Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oυκρανία: Χάνει τον έλεγχο ο Zelensky - Τρέμει τη διαφθορά και βλέπει παντού προδοσίες

Oυκρανία: Χάνει τον έλεγχο ο Zelensky - Τρέμει τη διαφθορά και βλέπει παντού προδοσίες
Ο Zelensky δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τρίτη ότι «κανείς δεν θα συγχωρήσει βουλευτές, δικαστές, «στρατιωτικούς επιτρόπους» ή άλλους αξιωματούχους που επιτέθηκαν στο κράτος»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky προειδοποίησε κυβερνητικούς αξιωματούχους και βουλευτές ότι ο «προσωπικός πλουτισμός» και η «προδοσία» δεν θα γίνουν ανεκτά, μετά τη σύλληψη του επικεφαλής στρατολόγησης με κατηγορίες υπεξαίρεσης και ενός βουλευτή που κατηγορείται για συνεργασία με τη Ρωσία.
Γίνεται έτσι σαφές ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος αρχίζει να χάνει σταδιακά τον έλεγχο εν μέσω μίας πολύ κρίσιμης φάσης της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Βλεποντας παντού εσωτερικούς εχθρούς, ο Zelensky δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τρίτη ότι «κανείς δεν θα συγχωρήσει βουλευτές, δικαστές, «στρατιωτικούς επιτρόπους» ή άλλους αξιωματούχους που επιτέθηκαν στο κράτος» και προσέθεσε πως «οποιαδήποτε εσωτερική προδοσία». . . ή οποιοσδήποτε προσωπικός πλουτισμός». . . πυροδοτεί την οργή τουλάχιστον».
Τα σχόλιά του ήρθαν μετά τη σύλληψη τη Δευτέρα του Yevhen Borysov, επικεφαλής του γραφείου στρατολόγησης του στρατού στην Οδησσό, από το Κρατικό Γραφείο Ερευνών (SBI) της Ουκρανίας, μετά από σχετική εντολή από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.
Η Εθνική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς ανακοίνωσε ότι ο Borysov είχε αποκτήσει παράνομα περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια μέσω περίτεχνων επιχειρηματικών προγραμμάτων.
Ακολούθησε η διαταγή δικαστηρίου του Κιέβου για την προφυλάκιση του Borysov ενώ ορίστηκε και εγγύηση 4 εκ. δολαρίων.

Παράλληλα, ο Oleksandr Ponomaryov, βουλευτής ενός εκ των απαγορευμένων φιλορωσικών κομμάτων, έχει κατηγορηθεί για συνεργασία με τη Μόσχα.
Άλλωστε την Τετάρτη το SBI και οι εισαγγελείς κατηγόρησαν και τον ιδρυτή του κόμματος, Vadim Rabinovych, για προδοσία, υποστηρίζοντας ότι «διέδιδε αντι-ουκρανική προπαγάνδα στον πληθυσμό και στην πολιτική ηγεσία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Οι ερευνητές ερεύνησαν επίσης το σπίτι του Yuriy Aristov, βουλευτή στο κόμμα του Zelenskyy's Servant of the People και αναπληρωτή προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής εθνικής ασφάλειας, άμυνας και πληροφοριών, για φερόμενη πλαστογραφία εγγράφων υγείας που του επέτρεπαν να φύγει από την Ουκρανία παρά την απαγόρευση ταξιδιών αξιωματούχων στο εξωτερικό εν μέσω του πολέμου.
Το SBI είπε ότι είχε πάει διακοπές στις Μαλδίβες με την οικογένειά του.
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έτσι μία πληθώρα περιστατικών διαφθοράς, που διαρρυγνύει το φαινομενικό της (κατά τα λόγια του ίδιου του Zelensky τουλάχιστον) όπλο στον πόλεμο με την Ρωσία, δηλαδή την ενότητά της.
Ο ίδιος o Ουκρανός πρόεδρος το καταλαβαίνει και φοβάται πως η διαφαινόμενη στρατιωτική κατάρρευση θα επιφέρει αναπόφευκτα και την πολιτική, θέτοντας έτσι υπό διακύβευση την θέση του στο τιμόνι της χώρας.
Διόλου τυχαία δεν είναι άλλωστε τα λόγια με τα οποία επέλεξε να κλείσει την χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, επισημαίνοντας πως «δυστυχώς, κάποιοι πιστεύουν ότι ο πόλεμος είναι κάπου μακριά τους. Λες και ο θόλος του Verkhovna Rada [το κοινοβούλιο της Ουκρανίας] ή οι τοίχοι κάποιων γραφείων ή ένας κατάλογος κάποιων εξουσιών μπορεί να τους προστατεύσει από την πραγματικότητα»...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης