Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Συνεννόηση με τον Sanchez ζητά ο ηγέτης της δεξιάς - Nα αποφευχθεί η ακυβερνησία κατά την ισπανική προεδρία στην ΕΕ

Ισπανία: Συνεννόηση με τον Sanchez ζητά ο ηγέτης της δεξιάς - Nα αποφευχθεί η ακυβερνησία κατά την ισπανική προεδρία στην ΕΕ
Αν κανένα από τα δύο μεγάλα κόμμα της Ισπανίας δεν κατορθώσει να σχηματίσει συνασπισμού, με τη στήριξη μικρότερων κομμάτων η Ισπανία θα πρέπει να πάει υποχρεωτικά σε νέες εκλογές στα τέλη του έτους
Σχετικά Άρθρα
(upd1) Ο Alberto Nunez Feijo, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του οποίου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές την Ισπανία αλλά χωρίς να εξασφαλίσει αρκετές έδρες ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση, ζήτησε να συναντηθεί με τον απερχόμενο Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Pedro Sanchez ώστε να αποφευχθεί «μια κατάσταση ακυβερνησίας».
«Μόλις έστειλα (μήνυμα) στον υποψήφιο του PSOE», τον Pedro Sanchez, «προτρέποντάς τον να συναντηθούμε αυτήν την εβδομάδα» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο Alberto Nunez Feijo. Ο ηγέτης του PP διευκρίνισε ότι υπέβαλε αυτό το αίτημα αφού ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων των Ισπανών του εξωτερικού και «ως νικητής των εκλογών της 23ης Ιουλίου».
Με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, το Σάββατο, 29/7 το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε άλλη μία έδρα, που αρχικά είχε δοθεί στους Σοσιαλιστές. Αν και το PSOE θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση, με τη στήριξη μικρότερων κομμάτων, ο νέος συσχετισμός δυνάμεων περιπλέκει την κατάσταση. Οι Σοσιαλιστές εκλέγουν 121 (αντί για 122) βουλευτές και το PP 137 (αντί για 136 προηγουμένως). Και τα δύο κόμματα απέχουν πολύ από τις 176 έδρες που απαιτούνται για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Με τις συμμαχίες που έχουν ήδη εξασφαλίσει, η δεξιά μπορεί να βασιστεί σε 171 βουλευτές, όσους ακριβώς και η αριστερά. Αυτό σημαίνει ότι ο Pedro Sanchez θα χρειαστεί τις ψήφους (και όχι απλώς την αποχή) των επτά βουλευτών του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος Junts per Catalunya,  για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.
Ο επικεφαλής του καταλανικού κόμματος που αυτοεξορίστηκε στις Βρυξέλλες αφού απέτυχε η προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας το 2017, έχει θέσει ως όρο, προκειμένου να στηρίξει τον Pedro Sanchez, να διαπραγματευθούν την επίλυση της «σύγκρουσης μεταξύ Καταλονίας και Ισπανίας», ζητώντας παράλληλα η διαπραγμάτευση αυτή να γίνει «χωρίς πίεση».
Ταυτόχρονα, έχει αποκλείσει την πιθανότητα να στηρίξει το PP.
Εάν κανένα από τα δύο κόμματα δεν εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές, πιθανότατα προς τα τέλη του έτους, όπως έγινε το 2016 και το 2019.
«Δεν αξίζει στην Ισπανία μια κατάσταση ακυβερνησίας και εμείς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο σε μια τόσο σημαντική περίοδο για την οικονομία και τους θεσμούς μας, εν μέσω της ισπανικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο Alberto Nunez Feijo στο μήνυμά του.
Απαντώντας στο Feijo ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez δήλωσε ότι με χαρά θα δει και τον ίδιο και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, πρόσθεσε όμως θα πρέπει προηγουμένως να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή, κάτι που θα γίνει στις 17 Αυγούστου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης