Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομβική η νέα πολιτική Erdogan για τους οίκους αξιολόγησης - Αδύνατη ακόμη η επενδυτική βαθμίδα

Κομβική η νέα πολιτική Erdogan για τους οίκους αξιολόγησης - Αδύνατη ακόμη η επενδυτική βαθμίδα
Η άνοδος του επενδυτικού κλίματος και οι αλλαγές στην ηγεσία είναι «ενθαρρυντικές» - ακόμα κι αν εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για την πορεία που ακολουθεί
Οι εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αντιμετωπίζουν μια κομβική στιγμή καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan υιοθετεί μια νέα, πιο ορθόδοξη προσέγγιση στην οικονομική πολιτική.
Οι διαχειριστές χρημάτων και οι αναλυτές επαίνεσαν την προσθήκη δύο πρώην τραπεζιτών της Wall Street στο τιμόνι της διοίκησης της οικονομίας της Τουρκίας.
Τώρα, εναπόκειται στις μεγάλες εταιρείες βαθμολόγησης χρέους να εξετάσουν αν είναι αρκετό για να αλλάξει τη συνολική πιστωτική εικόνα της χώρας.
«Τα βασικά ερωτήματα παραμένουν», δήλωσε ο Frank Gill, επικεφαλής ειδικός σε θέματα EMEA της S&P Global Ratings.
«Πόσο χρόνο δίνει ο πρόεδρος στη νέα οικονομική ομάδα για να αλλάξει τις προηγούμενες μη βιώσιμες ρυθμίσεις πολιτικής;»
Μετά την επανεκλογή του, ο Erdogan επέλεξε μια σειρά μέτρων με σκοπό να καθησυχάσει τους επενδυτές - συμπεριλαμβανομένων των διορισμών της Hafize Gaye Erkan ως διοικήτριας της κεντρικής τράπεζας και του Mehmet Simsek ως υπουργού Οικονομικών.
Έκτοτε, η πρόσθετη απαίτηση των επενδυτών για τη διατήρηση των κρατικών ομολόγων της χώρας σε συγκρίσιμα αμερικανικά ομόλογα μειώθηκε σε μόλις 367 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της JPMorgan, το χαμηλότερο από τότε που ο Covid-19 σόκαρε τη χώρα στις αρχές του 2020.

Παραμένει η αβεβαιότητα

Για τον Gill της S&P, η άνοδος του επενδυτικού κλίματος και οι αλλαγές στην ηγεσία είναι «ενθαρρυντικές» - ακόμα κι αν εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για την πορεία που ακολουθεί.
Ο οίκος πέρυσι υποβάθμισε βαθύτερα την αξιολόγηση σε ξένο νόμισμα της Τουρκίας σε βαθμολογία Β.
Επίσης, η Fitch Ratings τοποθετεί την Τουρκία στο Β, πέντε βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
«Το ρεκόρ της Τουρκίας για ανατροπές πολιτικής και πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής και οι επαναλαμβανόμενες αλλαγές στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, σημαίνουν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να μειωθεί οριστικά η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια και την αποτελεσματικότητα της αλλαγής πολιτικής», γράφουν σε σημείωμα οι αναλυτές της Fitch, Erich Arispe και Paul Gamble.
Ο Thomas Gillet, επικεφαλής αναλυτής για την Τουρκία στην Scope Ratings, είπε επίσης ότι η μετεκλογική αλλαγή πολιτικής είναι θετική ενόψει της επόμενης ανακοίνωσης αξιολόγησης την Παρασκευή.
Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί μεσομακροπρόθεσμα.
«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη νέα οικονομική διοίκηση είναι να αναιρέσει τα προηγούμενα μέτρα πολιτικής», είπε.
Ένας άλλος θα προσπαθήσει «να διατηρήσει με συνέπεια τη νομισματική σύσφιξη για να δαμάσει αποτελεσματικά τον υψηλό πληθωρισμό και να ανακτήσει την αξιοπιστία της αγοράς, μετριάζοντας παράλληλα τις πιθανές επιπτώσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Αργή η πρόοδος

Η κεντρική τράπεζα βρίσκεται στο επίκεντρο της αναθεώρησης που ξεκίνησε από τον Erdogan μετά την επανεκλογή του για να επεκτείνει τη διακυβέρνησή του σε μια τρίτη δεκαετία.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν τον πρώτο κύκλο νομισματικής σύσφιξης της χώρας σε περισσότερα από δύο χρόνια με αυξήσεις των επιτοκίων κατά 900 μονάδες βάσης σωρευτικά σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις.
Ακόμα κι έτσι, τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν πολύ κάτω από το μηδέν όταν προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό και η κεντρική τράπεζα έχει υπερδιπλασιάσει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 58%.
Για τη Moody's, ο πολύ σταδιακός ρυθμός της νομισματικής σύσφιξης αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σταθερότητα της λίρας, καθώς και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.
Η Moody's μείωσε την Τουρκία στο B3 πέρυσι, καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα διολίσθησαν.
«Η κεντρική τράπεζα μόλις αναγνώρισε ότι ο πολύ σταδιακός ρυθμός της δεν θα μειώσει τον πληθωρισμό σύντομα», έγραψε ο Moody's.
«Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο οι αποταμιευτές να στραφούν ξανά σε δολάρια ή να αυξήσουν την αγορά χρυσού τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης