Τελευταία Νέα
Διεθνή

Taboun (Αλγερία): Είμαστε αντίθετοι σε ξένη στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα - Θα προκαλέσει ανάφλεξη σ' όλο το Σαχέλ

Taboun (Αλγερία): Είμαστε αντίθετοι σε ξένη στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα -  Θα προκαλέσει ανάφλεξη σ' όλο το Σαχέλ
Η ενδεχόμενη ξένη στρατιωτική επέμβαση «θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη σε όλη την περιοχή του Σαχέλ», προειδοποίησε  ο πρόεδρος της Αλγερίας
Σχετικά Άρθρα
Το ενδεχόμενο να υπάρξει ξένη στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα αποτελεί  «άμεση απειλή για την Αλγερία. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε ο αλγερινός πρόεδρος Abdelmajid Taboun στο τηλεοπτικό δίκτυο Ενάχαρ.
Ο κ. Ταμπούν επέμεινε πως «δεν θα υπάρξει καμιά λύση χωρίς εμάς [σ.σ. την Αλγερία], καθώς είμαστε οι βασικοί ενδιαφερόμενοι.
«Η Αλγερία έχει σύνορα χιλίων χιλιομέτρων» με τον Νίγηρα, θύμισε.
Σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα χώρες όπου υπήρξαν στρατιωτικές επεμβάσεις;», ρώτησε ρητορικά ο πρόεδρος της Αλγερίας, προσθέτοντας «δείτε τι γίνεται στη Λιβύη, στη Συρία».
Η ενδεχόμενη ξένη στρατιωτική επέμβαση «θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη σε όλη την περιοχή του Σαχέλ», προειδοποίησε.
Την 30ή Ιουλίου, τέσσερις ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Mohamed Bazoum, η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO) έδωσε στους πραξικοπηματίες επτά ημέρες –ως απόψε, 6/8 – για να τον επαναφέρουν στα καθήκοντά του, διαμηνύοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί βία.
Οι επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων κρατών της δυτικής Αφρικής διεμήνυσαν πως είναι έτοιμες να στείλουν δυνάμεις (Σενεγάλη, Ακτή Ελεφαντοστού κ.ά.), σύμφωνα με πηγές ενήμερες για όσα συζήτησαν στην Αμπούτζα, που πάντως δεν διευκρίνισαν τα μεγέθη των δυνάμεων που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν.

Έτοιμες να παρέμβουν υπέρ του δικτάτορα του Νίγηρα Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο

Ωστόσο ο πρόεδρος της Αλγερίας τόνισε πως δυο χώρες, αναφερόμενος στο Μαλί και στην Μπουρκίνα Φάσο, «είναι έτοιμες να μπουν στη μάχη» στο πλευρό των πραξικοπηματιών του Νίγηρα.
Τα στρατιωτικά καθεστώτα αυτών των δυο χωρών έκαναν σαφές πως θα θεωρήσουν "κήρυξη πολέμου" εναντίον τους οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα.
Ο κ. Taboun υπογράμμισε ότι το Αλγέρι τάσσεται υπέρ της "θεσμικής νομιμότητας. Πρέπει να υπάρξει επιστροφή σε αυτή τη νομιμότητα" και πρόσθεσε πως "είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε" τη Νιαμέ.
Πάντως η Αλγερία "δεν θα χρησιμοποιήσει βία εναντίον γειτόνων της", συμπλήρωσε ο πρόεδρος.
Στη Νιαμέ, όπου επικρατούσε ηρεμία χθες, "ταξιαρχίες επαγρύπνησης", αποτελούμενες από πολίτες, έλαβαν θέσεις σε πλατείες και διασταυρώσεις: φρουρούν εναντίον της "εξωτερικής απειλής".
Με διάταγμά της που αναγνώστηκε το βράδυ της Πέμπτης στην κρατική τηλεόραση, το στρατιωτικό καθεστώς έδωσε εντολή στον πληθυσμό να "επαγρυπνεί" για να αποτραπεί η δράση "κατασκόπων και ξένων ένοπλων δυνάμεων" και να ενημερώνει αμέσως τις αρχές για "οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με ύποπτες εισόδους ή κινήσεις".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης