Τελευταία Νέα
Διεθνή

A. Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) προς Ρωσία: Αρκετά με τον εκβιασμό για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

A. Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) προς Ρωσία: Αρκετά με τον εκβιασμό για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως «από την στιγμή που εγκατέλειψε την πρωτοβουλία, η Ρωσία εξήγαγε περισσότερα σιτηρά σε υψηλότερες τιμές από ποτέ»
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken προέτρεψε την Πέμπτη όλες τις χώρες στα Ηνωμένα Έθνη να πουν στη Ρωσία να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη Μαύρη Θάλασσα ως εκβιασμό, αφού η Μόσχα εγκατέλειψε μια συμφωνία που επέτρεπε στην Ουκρανία να διανέμει με ασφάλεια τα σιτηρά της στις παγκόσμιες αγορές.
«Κάθε μέλος των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να πει στη Μόσχα «αρκετά», είπε χαρακτηριστικά ο Blinken καθώς προήδρευε της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πείνα και την επισιτιστική ανασφάλεια που προκαλείται από συγκρούσεις.
«Φτάνει πια να με την εργαλειοποίηση της Μαύρη Θάλασσα ως εκβιασμού. Φτάνει με την αντιμετώπιση των πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου ως μοχλού πίεσης. Αρκετά με αυτόν τον αδικαιολόγητο ασυνείδητο πόλεμο», δήλωσε στο 15μελές σώμα.
Επιπλέον, ο Blinken ανακοίνωσε ότι σχεδόν 90 χώρες υποστήριξαν ένα σύντομο ανακοινωθέν -που προήλθε από τις ΗΠΑ- στο οποίο δεσμεύονται «να αναλάβουν δράση για να τερματιστεί η χρήση των τροφίμων ως όπλο πολέμου και η πείνα των αμάχων ως τακτική πολέμου».
«Στην πραγματικότητα, οι κυρώσεις αποκλείουν ρητά τα τρόφιμα και τα λιπάσματα», εξήγησε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών και υποστήριξε πως «από την στιγμή που εγκατέλειψε την πρωτοβουλία, η Ρωσία εξήγαγε περισσότερα σιτηρά σε υψηλότερες τιμές από ποτέ».
Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν νέα χρηματοδότηση 362 εκατομμυρίων δολαρίων για «να αντιμετωπίσουν τους παράγοντες της επισιτιστικής ανασφάλειας και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα» σε 11 αφρικανικές χώρες και την Αϊτή.
Σε ξεχωριστή του δήλωση που εγκρίθηκε σήμερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι «καταδικάζει έντονα τη χρήση της λιμοκτονίας αμάχων ως μεθόδου πολέμου, η οποία απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και την παράνομη άρνηση πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης