 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης