Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ετοιμάζει τον διάδοχο του ο Erdogan, λόγω υγείας - Το δίκτυο του γιου του Bilal και ο κρίσιμος ρόλος Kalın

Ετοιμάζει τον διάδοχο του ο Erdogan, λόγω υγείας - Το δίκτυο του γιου του Bilal και ο κρίσιμος ρόλος Kalın
Ο Necmettin Bilal Erdogan, ο 42χρονος μικρότερος γιος της οικογένειας, δεν είναι υπεύθυνος για κανένα δημόσιο αξίωμα, αλλά θεωρείται ίσως το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διακυβέρνηση της Τουρκίας
Ο ηγέτης της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, προβληματισμένος από τα αυξανόμενα προβλήματα υγείας, έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδια για να προετοιμάσει σωστά τον γιο του να τον διαδεχθεί, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία μιας οικογενειακής δυναστείας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Nordic Monitor.
Ο Necmettin Bilal Erdogan, ο 42χρονος μικρότερος γιος της οικογένειας, δεν είναι υπεύθυνος για κανένα δημόσιο αξίωμα, αλλά θεωρείται ίσως το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διακυβέρνηση της Τουρκίας.
Ιδεολογικός ζηλωτής, λειτουργεί στη σκιά.
Τα σημάδια μιας τέτοιας προοπτικής ήταν ήδη ορατά στους βασικούς διορισμούς που έκανε ο Πρόεδρος Erdogan μετά τις εκλογές του Μαΐου και τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.
Αν και δεν είναι σαφές εάν ο Erdogan σκοπεύει να αποχωρήσει οικειοθελώς από την πολιτική, η επιδείνωση της υγείας του, η οποία περιλαμβάνει θεραπεία καρκίνου, επαναλαμβανόμενα επεισόδια επιληψίας και περιστασιακά κενά μνήμης, μπορεί να απαιτήσει σχεδιασμό για ομαλή διαδοχή σε περίπτωση μελλοντικών προκλήσεων για την ηγεσία του.

Ποιος είναι ο Bilal

Ο νεότερος γιος Bilal θεωρείται ως ο αδήλωτος διάδοχος της Τουρκίας και ο πρόεδρος φαίνεται να βασίζεται σε αυτόν για να εξασφαλίσει την ομαλή διαδοχή και να προστατεύσει την οικογένεια από πιθανά νομικά ζητήματα σε περίπτωση αποχώρησής του.
Το όραμα μιας δυναστείας Erdogan, εμπνευσμένη από τους Οθωμανούς, φαίνεται να υποδηλώνει μια επιθυμία για μακροχρόνια διακυβέρνηση στην οποία η οικογένεια αντιμετωπίζει 82 εκατομμύρια πολίτες ως υπηκόους της και τα περιουσιακά στοιχεία μιας ολόκληρης χώρας ως δικό της πλούτο, αναφέρει το Nordic Monitor.
Μεγαλωμένος στη θρησκευτική σχολή Kartal İmam Hatip στην Κωνσταντινούπολη και με σπουδές στις ΗΠΑ, ο Bilal θεωρείται το πιο έμπιστο μέλος της οικογένειας και είναι αφοσιωμένος στην ιδεολογία του πολιτικού Ισλάμ.
Διατηρεί στενούς δεσμούς με διάφορες θρησκευτικές αιρέσεις και δίκτυα που υποστηρίζουν την κυριαρχία του πατέρα του και την πολιτική του ατζέντα.
Επιπλέον, ο Bilal διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο συντονισμό των προσπαθειών προσέγγισης με σημαντικούς κληρικούς και διευκολύνει τις δεσμεύσεις με παγκόσμια θρησκευτικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Είχε μάλιστα συνεργαστεί με τον κάποτε χρηματοδότη της Αλ Κάιντα Yasin al-Qadi, που είχε οριστεί από τον ΟΗΕ και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκείνη την εποχή, έλαβε εκατομμύρια από αυτόν και ίδρυσε μια εταιρεία κέλυφος για λογαριασμό του στην Τουρκία.
Σε έρευνες για δωροδοκία το 2013, τόσο ο Qadi όσο και ο Bilal κατονομάστηκαν ως ύποπτοι από τους δημόσιους εισαγγελείς για παραβίαση πολλών τουρκικών νόμων.
Τότε υπήρξε παρέμβαση του πατέρα του στην έρευνα για να τον σώσει από σοβαρές ποινικές κατηγορίες και σίγουρα τη φυλάκιση για παράβαση του νόμου.
Είναι προφανές ότι ο Bilal έχει φιλοδοξίες να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του και να συνεχίσει το αντιδυτικό αφήγημα εντός της χώρας.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να επιδιώξει να εκπληρώσει το όραμα της οικογένειας για τη μετατροπή της Τουρκίας σε μια μορφή χαλιφάτου, όπου τόσο η επιρροή της οικογένειας όσο και η θρησκευτική κατήχηση παίζουν κεντρικούς ρόλους στη διακυβέρνηση και την κοινωνία.
Μια τέτοια πορεία εγείρει ανησυχίες για τη μελλοντική κατεύθυνση του πολιτικού τοπίου της Τουρκίας και τη σχέση της με τη διεθνή κοινότητα.

Το δίκτυο

Ο Πρόεδρος Erdogan έχει εμπιστευτεί στον Bilal την ευθύνη της στελέχωσης βασικών κυβερνητικών θέσεων και ο ίδιος φαίνεται να χρησιμοποιεί διάφορα κορυφαία ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Νεολαίας της Τουρκίας (TÜGVA), ως περιστρεφόμενες πόρτες για την πλήρωση κυβερνητικών θέσεων, ιδιαίτερα σε εισαγωγικά και μεσαία επίπεδα.
Η κύρια ιδεολογία της TÜGVA βασίζεται στο πολιτικό Ισλάμ, το οποίο κατά καιρούς έχει συνδεθεί με στοιχεία που συνορεύουν με τον βίαιο τζιχαντισμό.
Το ίδρυμα οργανώνει καλοκαιρινές κατασκηνώσεις στις οποίες συμμετέχουν ριζοσπάστες κληρικοί και προσφέρει υποτροφίες και μαθήματα σε διάφορα θέματα, με στόχο να προετοιμάσει νέους ιδεολόγους για να αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις.
Αυτές οι ενέργειες έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο στη διακυβέρνηση της χώρας και την επιρροή του πολιτικού Ισλάμ εντός της διοίκησης.
Ο Bilal επιβλέπει επίσης το Ίδρυμα Νεολαίας και Εκπαίδευσης στην Τουρκία (TÜRGEV), έναν καλά προικισμένο οργανισμό που λαμβάνει σημαντικές δωρεές τόσο από εγχώριες όσο και από εξωτερικές πηγές.
Το ίδρυμα συμμετέχει στην εκπαίδευση περισσότερων από 32.000 φοιτητών στα σχολεία και τις φοιτητικές εστίες του σε όλη την Τουρκία.
Επιπλέον, είναι ιδιοκτήτης του Πανεπιστημίου Ibn Haldun, το οποίο βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.
Τα ιδρύματα έχουν αντιμετωπίσει ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιούνται ως μέτωπα για ξέπλυμα δωροδοκιών και μίζες που έλαβε ο Πρόεδρος Erdogan από κυβερνητικές συμβάσεις και διαγωνισμούς.
Η TÜRGEV, ειδικότερα, έχει κατηγορηθεί για αποδοχή παράνομων δωρεών τόσο από ξένες όσο και από εγχώριες πηγές.

Ο ρόλος του Kalın

Ο διορισμός του İbrahim Kalın, πρώην βοηθού του προέδρου Erdogan, ως νέου επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT), είναι μια κρίσιμη κίνηση για την υποστήριξη της πιθανής διαδοχής του Bilal.
Η MIT είναι ένας ζωτικός θεσμός για τη διατήρηση του τρέχοντος καθεστώτος και ασκεί σημαντική επιρροή στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία και τον στρατό.
Συμμετέχει στη διεξαγωγή επιχειρήσεων επιρροής μέσω των μέσων ενημέρωσης για την υποστήριξη του Προέδρου Erdogan και επίσης εμπλέκεται σε πράξεις βίας και εκφοβισμού εναντίον επικριτών, αντιπάλων και αντιφρονούντων.
Ο διορισμός του Kalın είναι αξιοσημείωτος λόγω της πίστης του στον Πρόεδρο Erdogan και του γεγονότος ότι είναι μακρινός συγγενής από την πλευρά της μητέρας του Bilal.
Αυτή η οικογενειακή σύνδεση, μαζί με την αδιαμφισβήτητη πίστη του, υποδηλώνει ότι ο Kalın είναι πιθανό να διευθύνει την υπηρεσία σύμφωνα με τις επιθυμίες του Προέδρου Erdogan, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει τη διευκόλυνση της διαδοχής του Bilal εντός της κυβέρνησης.
Αυτή η κίνηση ενισχύει περαιτέρω τις προσπάθειες του Erdogan να εδραιώσει τον έλεγχό του και να εξασφαλίσει την επιρροή της οικογένειάς του στο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης