Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σήκωσαν «κόκκινη σημαία» για τα δάνεια οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Δρακόντεια μέτρα κεφαλαίου φέρνει η ΕΚΤ

Σήκωσαν «κόκκινη σημαία» για τα δάνεια οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Δρακόντεια μέτρα κεφαλαίου φέρνει η ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλιμακώνει την καταστολή της μοχλευμένης χρηματοδότησης προωθώντας την επιβολή υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων σε περισσότερους τραπεζικούς ομίλους, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters
Τον αυξανόμενο κίνδυνο επισφαλών δανείων καθώς η παγκόσμια οικονομία παλεύει με την αργή ανάπτυξη και τον υψηλό πληθωρισμό, έχουν αρχίσει να τονίζουν οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank και της Lloyds Banking Group.
Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές και οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες αντιμετωπίζουν το αβέβαιο οικονομικό κλίμα και αναζητούν συγκεκριμένα σημάδια πίεσης στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών.
Η τελευταία αναταραχή των τραπεζικών κερδών στην Ευρώπη ανέδειξε ευρύτερες τάσεις στην παγκόσμια τραπεζική, όπου οι επενδυτικές τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση λόγω της απουσίας των συμφωνιών, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια βοηθούν την κερδοφορία στη λιανική τραπεζική.
Η Lloyds έλαβε υψηλότερη επιβάρυνση για προβληματικά δάνεια και έχασε τις προσδοκίες για τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου, καθώς η οικονομική κρίση της Βρετανίας επιβάρυνε τα οικονομικά της και αύξησε την πίεση στη διοίκηση να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αποταμιευτές.
Αναλυτές της JPMorgan είπαν ότι η υψηλότερη από την αναμενόμενη επιβάρυνση της Lloyds για δυνητικά επιβαρυμένα δάνεια -αύξηση 76% στα 662 εκατομμύρια λίρες (855 εκατομμύρια δολάρια) - και η μείωση του όγκου των δανείων θα προκαλέσει υποβάθμιση της απόδοσης της Lloyds για το έτος.
Τα υψηλότερα επιτόκια βοήθησαν την UniCredit να ξεπεράσει τις προσδοκίες για κέρδη το δεύτερο τρίμηνο.
Αλλά η τράπεζα συνεχίζει να βλέπει μια σημαντική αύξηση στο κόστος κινδύνου στο μέλλον.

Προειδοποιήσεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε αυτή την εβδομάδα τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023, δεδομένης της ανθεκτικής οικονομικής δραστηριότητας το πρώτο τρίμηνο, αλλά είπε ότι οι επίμονες προκλήσεις περιορίζουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές.
Ο πληθωρισμός υποχωρεί και η πίεση στον τραπεζικό τομέα είχε υποχωρήσει, ανέφερε, αλλά το ισοζύγιο των κινδύνων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία παραμένει και η πίστωση είναι περιορισμένη.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι η ζήτηση δανείων των εταιρειών της ευρωζώνης μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο ρεκόρ το περασμένο τρίμηνο και πιθανή περαιτέρω πτώση το καλοκαίρι καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να περιορίζουν την πρόσβαση σε πιστώσεις.
Την ίδια ώρα, η γερμανική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή BaFin καλεί τις τράπεζες να αυξήσουν το χρηματικό ποσό που διαθέτουν για επισφαλή δάνεια.
Η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια σχεδόν διπλασιάστηκαν το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 401 εκατομμύρια ευρώ.
Στην Ισπανία, η Santander επισήμανε την αδυναμία στη βασική της αγορά, τη Βραζιλία, όπου τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 52% σε ετήσια βάση το τρίμηνο λόγω της αύξησης του κόστους λόγω του πληθωρισμού, της αρνητικής επίδρασης από την αναστροφή φόρων και της πτώσης κατά 4,3%. στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Η ΕΚΤ προωθεί κεφαλαιακές χρεώσεις για περισσότερες τράπεζες με μόχλευση χρηματοδότησης

Σαν να μην έφταναν αυτά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλιμακώνει την καταστολή της μοχλευμένης χρηματοδότησης προωθώντας την επιβολή υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων σε περισσότερους τραπεζικούς ομίλους, όπως έκανε φέτος στη Deutsche Bank και στην BNP Paribas.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η εποπτική αρχή είναι πιθανό να εφαρμόσει τα λεγόμενα πρόσθετα κεφαλαίου για το 2024 σε εταιρείες με μικρότερα χρηματοοικονομικά βιβλία μόχλευσης, εάν δεν ανταποκριθούν στις ανησυχίες της σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η επιχείρηση.
Υπό τον κορυφαίο στέλεχος της τραπεζικής εποπτείας Andrea Enria, η ΕΚΤ είναι επίμονη στην προσπάθειά της να ελέηξει την επικίνδυνη αλλά κερδοφόρα επιχείρηση δανεισμού σε εταιρείες με υψηλό χρέος.
Η εκστρατεία έχει εξοργίσει τα στελέχη των ευρωπαϊκών τραπεζών που ισχυρίζονται ότι η ρυθμιστική αρχή τους θέτει σε μειονεκτική θέση με τις τράπεζες των ΗΠΑ που κυριαρχούν στην περιοχή.
Οι εποπτικές αρχές γενικά αυξάνουν τον πήχη για το κεφάλαιο για να εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή μέσα για να αντιμετωπίσουν πιθανές ζημίες.
Μπορεί επίσης να αποτρέψει τα στελέχη από το να αναλάβουν περισσότερους κινδύνους, επειδή οι αυστηρότερες απαιτήσεις μειώνουν το ποσό ιδίων κεφαλαίων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της ανάπτυξης ή να καταβληθεί μέσω μερισμάτων και εξαγορών.
Η ΕΚΤ έχει πει ότι οι προσαυξήσεις δανείων με μόχλευση θα καταργηθούν μόλις οι αρμόδιες τράπεζες αντιμετωπίσουν τη διεύθυνση των ζητημάτων που εντόπισε.
Τον Φεβρουάριο, η Enria ανέφερε «αδυναμίες στα πλαίσια ανάληψης κινδύνου» και «υπερβολική δημιουργία δανείων με υψηλή μόχλευση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης