Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Έκκληση του βασικού συμβούλου του Zelensky για ενίσχυση της αεράμυνας - Αδύνατο να αντιμετωπίσουμε τους πυραύλους Oniks και Kinzhal

Ουκρανία: Έκκληση του βασικού συμβούλου του Zelensky για ενίσχυση της αεράμυνας - Αδύνατο να αντιμετωπίσουμε τους πυραύλους Oniks και Kinzhal
Στην Οδησσό και σε άλλα μέρη του ουκρανικού νότου οι ρωσικοί πύραυλοι προκάλεσαν χάος, δημιουργώντας μεγάλο προβληματισμό στους Ουκρανούς σχετικά με την αεράμυνά τους
Η Ουκρανία δεν μπορεί να προστατεύσει όλες τις κύριες πόλεις της από τις ρωσικές πυραυλικές απειλές χωρίς σημαντική αύξηση της παροχής συστημάτων αεράμυνας, σύμφωνα με τον βασικό σύμβουλο του προέδρου Volodymyr Zelensky.
Ο Mykhailo Podolyak τόνισε ότι τα πλήγματα στην Οδησσό την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ξεκάθαρα ότι η ρωσική στρατηγική ήταν να βομβαρδίσει ουκρανικές πόλεις, με στόχο να συντρίψει τα συστήματα αεράμυνας.
«Οι τακτικές της Ρωσίας είναι σαφείς: χρησιμοποιούν μαζικές επιθέσεις με drone για να υπερφορτώσουν τα αντιαεροπορικά μας συστήματα και, παράλληλα, έχουν ένα παράθυρο ευκαιρίας να χρησιμοποιήσουν βαλλιστικούς πυραύλους για να στοχεύσουν υποδομές», δήλωσε στον Guardian ο Podolyak.
Αυτή η στρατηγική δεν λειτουργεί πλέον για το Κίεβο, αν και η Ουκρανία έχει κατασκευάσει ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας χρησιμοποιώντας τους εξοπλισμούς που παρέχονται από δυτικούς συμμάχους.
Ωστόσο, στην Οδησσό και σε άλλα μέρη του ουκρανικού νότου, οι ρωσικοί πύραυλοι προκάλεσαν χάος την περασμένη εβδομάδα.
Έχουν σημειωθεί πολλά χτυπήματα σε υποδομές εξαγωγής σιτηρών, καθώς και πολλαπλές βολές που έπληξαν κατοικημένες περιοχές, ακόμη και έναν καθεδρικό ναό.
Καθώς τα αποθέματα της Ρωσίας σε πυραύλους της σοβιετικής εποχής μειώνονται, η Μόσχα στρέφεται σε πυραύλους που δεν χρησιμοποίησε πολύ στα πρώτα στάδια του πολέμου, όπως οι Oniks.
Πρόκειται για υλικό που ουσιαστικά είχε σχεδιαστεί για να πλήττει θαλάσσιους στόχους και τώρα οι Ρώσοι τον αξιοποιούν για να πλήξουν την Οδησσό.
Για το λόγο αυτό ο Podolyak δήλωσε σχετικά: «Δεν έχουμε αρκετά σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα όπως το Patriot, που να είναι σε θέση να πλήξουν τους ρωσικούς πυραύλους τελευταίας γενιάς όπως ο Oniks και Kinzhal – το έλλειμμα αυτών των συστημάτων σημαίνει ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε όλη την αμυντική μας γραμμή».
Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία διαθέτει δύο συστήματα Patriot, ένα που προήλθε από τις ΗΠΑ και ένα άλλο από τη Γερμανία.
Η άφιξή τους την άνοιξη έκανε τους Ουκρανούς να πιστέψουν ότι οι όροι του παιχνιδιού θα αλλάξουν, τουλάχιστον ως προς την αεράμυνα, αλλά οι Ρώσοι απάντησαν στέλνοντας από την Μόσχα τα πλέον εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα.
Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι ο Podolyak ουσιαστικά ζήτησε από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ τους «10 με 12 Patriot που χρειαζόμαστε ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τα νώτα μας σε όλα τα μέτωπα της χώρας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης