Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία – Εκλογές 2023: Δύσκολη νίκη του Λαϊκού Κόμματος με 32,5% στο 30% οι Σοσιαλιστές - Ρυθμιστής το VOX με 14%

Ισπανία – Εκλογές 2023: Δύσκολη νίκη του Λαϊκού Κόμματος με 32,5% στο 30% οι Σοσιαλιστές - Ρυθμιστής το VOX με 14%
Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) μαζί με του ακροδεξιό Vox συγκεντρώνουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στην ισπανική Βουλή
Σχετικά Άρθρα
(upd 4)  Δύσκολη νίκη του δεξιού Λαϊκού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ισπανία, δείχνουν τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 65% των ψήφων.
Το δεξιό κόμμα αναμένεται να καταλάβει 132 έδρες και δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
Για να σχηματίσει κυβέρνηση χρειάζεται απαραιτήτως τη σύμπραξη του ακροδεξιού VOX, που κερδίζει 33 έδρες.
Και τα δύο κόμματα πρέπει να ξεπεράσουν τον μαγικό αριθμό των 176 εδρών.
Οι Σοσιαλιστές μένουν στις 127 έδρες και μαζί με την Αριστερά, που καταλαμβάνει 30, περιορίζονται ως μπλοκ της Αριστεράς στις 157.

Οι έρευνες

Το Λαϊκό Κόμμα εξασφαλίζει 145 έως 150 έδρες, ενώ το VOX 24 έως 27 έδρες, σύμφωνα με τις έρευνες.
Με τα δεδομένα αυτής της δημοσκόπησης, εν δυνάμει συνασπισμός δεξιάς/ακροδεξιάς εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόνο αν κερδίσει τον ανώτατο αριθμό εδρών της πρόβλεψης.
Σε ποσοστά το Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει 32,4% πετυχαίνοντας άνοδο 11,6% ενώ το PSOE 29,1% με επίσης άνοδο 1,1%.
Το VOX 13,8% και η Συμμαχία της Αριστεράς 13%.
Με καταμετρημένο το 34% των ψήφων των βουλευτικών των εκλογών της Ισπανίας το μπλοκ της Δεξιάς παίρνει σημαντική διαφορά από την Αριστερά
Αυτό του PP (Λαϊκό Κόμμα) και του VΟΧ έχει 163 έδρες και του PSOE και του αριστερού Sumar, 159.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το PP θα κερδίζει ξεκάθαρα τις εκλογές, αν και σε όλα τα σενάρια χρειάζεται το VΟΧ.sondeo_1.JPG
sigma.JPG
Στο 53% έφτασε η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας, που διεξήχθησαν την Κυριακή (23/7/2023), σε μία ακόμη νίκη της αποχής.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποχή, που έχει καταγραφεί τον 21ο αιώνα στην Ισπανία.

 Λόγω των διακοπών, σχεδόν δυόμισι εκατομμύρια πολίτες από το σύνολο των κάπου 37,5 εκατ. εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ψήφισε επιστολικά, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο τα ισπανικά ταχυδρομεία. Πρόκειται για αριθμό άνευ προηγουμένου.
pososta.jpg

Πολιτικό μεταίχμιο

Τι έγραφε νωρίτερα το Bankingnews: Η Ισπανία είναι κρίσιμο πολιτικό μεταίχμιο καθώς οι ψηφοφόροι θα καθορίσουν εάν θα δώσουν νέα θητεία στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Pedro Sanchez (πολύ δύσκολο βάση των δημοσκοπήσεων) ή η χώρα θα γίνει η τελευταία στην Ευρώπη που θα κάνει μια στροφή προς τη σκληρή δεξιά - ακδροδεξιά ή (πολύ πιθανό) αν θα γλιστρήσει σε κατάσταση παράλυσης με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση για το άμεσο μέλλον.
Καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του 2024, αν η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κάνει κι αυτή στροφή στη δεξιά, έπειτα από αυτή της Ιταλίας την περασμένη χρονιά, η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά και αριστερά θα υποστεί βαρύ χτύπημα.
Που θα κάνει ακόμη πιο συμβολικό το γεγονός ότι η Ισπανία ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.
spain_1.JPG

Συνοπτικά...

Στην Ισπανία είναι στραμμένα τα βλέμματα της Ευρώπης όπου η αναμενόμενη νίκη της δεξιάς στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα παγιώσει περαιτέρω την κυριαρχία των συντηρητικών κομμάτων ανά το μπλοκ.
Στις εκλογές, τις οποίες προκήρυξε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Pedro Sanchez μετά την ανατροπή της αριστεράς στις τοπικές εκλογές της 28ης Μαΐου ενδέχεται η ακροδεξιά να πάρει μερίδιο της εξουσίας για πρώτη φορά από την λήξη της δικτατορίας της χώρας το 1975.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η επόμενη κυβέρνηση της Ισπανίας θα είναι ένας συνασπισμός του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) και του ακροδεξιού Vox.
map_6.JPG
Για τον Sanchez, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2018 και ηγείται ενός αριστερού συνασπισμού με το Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς, το διακύβευμα είναι μεγάλο. Οι εκλογές θαέχουν συνέπειες και για την ευρωπαϊκή αριστερά.
«Είναι σαφές ότι υπάρχει μια συνεχής στροφή (προς τα δεξιά) και η Ισπανία είναι ένα πολύ σημαντικό προπύργιο ενάντια σε αυτό το οπισθοδρομικό και αντιδραστικό ρεύμα», δήλωσε η υπουργός Οικολογίας Τερέζα Ριμπέρα στην εφημερίδα La Vanguardia.Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν ως και τη Δευτέρα εμφάνισαν ουσιαστικά σίγουρη τη νίκη του Λαϊκού Κόμματος (PP, δεξιά) του Alberto Nunez Feijoo, 61 ετών.
Όμως το ότι η δημοσίευση δημοσκοπήσεων απαγορευόταν για πέντε ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες σημαίνει ότι δεν αποκλείονται εκπλήξεις.
Καθώς μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων δήλωνε αναποφάσιστος στις αρχές της εβδομάδας (περίπου ο ένας στους πέντε) και μένει να φανεί επίσης ο αντίκτυπος της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών –μέσα στο καλοκαίρι, εν μέσω διακοπών και με τις θερμοκρασίες στο κόκκινο– στη συμμετοχή.

Συμμαχία

Θα ήταν «τεράστια έκπληξη αν δεν αναδεικνυόταν νικητής το PP, όμως το κατά πόσον θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, αυτό είναι άλλο», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτολόγος Πέδρο Riera Sagrera, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Carlos III (Μαδρίτη).
Ο κ. Feijoo έχει θέσει στόχο το κόμμα του να φθάσει τον μαγικό αριθμό των 176 μελών της Βουλής, που θα του δώσει την απόλυτη πλειοψηφία (το σύνολο των εδρών είναι 350).
Όμως μόλις μία δημοσκόπηση προέβλεψε πως η παράταξη της δεξιάς θα έχει τέτοια επίδοση.
Θα χρειαστεί κατά συνέπεια να σχηματίσει συμμαχία.
Και μοναδικός δυνητικός του εταίρος είναι το Vox, κόμμα της άκρας δεξιάς, υπερεθνικιστικό και υπερσυντηρητικό, που γεννήθηκε το 2013, όταν μερίδα μελών διασπάστηκε από το PP.

Αυτή θα είναι πρόκληση για τον κ. Feijoo, που προβάλλει εικόνα μετριοπαθούς και η εκστρατεία του αντιμετώπισε περιπλοκές λόγω των παζαριών του Λαϊκού Κόμματος με το Vox, με αντικείμενο τον σχηματισμό τοπικών κυβερνήσεων σε περιοχές που αποσπάστηκαν από τους σοσιαλιστές στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές της 28ης Μαΐου.
Καθώς η παράταξη της άκρας δεξιάς δεν έκανε κανέναν συμβιβασμό ως προς τις προτεραιότητές του, όπως στην απόρριψη της έννοιας της έμφυλης βίας, την απόρριψη των διεμφυλικών, την άρνηση της κλιματικής αλλαγής.
Ο ηγέτης του Vox, ο Santiago Avaskal, έχει προειδοποιήσει το PP ότι το αντίτιμο της υποστήριξής του θα είναι η συμμετοχή της παράταξής του στην κυβέρνηση.
Αν το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που η άκρα δεξιά θα βρεθεί στην εξουσία στην Ισπανία σχεδόν μισό αιώνα μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο.

«Δεν θα ήταν ιδεώδες»

Μέχρι τέλους, ο κ. Feijoo παρέμεινε αόριστος για τις προθέσεις του έναντι του Vox.
«Δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, κανένας υποψήφιος δεν θα έπρεπε να δηλώνει με ποιον θα συμμαχήσει», δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα El Mundo.
Πρόσθεσε ωστόσο πως το σενάριο της κυβέρνησης συμμαχίας με το Vox «δεν θα ήταν ιδεώδες».
Καθώς φέρεται να οδεύει σε νέα βαριά ήττα μετά τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, που τον εξώθησαν να προκηρύξει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ο κ. Sanchez, 55 ετών, επισείει τον κίνδυνο το Vox να βρεθεί στην κυβέρνηση, τον μετέτρεψε στο κύριο προεκλογικό του επιχείρημα.
Καταγγέλλοντας το «ζευγάρι που έχουν σχηματίσει η ακροδεξιά και η δεξιά των άκρων», ο σοσιαλιστής πολιτικός, που έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τόνισε κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού ντιμπέιτ την Τετάρτη ότι αν αναλάβει την κυβέρνηση της Ισπανίας συμμαχία PP/Vox θα πρόκειται για «οπισθοχώρηση όχι μόνο για την Ισπανία» στο επίπεδο των δικαιωμάτων, αλλά και «για σοβαρή ήττα για το ευρωπαϊκό σχέδιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης