Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός από τη μετακίνηση των Wagner προς την Πολωνία – Συναγερμός στη Βαρσοβία

Πανικός από τη μετακίνηση των Wagner προς την Πολωνία – Συναγερμός στη Βαρσοβία
Υβριδικό πόλεμο βλέπει ο Πολωνός πρωθυπουργός - Ποιοι οι πραγματικοί στόχοι της μετακίνησης των μαχητών Wagner
Σχετικά Άρθρα
Περισσότεροι από 100 μαχητές Wagner μετακινήθηκαν προς τον διάδρομο Suwałki, που βρίσκεται νοτιοδυτικά των συνόρων μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας, μεταξύ της Λευκορωσίας και της ρωσικής περιφέρειας Καλίνινγκραντ, ισχυρίστηκε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki.
«Αυτό είναι σίγουρα ένα βήμα προς μια περαιτέρω υβριδική επίθεση στο πολωνικό έδαφος», δήλωσε ο Morawiecki σε συνέντευξη Τύπου στο Gliwice.
Ο Morawiecki δήλωσε ότι η Πολωνία αντιμετωπίζει μια συνεχή επίθεση στα σύνορά της εδώ και δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο φέτος, 16 χιλιάδες μετανάστες «που σύρθηκαν από τον Vladimir Putin και τον Alexander Lukashenko» επιχείρησαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα.
«Τώρα η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη. Έχουμε πληροφορίες ότι περισσότεροι από 100 μισθοφόροι της ομάδας Wagner κινήθηκαν προς τον διάδρομο Suwałki κοντά στο Grodno στη Λευκορωσία», είπε.
Ο Morawiecki δεν διευκρίνισε τους στόχους των μαχητών Wagner, εκτιμώντας ότι θα μεταμφιεστούν σε Λευκορώσους συνοριοφύλακες και θα βοηθήσουν παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στην Πολωνία.

Ποιοι οι πραγματικοί στόχοι των Wagner

Στην πραγματικότητα, οι Wagner πιθανότατα έχουν περισσότερο στρατηγικούς στόχους από το να στείλουν μετανάστες πέρα από τα σύνορα για να αποσπάσουν την προσοχή των πολωνών φρουρών.
Μαχητές Wagner πιθανότατα μετέβησαν στο κέντρο εκπαίδευσης Gozhsky που ανήκει στην 6η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας.
Η βάση βρίσκεται στην περιοχή Grodno, στα σύνορα με τη Λιθουανία και την Πολωνία.
Επιπλέον, δεν είναι η πρώτη φορά που οι μαχητές Wagner πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις με τον Λευκορωσικό στρατό κοντά στα σύνορα.
Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, έχουν ήδη πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις σε διάφορα πεδία εκπαίδευσης, όπως το Brest, το Losvido, το Osipovichi, ενισχύοντας τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Wagner και του λευκορωσικού στρατού.
Ο διάδρομος Suwalki βρίσκεται μεταξύ της ρωσικής περιφέρειας Καλίνινγκραντ και της Λευκορωσίας, η οποία εμφανίζει στρατηγικό ενδιαφέρον για το ΝΑΤΟ.
Θεωρείται το πιο ευάλωτο μέρος στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.
Συνδέει την Πολωνία με τις χώρες της Βαλτικής και είναι η μόνη χερσαία σύνδεση μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ της Βαλτικής και της υπόλοιπης συμμαχίας.
Η Πολωνία αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία εκεί.
Το πολωνικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα την ανάπτυξη ενός νέου τάγματος στην πόλη Augustow στον διάδρομο Suwalki.

Οι Wagner θέλουν να πάνε δυτικά... στην Πολωνία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin είχε δηλώσει ότι «κρατά» τoυς Wagner στο κέντρο της Λευκορωσίας, υποστηρίζοντας ότι «ελέγχει» την κατάσταση.
«Έχουν αρχίσει να μας κουράζουν.
Ζητούν να "πάνε δυτικά" (...) στη Βαρσοβία, στο Ζεσούφ», σημείωσε ο Lukashenko στον Ρώσο ομόλογό του, ο οποίος απάντησε χαμογελώντας.
Θέλουν να πάνε «εκδρομή» στη Βαρσοβία, είπε.
«Αλλά, φυσικά, τους κρατάω στην κεντρική Λευκορωσία, όπως συμφωνήσαμε», πρόσθεσε ο Λευκορώσος πρόεδρος.
«Ελέγχουμε τι συμβαίνει» με τoυς Wagner, συνέχισε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Lukashnko κατηγόρησε τη Βαρσοβία ότι θέλει να πάρει εδάφη από τη δυτική Ουκρανία, κάτι που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».
Ο Putin είχε κάνει παρόμοιες δηλώσεις στις 23/7/2023, λέγοντας ότι η Πολωνία έχει «σχέδια εκδίκησης» και ότι επιθυμεί να καταλάβει εδάφη στη δυτική Ουκρανία.
Η Βαρσοβία αντέδρασε, καλώντας τον Ρώσο πρέσβη στην Πολωνία, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Putin «προκλητικές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης