Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μανιφέστο Orban: Μόνο η Ουγγαρία έχει εθνικό Σύνταγμα στην ΕΕ και δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς για μετανάστες και ΛΟΑΤΚΙ

Μανιφέστο Orban: Μόνο η Ουγγαρία έχει εθνικό Σύνταγμα στην ΕΕ και δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς για μετανάστες και ΛΟΑΤΚΙ
«Δεν θα ενδώσουμε σε πολιτικούς και οικονομικούς εκβιασμούς ούτε θα κάνουμε συμβιβασμούς επειδή επιμένουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας», τονίζει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας
Σχετικά Άρθρα
Ο αποδεδειγμένα πιο ρεαλιστής πολιτικός αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban προειδοποιεί για μία επερχόμενη παγκόσμια σύγκρουση καθώς έχει χαθεί η ισορροπία ανάμεσα στις ηγέτιδες δυνάμεις του κόσμου.
Σε πιο δύσκολη θέση από όλες τις πλευρές θα βρεθεί η ΕΕ, αφού όπως επισημαίνει, υποχωρεί τόσο οικονομικά, όσο και γεωπολιτικά.
Παράλληλα ο Ούγγρος πρωθυπουργός ξαναδίνει το πολιτικό του στίγμα, υπογραμμίζοντας πως η χώρα του είναι η μοναδική στην ΕΕ με εθνικό Σύνταγμα, μακριά από κάθε τάση ομοσπονδιοποίησης και δεν πρόκειται να υποκύψει σε οικονομικούς εκβιασμούς για την προώθηση της μετανάστευσης και την εμπέδωση της κουλτούρας ΛΟΑΤΚΙ.

Υποχωρεί η ΕΕ


Σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Tusványos στο Băile Tușnad της Ρουμανίας ο Orban υπογράμμισε ότι η ΕΕ επέλεξε την «αποσύνδεση» αντί να συνδεθεί με τον κόσμο, χάνοντας έτσι την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της.
Παρατήρησε ότι η ΕΕ είναι «πλούσια αλλά και αδύναμη» ενώ απομονώνεται σε έναν κόσμο με πολλές αβεβαιότητες, στον οποίο η ισορροπία δυνάμεων έχει κλονιστεί.
Για να υπογραμμίσει το μήνυμά του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός επικαλέστηκε την έκθεση του  ΔΝΤ, η οποία προβλέπει ότι ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο ούτε η Γαλλία ή η Ιταλία θα είναι μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου μέχρι το 2030, ενώ η Γερμανία θα πέσει στην 10η θέση.
Ο Orban σημείωσε ότι τα κάποτε φιλόδοξα σχέδια για μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών από τη «Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ» αντικαθίστανται τώρα από τις ενέργειες της ΕΕ που αποσυνδέουν την Ευρώπη από τη Ρωσία μέσω κυρώσεων.
«Η ΕΕ αποσυνδέεται από τη ρωσική ενέργεια αλλά οι ρωσικές πρώτες ύλες θα αγοραστούν από κάποιον άλλο ενώ εμείς επωμιζόμαστε το κόστος του πληθωρισμού και χάνουμε την ανταγωνιστικότητά μας», επισήμανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Σημείωσε επίσης ότι οι μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες δεν ακολουθούν τα βήματα της ΕΕ: από τις 1.400 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, μόνο το 8,5% έχουν εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022.
Ο Orban είπε επίσης ότι η ισορροπία των παγκόσμιων δυνάμεων αλλάζει με τόσο ραγδαίο τρόπο που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ πριν.

Έρχεται κυριαρχία Κίνας και παγκόσμια σύγκρουση

«Η κυριαρχία των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή υποχωρεί συνεχώς. Δεν είναι ευχαριστημένες, θέλουν να παραμείνουν για πάντα στην κορυφή του κόσμου», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Πιστεύει ότι η Κίνα θέλει να «δώσει τέλος σε αιώνες ταπείνωσης» και να επανακτήσει την κυριαρχία της στην Ασία με τη δημιουργία διεθνών οργανισμών, όπως οι BRICS, η Asian Infrastructure Investment Bank και η πρωτοβουλία One Belt One Road.
Η Κίνα περιφρονεί τις «παγκόσμιες αξίες» της Δύσης, τις οποίες βλέπει ως φιλοσοφία εχθρική προς τον υπόλοιπο μη δυτικό κόσμο.
Ο Orban κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως ο κόσμος οδεύει προς μία σύγκρουση, η οποία μπορεί να αποφευχθεί μόνο εάν οι παγκόσμιοι ηγέτες βρουν μια νέα ισορροπία.

Μόνο η Ουγγαρία έχει εθνικό Σύνταγμα στην ΕΕ

Στάθηκε επίσης στην έντονη συζήτηση στην ΕΕ μεταξύ των υποστηρικτών μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης και των δυνάμεων που πιστεύουν στην εθνική κυριαρχία.
Τόνισε ότι η Ουγγαρία πρέπει να παραμείνει στην πορεία που αποφάσισε να ακολουθήσει το 2010, όταν το εθνικό κόμμα του Fidesz ανέλαβε την εξουσία και έκτοτε κέρδισε όλες τις βουλευτικές εκλογές, αποκτώντας κάθε φορά πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.
Ο Orban τόνισε ότι η πολιτική σύγκρουση μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της Ουγγαρίας βασίζεται στο Σύνταγμα που τέθηκε σε ισχύ το 2012.
«Το νέο ουγγρικό Σύνταγμα μας διαφοροποιεί πιο ξεκάθαρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Orban λέγοντας ότι ενώ άλλα συντάγματα επικεντρώνονται στα ατομικά δικαιώματα, το ουγγρικό - ένα εθνικό, χριστιανικό σύνταγμα - βασίζεται στη συλλογικότητα, το έθνος, τον πολιτισμό και τη γλώσσα, και ως εκ τούτου στέκεται εμπόδιο στις δυτικοευρωπαϊκές «αυτοκρατορικές» φιλοδοξίες να προωθήσουν τα προγράμματα μετανάστευσης και «LGBT» (ΛΟΑΤΚΙ) σε ολόκληρη την ΕΕ.
«Έχουμε ένα κοινό σπίτι, μια κοινή γλώσσα, μια κοινή κουλτούρα.
Αυτά αποτελούν τη βάση της ελευθερίας και της ευημερίας μας, την οποία πρέπει να προστατεύουμε.
Δεν θα ενδώσουμε σε πολιτικούς και οικονομικούς εκβιασμούς ούτε θα κάνουμε συμβιβασμούς επειδή επιμένουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας», σημείωσε.

Κόντρα στο…πνεύμα των καιρών

Οι ομιλίες του Orban πάντα προκαλούν διαμάχες, επειδή ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν διστάζει να διακηρύξει ανοιχτά τις πολιτικές του θέσεις, έστω και εάν δεν συμβαδίζουν με το…πνεύμα των καιρών.
Το 2014 για παράδειγμα, είχε πει ότι «το νέο κράτος που χτίζουμε στην Ουγγαρία είναι ένα ανελεύθερο κράτος, ένα μη φιλελεύθερο κράτος».
Το 2018, προειδοποίησε για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η οργή της Ρωσίας: «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Ρωσία βλέπει τον εαυτό της ως μια χώρα που δεν είναι ασφαλής εκτός και αν περιβάλλεται από ζώνες προστασίας. Ως εκ τούτου, η Ρωσία θα συνεχίσει να προσπαθεί να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας γύρω της, όπως ακριβώς έκανε μέχρι τώρα. Η Ουκρανία είναι ένα από τα θύματα αυτή της κατάστασης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης