Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βάζει τέλος στο Crossfinder της Credit Suisse η UBS - Η πτώση του πάλαι ποτέ μεγαλύτερου dark pool στον κόσμο των αγορών

Βάζει τέλος στο Crossfinder της Credit Suisse η UBS - Η πτώση του πάλαι ποτέ μεγαλύτερου dark pool στον κόσμο των αγορών
Οι ρυθμιστικές αρχές συχνά επικρίνουν τέτοιες πλατφόρμες συναλλαγών φοβούμενες, μεταξύ άλλων, τις στρεβλώσεις των τιμών
Η UBS "τραβάει την πρίζα" του εναλλακτικού συστήματος συναλλαγών «Crossfinder» της Credit Suisse, που κάποτε ήταν ένα από τα κορυφαία dark pools.
Οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί παράγοντες συχνά διαπραγματεύονται μετοχές εκτός παραδοσιακών χρηματιστηρίων σε σκιώδεις αγορές.
Αυτές οι «dark pools» (σκοτεινές πισίνες) λειτουργούν από τράπεζες ή ανταλλακτήρια, όπου αγοραστές και πωλητές παραμένουν ανώνυμοι και οι παραγγελίες τους παραμένουν κρυφές μέχρι να εκτελεστούν.
Οι ρυθμιστικές αρχές συχνά επικρίνουν τέτοιες πλατφόρμες συναλλαγών φοβούμενες, μεταξύ άλλων, τις στρεβλώσεις των τιμών.
Μια σκοτεινή εποχή της Credit Suisse φτάνει στο τέλος της όμως.

Εναλλακτική πλατφόρμα συναλλαγών

Καθώς ενσωματώνεται με την Credit Suisse, η UBS τερματίζει την ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών «Crossfinder».
Η θυγατρική της επιχείρηση αλγοριθμικών συναλλαγών (AES) δεν θα προωθεί πλέον εντολές στο σύστημα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Για πολλούς ιδιώτες επενδυτές, οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης είναι δύσκολο να μετρηθούν, καθώς γενικά δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιες σκιώδεις αγορές.
Η UBS κληρονόμησε το εναλλακτικό σύστημα συναλλαγών ως μέρος της εξαγοράς.
Η τελευταία ημέρα της λειτουργίας ATS του Crossfinder είναι η 31η Αυγούστου, μετά την οποία η AES δεν θα δρομολογεί πλέον παραγγελίες, με τους πελάτες να λαμβάνουν οδηγίες να επικοινωνήσουν με το προσωπικό της UBS Cash Equities ATS για βοήθεια με εναλλακτικές επιλογές.

Ήταν η κορυφαία πλατφόρμα

Το Crossfinder, που κυκλοφόρησε το 2005, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα dark pools για κάποιο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως τα hedge funds να συντονίζουν ηλεκτρονικά τις συναλλαγές για να αποκτήσουν πιο ελκυστικές τιμές από ό,τι μέσω τακτικών χρηματιστηρίων.
Μετά την κατάρρευση της Archegos Capital Management του Bill Hwang και την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, οι όγκοι μειώθηκαν δραματικά.

Όχι στο Crossfinder από τη UBS

Πολλά γραφεία συναλλαγών απλώς αφαίρεσαν το Crossfinder από τις διαδικασίες δρομολόγησης τους.
Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, εξακολουθούσε να είναι η τρίτη μεγαλύτερη dark pool, αλλά μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, το σύστημα έχασε το 70% του υπολειπόμενου όγκου του.
Τώρα, η πλατφόρμα βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη διάμεση τιμή, με μερίδιο αγοράς 1,9% τον Μάιο.
Η UBS λειτουργεί το δικό της ATS, το οποίο είχε μερίδιο αγοράς 15,7% τον Μάιο, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.
Είναι η μεγαλύτερη dark pool, με μερίδιο αγοράς 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον κύριο ανταγωνιστή της, τη Sigma X2, που διευθύνεται από την Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης