Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Dow Jones είναι έτοιμος να γράψει ιστορία... αλλά η Wall Street ανησυχεί - Τα κραχ το 1929 και το 1987

Ο Dow Jones είναι έτοιμος να γράψει ιστορία... αλλά η Wall Street ανησυχεί - Τα κραχ το 1929 και το 1987
Ο Dow κατέγραψε υπέρμετρα ανοδικά σερί το 1929 και το 1987, τις χρονιές που έγιναν τα τεράστια κραχ στη Wall Street
Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones κατάφερε να καταγράψει την 13η συνεχόμενη ημέρα στο πράσινο την Τετάρτη 26/7 - το μεγαλύτερο σερί κερδών από τις 20 Ιανουαρίου 1987.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το τελευταίο ορόσημο του Dow είναι ένα από αυτά που θα γραφτούν στα βιβλία της ιστορίας.
Μία ακόμη ημέρα στο πράσινο και ο δείκτης των blue-chip θα μπορέσει να διεκδικήσει το μεγαλύτερο ανοδικό σερί του εδώ και περισσότερα από 125 χρόνια.
Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αντιστροφή της τύχης για έναν αμερικανικό δείκτη μετοχών που υστερούσε σε σχέση με τους ομολόγους του όλο το έτος.
Αλλά τι μας λέει η μέχρι τώρα απόδοση του Dow για το πώς μπορεί να αποδώσουν οι μετοχές το επόμενο έτος;
Σε γενικές γραμμές, ο δείκτης ήταν υψηλότερα ένα χρόνο αργότερα μετά από άνοδο για 12 ή περισσότερες ημέρες, σύμφωνα με τα Dow Jones Market Data.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης ήταν υψηλότερα τρεις μήνες μετά από κάθε 12ήμερο σερί κερδών.

Το δείγμα

Δυστυχώς, όμως το μέγεθος του δείγματος εδώ είναι αρκετά περιορισμένο: έχουν υπάρξει μόνο πέντε τέτοια σερί, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος, από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Και παρόλο που ο δείκτης των blue-chip είναι κατά μέσο όρο 9,4% υψηλότερα ένα χρόνο αργότερα μετά από ένα τέτοιο παρατεταμένο σερί νίκης, υπήρξε τουλάχιστον μια αξιοσημείωτη εξαίρεση: Η κατάρρευση της αγοράς τη Μαύρη Δευτέρα, κατά την οποία ο Dow έπεσε περισσότερο από 22% σε μία μόνο ημέρα, και συνέβη εννέα μήνες μετά το τέλος ενός νικηφόρου σερί 13 ημερών του Dow τον Ιανουάριο του 1987.
Ένα χρόνο αργότερα, ο δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 10,7%.
Επιπλέον, ο Dow έχασε οριακά άλλο ένα σερί 12 ημερών κατά τη διάρκεια του Ιουλίου του 1929, όταν ανέβηκε για 11 ημέρες μέχρι τις 8 Ιουλίου 1929 (αυτό συνέβαινε όταν το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εξακολουθούσε να προσφέρει διαπραγμάτευση αμερικανικών μετοχών τα Σάββατα), σύμφωνα με το DJMD.
Τρεις μήνες μετά, το χρηματιστήριο κατέρρευσε, εγκαινιάζοντας την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης.

Γιατί ανησυχεί η Wall Street

Το γεγονός ότι ο Dow κατέγραψε υπέρμετρα κερδοφόρα σερί το 1929 και το 1987 σημαίνει ότι υπάρχει "κάτι για όλους, αν θέλετε να παίξετε το παιχνίδι της αναλογίας", δήλωσε ο Jonathan Krinsky, επικεφαλής τεχνικός στρατηγικός της BTIG.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι κανένα από τα σερί των 12 ή 13 ημερών, όταν τελείωσαν, δεν σηματοδότησε το τέλος του ράλι.
Βέβαια, το 1929 και το 1987 είδαν ιστορικά κραχ αργότερα μέσα στο έτος, πρόσθεσε ο Krinsky.
Η εξέταση των επιδόσεων του Dow σε σύγκριση με την έναρξη της ύφεσης οδηγεί τους επενδυτές σε ένα παρόμοιο συμπέρασμα.
Ενώ τα κέρδη του δείκτη blue-chip σημειώνονται συνήθως σε περιόδους οικονομικής ισχύος, δεν συνέβαιναν πάντα.
Από το 1950, έχουν υπάρξει 25 νικηφόρα σερί του Dow διάρκειας τουλάχιστον 9 ημερών, εξαιρουμένης της τρέχουσας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Callie Cox, στρατηγικός αναλυτής μετοχών στις ΗΠΑ του eToro.
Μόνο τρία από αυτά συνέβησαν είτε κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, είτε κατά το έτος πριν από την έναρξη μιας τέτοιας ύφεσης.
Επιπλέον, ένα νικηφόρο σερί 12 ημερών που ολοκληρώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1970 σημειώθηκε ακριβώς όταν τελείωνε μια ύφεση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών, του επίσημου κριτή για το τι συνιστά ύφεση στις ΗΠΑ.

Ο ρόλος της Fed

Φυσικά, οι επιδόσεις του παρελθόντος δεν αποτελούν δείκτη μελλοντικής επιτυχίας.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell δήλωσε ότι δεν αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα μέχρι το 2025 κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, αφού η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο πολιτικής κατά 25 μονάδες βάσης.
"Η Fed εξακολουθεί να είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν γύρω από αυτά τα επίπεδα μέχρι να σπάσει κάτι", δήλωσε ο Cox.
Παρά το ιστορικό κύμα κερδών του, ο Dow συνέχισε να υστερεί σε σχέση με άλλους σημαντικούς αμερικανικούς δείκτες μετοχών.
Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δείκτης blue-chip, σε αντίθεση με τον δείκτη S&P 500 και τον Nasdaq Composite, είναι ότι ο Dow δεν είναι σχεδόν τόσο βαριά σταθμισμένος προς τους λεγόμενους Big Seven αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες που έχουν τροφοδοτήσει μεγάλο μέρος του φετινού χρηματιστηριακού ράλι, αναγκάζοντας μάλιστα το χρηματιστήριο Nasdaq να μειώσει τη στάθμισή τους για να καταπολεμήσει τους κινδύνους υπερσυγκέντρωσης μετά την εκτίναξη της κεφαλαιοποίησής τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης