Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματικό μήνυμα Kiyosaki για Fitch: Ετοιμαστείτε για σκληρή, ανώμαλη οικονομική καταστροφή - Η Αμερική έχει σπάσει...

Δραματικό μήνυμα Kiyosaki για Fitch: Ετοιμαστείτε για σκληρή, ανώμαλη οικονομική καταστροφή - Η Αμερική έχει σπάσει...
Σε tweet του, ο Kiyosaki τόνισε την πιθανότητα μιας «σκληρής, ανώμαλης προσγείωσης» σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα στη χώρα, πυροδοτώντας ανησυχίες τόσο στους επενδυτές όσο και στο κοινό…
Σε δραματικούς τόνους μίλησε για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της αμερικανικής οικονομίας ο γνωστός οικονομολόγος, γκουρού του personal finance, επενδυτής και συγγραφέας Robert Kiyosaki…
Σε tweet του, ο Kiyosaki τόνισε την πιθανότητα μιας «σκληρής, ανώμαλης προσγείωσης» σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα στη χώρα, πυροδοτώντας ανησυχίες τόσο στους επενδυτές όσο και στο κοινό.
Συγκεκριμένα, το tweet του έγραφε: «Συγγνώμη για τα άσχημα νέα, αλλά προειδοποιώ για πάνω από έναν χρόνο ότι οι διοικούντες τη Fed, το υπουργείο Οικονομικών και τις μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες καπνίζουν χόρτο... φαντασίας. Να προσέχετε».
Λίγες ημέρες πριν, ο συγγραφέας πάλι είχε αναφέρει:
«Η WSJ ισχυρίζεται ότι η οικονομία είναι ισχυρή.
Δεν ξέρουν ότι το χρηματιστήριο έχει ανέβει επειδή ο Biden αύξησε το ανώτατο όριο του χρέους.
Το χρέος της Αμερικής αυξάνεται… άρα το χρηματιστήριο αυξάνεται. Σάπιοι καρποί.
Η Αμερική έχει σπάσει».
Ο oίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ

Τα σχόλια του Kiyosaki διατυπώθηκαν στον απόηχο της πρόσφατης υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από AAA σε AA+ από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.
Η απόφαση της Fitch οφείλεται κυρίως στις ανησυχίες για τη δημοσιονομική επιδείνωση και τις επαναλαμβανόμενες διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους που θα αποτελέσουν απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Αμέσως μετά την υποβάθμιση διαπιστώθηκε αξιοσημείωτη φυγή των επενδυτών προς την ασφάλεια διαφόρων εμπορευμάτων.
Ειδικότερα, έλαβε χώρα μια αισθητή μετατόπιση από τις μετοχές προς ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία όπως τα κρατικά ομόλογα και το δολάριο ΗΠΑ.
Από την άλλη πλευρά, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 4,03%, ενώ το κόστος ασφάλισης του αμερικανικού κρατικού χρέους έναντι χρεοκοπίας παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, υποδηλώνοντας επενδυτική εμπιστοσύνη έναντι των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της υποβάθμισης.
Αν μη τι άλλο, η πρόσφατη υποβάθμιση από τον Fitch έχει προκαλέσει σημαντική προσοχή και συζήτηση.
Αν και εξέπληξε πολλούς, είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να κατανοήσουμε το πλαίσιο στο οποίο ελήφθη αυτή η απόφαση.
Τον Μάιο, η Fitch ανακοίνωσε ότι έθεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε καθεστώς rating watch negative.
Αυτή η κίνηση δεν ήταν μια άμεση υποβάθμιση, αλλά μάλλον μια ένδειξη ότι η Fitch εξέταζε προσεκτικά την οικονομία των ΗΠΑ και τη δημοσιονομική της τροχιά.

Ο Kiyosaki ζητά ευαισθητοποίηση και ετοιμότητα

Οι δηλώσεις του Kiyosaki χρησιμεύουν ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για επενδυτές και φορείς χάραξης πολιτικής.
Ενώ η ακριβής φύση και το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε πιθανής οικονομικής κρίσης παραμένουν αβέβαια, το μήνυμά του υπογραμμίζει τη σημασία της ενημέρωσης, της προετοιμασίας και της ενεργητικής δράσης.
Σημειώνεται πως ο Kiyasoki είχε προειδοποιήσει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προκαλούαν όλεθρο στην οικονομία των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης