Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Νίγηρα λόγω… κακής διακυβέρνησης - Ανησυχία στη Δύση για τον τελευταίο σύμμαχο στο Sahel

Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Νίγηρα λόγω… κακής διακυβέρνησης - Ανησυχία στη Δύση για τον τελευταίο σύμμαχο στο Sahel
Να μην αναμιχθούν οι διεθνείς εταίροι ζητά ο στρατός – Το προηγούμενο πραξικόπημα είχε γίνει τον Μάρτιο του 2021
Ένα ακόμα στρατιωτικό πραξικόπημα είναι σε εξέλιξη από τα ξημερώματα της Πέμπτης 27 Ιουλίου στο Νίγηρα, όπου δέκα αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας ανακοίνωσαν πως ανέτρεψαν τον εκλεγμένο πρόεδρο από το 2021, Mohamed Bazoum.
Ο σμήναρχος Amadou Abdramane, περιτριγυρισμένος από 9 στρατιωτικούς, έκανε γνωστό μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος πως ο πρόεδρος Bazoum κρατείται από τις στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες είναι αυτές που θα αναλάβουν τη διαχείριση της κατάστασης για όλες τις τρέχουσες υποθέσεις του Νίγηρα, ο οποίος θεωρείται ένα από τα πιο ασταθή και πιο φτωχά κράτη παγκοσμίως, αλλά και τελευταίος σύμμαχος της Δύσης στην περιοχή του Sahel.

Οι αιτίες του πραξικοπήματος

Ο Amadou Abdramane είπε στο διάγγελμα του, πως διαβάζει γραπτή ανακοίνωση του «Εθνικού Συμβουλίου για τη Σωτηρία της Πατρίδας» (ΕΣΣΠ).
«Εμείς οι δυνάμεις άμυνας και ασφαλείας, που ενωνόμαστε στο ΕΣΣΠ, αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στο καθεστώς του προέδρου Bazoum.
Όλοι οι θεσμοί της 7ης Δημοκρατίας καταλύονται.
Τα σύνορα της χώρας, χερσαία και αεροπορικά, είναι κλειστά.
Κηρύσσεται απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, από τις 22:00 ως τις 05:00 (τοπικές ώρες) μέχρι νεοτέρας» υπογράμμισε ο Abdramane αναφέροντας πως η απόφαση για το πραξικόπημα ελήφθη εξαιτίας «της συνεχούς επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας» και της «κακής διακυβέρνησης» σε «οικονομικό και σε κοινωνικό» επίπεδο.

Δεν θα πειράξουμε κανέναν

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών διαβεβαίωσε πως το ΕΣΣΠ είναι «προσηλωμένο» στην «τήρηση όλων των δεσμεύσεων του Νίγηρα», καθησύχασε την «εθνική και διεθνή κοινότητα» όσον αφορά τον «σεβασμό στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των αρχών που ανατράπηκαν» όπως ορίζουν «οι αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και επισήμανε πως ο στρατός θα αναλάβει τη «διαχείριση της κατάστασης» για όλες τις τρέχουσες υποθέσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, απαίτησε «από όλους τους διεθνείς εταίρους να μην αναμιχθούν».
4_107.JPG
Μακρά η ιστορία των πραξικοπημάτων

Σημειώνεται πως το τελευταίο πραξικόπημα που έγινε στο Νίγηρα ήταν τον Φεβρουάριο του 2010, όταν και ανετράπη ο τότε πρόεδρος Mamadou Tandja.
Ωστόσο, απόπειρα πραξικοπήματος έγινε και τον Μάρτιο του 2021, όταν μια στρατιωτική μονάδα επιχείρησε να καταλάβει το προεδρικό μέγαρο λίγο πριν ορκιστεί ο νέος πρόεδρος Bazoum.
Τότε αρκετοί αξιωματούχοι, όπως και ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, Sani Gourouza είχαν συλληφθεί με τον Gourouza να καταδικάζεται σε 20 χρόνια φυλάκιση.
Μια δεύτερη απόπειρα έγινε και τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο πρόεδρος Bazoum βρισκόταν σε επίσκεψη στην Τουρκία.

Κρατείται ο πρόεδρος

Όπως έγινε γνωστό ο 63χρονος πρόεδρος Bazoum, ο οποίος θεωρείται στενός σύμμαχος της Γαλλίας, κρατείται.
Πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ασφαλής και καλά στην υγεία του.
Είναι άγνωστη η τοποθεσία που κρατείται.
Σημειώνεται πως η Προεδρική Φρουρά συνέλαβε το πρωί της Τετάρτης 27/7 τον Bazoum και τον έθεσε υπό περιορισμό στην επίσημη κατοικία του.
Ο πρόεδρος Bazoum και η Προεδρική Φρουρά είχαν κάποιες συνομιλίες χωρίς να βρεθεί λύση, ενώ είναι άγνωστο και το ποιες ήταν οι απαιτήσεις των στρατιωτικών.

Καταδικάζει ο ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres αφού ανέφερε πως συνομίλησε με τον πρόεδρο Bazoum, στον οποίο εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή του» και την «αλληλεγγύη» του, καταδίκασε το στρατιωτικό πραξικόπημα.
Μάλιστα δήλωσε «βαθιά προβληματισμένος» για το γεγονός πως ο πρόεδρος Bazoum παραμένει κρατούμενος μελών της προεδρικής φρουράς και «καλεί να σταματήσουν αμέσως όλες οι ενέργειες που υπονομεύουν τις δημοκρατικές αρχές στον Νίγηρα», προστίθεται στο κείμενο.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ απαίτησαν ο στρατός να «αφήσει αμέσως ελεύθερο» τον πρόεδρο και να «απόσχει από οποιαδήποτε βία» στον Νίγηρα, «εταίρο-κλειδί» της Ουάσιγκτον.

Ο τελευταίος σύμμαχος της Δύσης

Σημειώνεται πως ο Νίγηρας είναι από τους τελευταίους συμμάχους της Δύσης στη δύσκολη περιοχή του Sahel.
Το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο που και αυτές κυβερνώνται από πραξικοπηματίες, έχουν στραφεί κυρίως στη Ρωσία.
Η Γαλλία ειδικά έχει αναπτύξει 1.500 στρατιωτικούς στη χώρα, που συμμετέχουν σε αντιτζιχαντιστικές επιχειρήσεις.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν αεροπορική βάση στον βόρειο Νίγηρα, από όπου απογειώνονται κυρίως UAVs που συλλέγουν πληροφορίες ή/και επιτίθενται σε τζιχαντιστές ενώ η Γερμανία έχει αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα Niamey.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης