Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πολιτική αβεβαιότητα βυθίζεται η Ισπανία - Κυβέρνηση μειοψηφίας ή επαναληπτικές εκλογές τα πιθανά σενάρια

Σε πολιτική αβεβαιότητα βυθίζεται η Ισπανία - Κυβέρνηση μειοψηφίας ή επαναληπτικές εκλογές τα πιθανά σενάρια
Εάν ούτε ο Feijóo ούτε ο Sánchez μπορέσουν να επιτύχουν πλειοψηφία, οι Ισπανοί θα πρέπει να ψηφίσουν σε άλλες γενικές εκλογές, τις έκτες μέσα σε οκτώ χρόνια
Σε πολιτική αβεβαιότητα βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής η Ισπανία, καθώς η Δεξιά και η Αριστερά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια σαφή πορεία προς τον σχηματισμό κυβέρνησης, παρόλο που το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο.
Το αποτέλεσμα αφήνει την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ σε αδιέξοδο και ανοίγει την πόρτα σε εβδομάδες ή μήνες "βρώμικων" διαπραγματεύσεων σχετικά με τις συμμαχίες ψήφου - ή σε επαναληπτικές εκλογές, όπως συνέβη το 2015-16 και το 2019.
Αψηφώντας τις πιθανότητες, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Pedro Sánchez προέβαλε αρκετή αντίσταση για να αποτρέψει το PP του Alberto Núñez Feijóo από το να εξασφαλίσει μια συντηρητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε συμμαχία με το ακροδεξιό κόμμα Vox.
Αν και το κόμμα του Sánchez τα πήγε καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις και κέρδισε δύο έδρες περισσότερες από ό,τι το 2019, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για να αναλάβει την εξουσία, ακόμη και με την υποστήριξη των υφιστάμενων συμμάχων του.
1_299.JPG
Αδιέξοδο;

Ο Sánchez δήλωσε ωστόσο στους υποστηρικτές του έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του ότι "το αντιδραστικό μπλοκ του Λαϊκού Κόμματος και του Vox ηττήθηκε".
Ο Feijóo, από την πλευρά του, δήλωσε ότι είχε κερδίσει, αλλά, εμφανιζόμενος με σοβαρότητα έκανε έκκληση να του επιτραπεί να σχηματίσει κυβέρνηση επειδή το κόμμα του ήταν το μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο.
"Εάν το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους στην Ισπανία δεν μπορεί να κυβερνήσει, τότε η μόνη εναλλακτική λύση είναι το αδιέξοδο, το οποίο δεν ωφελεί την Ισπανία, δεν ωφελεί το διεθνές μας κύρος ή την ασφάλεια των επενδύσεων", δήλωσε ο Feijóo.
Στην προεκλογική εκστρατεία, ωστόσο, ο Sánchez ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψει στο PP να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.
Οι νέες κοινοβουλευτικές συμφωνίες θα προκύψουν μόνο από την έντονη διαπραγμάτευση μεταξύ των μεγαλύτερων κομμάτων και δύο διαφορετικών ομάδων δυνητικών συμμάχων μεταξύ του κατακερματισμένου πίνακα των μικρών περιφερειακών ομάδων της Ισπανίας.
Αλλά κανένας από τους πιο πιθανούς συνδυασμούς δεν θα φέρει το PP ή τους Σοσιαλιστές στις 176 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία στο συνέδριο των 350 εδρών.
2_226.JPG
Οι ρυθμιστές

Το αποτέλεσμα δίνει έναν δυνητικά κομβικό ρόλο στο "Μαζί για την Καταλονία", ένα σκληροπυρηνικό αυτονομιστικό κόμμα με επτά έδρες που θα μπορούσε να κάνει σκληρή διαπραγμάτευση για να δώσει τις ψήφους του στον Sánchez.
Η θέση του Feijóo περιπλέκεται από το γεγονός ότι ο δυνητικός εταίρος του Vox είναι σφοδρά αντίθετος -και θέλει να απαγορεύσει- τα αυτονομιστικά πολιτικά κόμματα, καθιστώντας δύσκολο να φανταστεί κανείς τη συμμετοχή ενός από αυτά σε μια συντηρητική συμμαχία.
Εάν ούτε ο Feijóo ούτε ο Sánchez μπορέσουν να επιτύχουν πλειοψηφία, οι Ισπανοί θα πρέπει να ψηφίσουν σε άλλες γενικές εκλογές, τις έκτες μέσα σε οκτώ χρόνια.
Ο ηγέτης του Vox, Santiago Abascal, το κόμμα του οποίου κέρδισε 19 έδρες λιγότερες από ό,τι το 2019, κατηγόρησε το PP ότι αποθαρρύνει τους ψηφοφόρους ενεργώντας σαν να ήταν εξασφαλισμένη η νίκη - και επέκρινε τον Feijóo επειδή δεν εμφανίστηκε σε μια συζήτηση την τελευταία εβδομάδα της εκστρατείας.
"Κάποιοι πουλούσαν το δέρμα της αρκούδας πριν πάνε για κυνήγι και αυτό έχει σαφή συνέπεια όσον αφορά την αποστράτευση", δήλωσε ο Abascal.
Το Vox είχε υποσχεθεί να φέρει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού την άρνηση της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται στον άνθρωπο, την αντίθεσή του στη μουσουλμανική μετανάστευση, την αμφισβήτηση της ιδέας της έμφυλης βίας και την επιθυμία του να καταργήσει έναν νόμο που κατοχυρώνει τα δικαιώματα των LGBT+.

Ο απολογισμός

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, το PP είχε κερδίσει 136 έδρες και οι Σοσιαλιστές 122.
Το Vox είχε εξασφαλίσει 33 έδρες και το Sumar - μια νέα αριστερή ομάδα που θα συμμετάσχει σε συνασπισμό με τον Sánchez - είχε 31 έδρες.
Ο Sánchez, 51 ετών, προκήρυξε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές αφού το κόμμα του υπέστη μια ηχηρή ήττα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στα τέλη Μαΐου, ποντάροντας στο ότι θα είχε καλύτερες επιδόσεις τον Ιούλιο από ό,τι αν περίμενε μέχρι την αναμενόμενη ημερομηνία των εκλογών τον Δεκέμβριο.
Οι δημοσκόποι είπαν ότι είχε κερδίσει ορισμένους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους τις τελευταίες ημέρες της εκστρατείας με τις προειδοποιήσεις του ότι ένας πιθανός συνασπισμός PP-Vox θα έσερνε τη χώρα από το 2023 πίσω στο "1973".
Άλλοι είπαν ότι το PP δεν τα κατάφερε επειδή ο 61χρονος Feijóo επικέντρωσε την αρνητική εκστρατεία του στην κριτική του για τον "Σαντσισμό" - τον οποίο όρισε ως δόγμα "ψεύδους, χειραγώγησης και κακοήθειας" - και δεν προσέφερε ένα θετικό όραμα για την Ισπανία.
Ο Feijóo εξαπέλυσε επίσης σφοδρές επιθέσεις κατά των αμφιλεγόμενων πολιτικών συμμαχιών του Sánchez με κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας από την Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων, οι οποίες επέτρεψαν στον πρωθυπουργό να αναλάβει τα καθήκοντά του το 2018 και στη συνέχεια να περάσει νομοθετικές μεταρρυθμίσεις-ορόσημο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης