Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατά 25 μ.β. αύξησε τα επιτόκια της η Bank of England - Διχασμένο το συμβούλιο

Κατά 25 μ.β. αύξησε τα επιτόκια της η Bank of England - Διχασμένο το συμβούλιο
Πραγματοποιήθηκε η 14η συνεχή αύξηση, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό
Κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε το βασικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας, στο 5,25%, πραγματοποιώντας την 14η συνεχή αύξηση, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) ψήφισε 6-3 υπέρ της αύξησης κατά ένα τέταρτο της μονάδας, με δύο μέλη να προτιμούν μια δεύτερη συνεχόμενη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης και ένα να ψηφίζει να παραμείνουν τα επιτόκια αμετάβλητα.
Η αγορά ήταν μοιρασμένη περίπου 60/40 υπέρ μιας αύξησης κατά ένα τέταρτο της μονάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
Κατά την τελευταία συνεδρίασή της τον Ιούνιο, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας εξέπληξε τις αγορές με μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σημαντικά υψηλότερος από ό,τι σε όλες τις άλλες προηγμένες οικονομίες και πολύ πάνω από τον στόχο της βρετανικής κεντρικής τράπεζας για 2%.
Έκτοτε οι τιμές έχουν δείξει σημάδια αποκλιμάκωσης.
Ο γενικός πληθωρισμός τιμών καταναλωτή διολίσθησε στο 7,9% τον Ιούνιο από το ισχυρότερο του αναμενόμενου 8,7% τον Μάιο, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού - ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού - παρέμεινε κολλημένος στο 6,9% σε ετήσια βάση, αλλά υποχώρησε από το υψηλό 31 ετών του 7,1% του Μαΐου.
Η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί στενά την εξαιρετικά ισχυρή αγορά εργασίας της χώρας, αλλά τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η δραστηριότητα στον τομέα της απασχόλησης αμβλύνθηκε σημαντικά τον Μάιο.
Ωστόσο, η αύξηση των μισθών παρέμεινε δυσάρεστα ισχυρή για την Τράπεζα, με την αύξηση των τακτικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα να αυξάνεται στο 7,7% τον Μάιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης