Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σχέδιο των Εθνικών Κομμάτων για ελεγχόμενη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νέας Τάξης και για την ίδρυση της Ευρώπης των Εθνών

Το σχέδιο των Εθνικών Κομμάτων για ελεγχόμενη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νέας Τάξης και για την ίδρυση της Ευρώπης των Εθνών
Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εγκατέλειψε το αίτημά του για άμεση διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθώς αξιολογεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα ως «αποτυχημένο σχέδιο» θα απαιτήσει την ίδρυση μίας νέας κοινότητας «ευρωπαϊκών εθνών» - Οι συμμαχίες με τον Orban και την Αυστρία
Σχετικά Άρθρα
Στο αρχικό στάδιο βρίσκεται η διαμόρφωση μίας πολιτικής πλατφόρμας των ευρωπαϊκών κομμάτων της Άκρας Δεξιάς ή των Εθνικών Κομμάτων όσον αφορά την αναδιαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους όρους της διατήρησης της πολιτισμικής και πολιτικής αυτονομίας του κάθε κράτους μέλους σε αντίθεση με την ολοκληρωτική λογική των Βρυξελλών που θέλει να μετατρέψει την ευρωπαϊκή ήπειρο σε ένα «χωνευτήρι λαών» υπό τις επιταγές των οπαδών της παγκοσμιοποίησης.
Χαρακτηριστικό των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα είναι ότι στην προεκλογική του εκστρατεία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2024, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εγκατέλειψε το αίτημά του για άμεση αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αξιολογεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα ως «αποτυχημένο σχέδιο» θα απαιτήσει την ίδρυση μίας νέας κοινότητας «ευρωπαϊκών εθνών», γράφει η Welt σε δημοσίευμά της την Κυριακή 6 Αυγούστου, επικαλούμενη το προοίμιο του κειμένου πολιτικής του πατριωτικού κόμματος της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης.
Νωρίτερα, το AfD στο συνέδριο του κόμματος στο Μαγδεμβούργο ψήφισε για ένταξη στην πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Ταυτότητα και Δημοκρατία», ενισχύοντας την εκπροσώπηση της πατριωτικής δεξιάς.
«Το AfD βλέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα αποτυχημένο σχέδιο και ζητά την εκ νέου ίδρυσή της με τη μορφή μιας Ένωσης Ευρωπαϊκών Εθνών», αναφέρει η Welt, σχολιάζοντας το προοίμιο του κειμένου που συμφωνήθηκε περίπου μια εβδομάδα μετά το συνέδριο.
Έτσι, όπως σημειώνει η εφημερίδα, το κόμμα εγκατέλειψε την προηγουμένως το αίτημα για συντεταγμένη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία το κόμμα χαρακτηρίζει «αποτυχημένη» κοινότητα σε όλους τους «υπαρξιακούς» τομείς.
Η προεκλογική εκστρατεία, σύμφωνα με τη Welt, δεν θα περιλαμβάνει το αίτημα να αποχωρήσει η Γερμανία από την ευρωπαϊκή ένωση - την ιδέα του «Dexit», στην οποία το κόμμα προώθησε το 2021.
Το προοίμιο αναφέρει ότι αντί να διαλύσει την ΕΕ, το AfD υποστηρίζει την ιδέα μιας «Ευρώπης των πατρίδων - Μιας ευρωπαϊκής κοινότητας κυρίαρχων, δημοκρατικών κρατών».
German far-right says the EU is a 'failed project' ahead of elections | CTV  News
Η ατζέντα και το πλαίσιο της πολιτικής 

Ως καθήκοντα μιας τέτοιας ένωσης, το κόμμα αποκαλεί τη δημιουργία μιας κοινής αγοράς, την προστασία των εξωτερικών συνόρων από την παράνομη μετανάστευση, τη στρατηγική αυτονομία στην πολιτική ασφάλειας και τη διατήρηση «διαφορετικών ταυτοτήτων» στην Ευρώπη .
«Απορρίπτουμε οποιαδήποτε μορφή κυριαρχίας από μη ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας», ανέφερε το έγγραφο σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Τονίζεται επίσης η ανάγκη άρσης των κυρώσεων, αν και η Ρωσική Ομοσπονδία δεν αναφέρεται άμεσα σε αυτό το πλαίσιο αρχών πολιτικής.
«Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει τον δικό της πόλο σε μια πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Πρέπει να απαλλαγεί από κάθε παράνομη διεκδίκηση των μεγάλων δυνάμεων, όπως η επιθυμία να καθορισθεί η μοίρα της Ευρώπης - συμπεριλαμβανομένων  των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εάν η Ευρώπη δεν το κάνει αυτό, υπάρχει είναι ένας κίνδυνος γεωπολιτικης αστάθειας και χάους», αναφέρει η Welt, όπως σημειώνει ο επικεφαλής υποψήφιος του κόμματος για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, Maximilian Krah.
Νωρίτερα, μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA για την Bild έδειξε ότι η υποστήριξη για το AfD αυξήθηκε σε ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ του 22%.
Το κόμμα ξεπέρασε όλους τους ανταγωνιστές του κυβερνώντος συνασπισμού και ήρθε στη δεύτερη θέση πίσω από το μπλοκ της Χριστιανοδημοκρατικής και Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης ( CDU / CSU ), το οποίο κέρδισε μόλις 26% αφού έχασε μια ποσοστιαία μονάδα την περασμένη εβδομάδα.
Στις αρχές Ιουλίου, ο Hannes Loth εξελέγη νέος δήμαρχος της γερμανικής περιφέρειας Ragun-Jesnitz, και έγινε ο πρώτος εκπρόσωπος του AfD σε μια τέτοια θέση.
Τον Ιούνιο, ο εκπρόσωπος του AfD Robert Sesselmann εξελέγη επικεφαλής της περιφέρειας Sonneberg στη Θουριγγία .
Εικόνα

Germany will also exit from the European Union if the Islamisation of Europ
Μόνο οικονομικός χώρος

«Απαιτούμε μια επανεκκίνηση για την Ευρώπη, ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες των εθνικών κρατών και να ξαναχτίσουμε τη γέφυρα προς τα ανατολικά», δήλωσε ο Tino Chrupalla, συν-επικεφαλής του AfD, στη ιστοσελίδα του EURACTIV στις 27 Ιουλίου 2023.
Η ΕΕ είναι «ένας οικονομικός χώρος και μόνο, και πρέπει να παραμείνει ένας τέτοιος», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «καταλαμβάνει εθνικές αρμοδιότητες χωρίς να μπορεί να αντικαταστήσει το έθνος-κράτος», ενώ είναι ανεπαρκώς δημοκρατική, καθώς η Επιτροπή στερείται νομιμοποίησης, υποστήριξε.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της παράνομης δράσης της ΕΕ, λέγοντας ότι «δεν ήταν προς το συμφέρον των πολιτών» και οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού και ύφεση.
Αντ’ αυτού, το AfD προτείνει την αντικατάσταση της ΕΕ με «μια νέα ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα και κοινότητα συμφερόντων, μια λίγκα ευρωπαϊκών εθνών».

Οι «σύμμαχοι» σε Ουγγαρία και Αυστρία

Η πρόταση του AfD, η οποία θα οδηγούσε ουσιαστικά στην έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ, αποτέλεσε πάγια θέση του κόμματος που αρχικά είχε ως θέση τη  διάλυση της νομισματικής ένωσης.
Ήδη στις τελευταίες εκλογές της Bundestag, το AfD έκανε εκστρατεία για την πλήρη διάλυση της ΕΕ.
Έκτοτε, ωστόσο, οι θέσεις πολλών από τα ακροδεξιά αδελφά κόμματά της στην πολιτική ομάδα της ΕΕ «Identity and Democracy» (ID) έχουν αμβλυνθεί σημαντικά.
Το ακροδεξιό κόμμα Rassemblement National της LePen στη Γαλλία, για παράδειγμα, έχει εγκαταλείψει την ιδέα της διάλυσης της ΕΕ και αντ’ αυτού πιέζει για μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση του μπλοκ.
Παρομοίως, το ακροδεξιό κόμμα Lega του Mateo Savini στην Ιταλία διαμορφώνει μια ευρεία συμμαχία με τις κεντροδεξιές δυνάμεις για τις επερχόμενες εκλογές, εγκαταλείποντας σιγά-σιγά τις ευρωσκεπτικιστικές ιδέες του.
Ωστόσο, ο Chrupalla είναι αισιόδοξος ότι η διάλυση της ΕΕ ως υπερθνικού οργανισμού θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά και ποντάρει στα δεξιά κόμματα στην Αυστρία και την Ουγγαρία.
«Οι προοπτικές [για την υλοποίηση της πρότασης] είναι καλές, καθώς η παγκόσμια τάση είναι υπέρ μας», δήλωσε.

Ο Αυστροουγγρικός άξονας

Τόσο η Αυστρία, όσο και η Ουγγαρία θα ήταν ιδανικοί εταίροι και φυσικοί σύμμαχοι για το AfD.
«Η κεντροευρωπαϊκή συνεργασία με την Ουγγαρία και την Αυστρία είναι κεντρικής σημασίας για τη Γερμανία», δήλωσε ο Chrupalla, προσθέτοντας ότι ο Orban «δείχνει ήδη πώς μπορεί να υλοποιηθεί η πολιτική προάσπισης κοινών συμφερόντων στην Ευρώπη».
Από την πλευρά της Αυστρίας, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) προηγείται σήμερα στις δημοσκοπήσεις, παρά τις συχνές καταγγελίες του για διαφθορά.
Ομοίως, το Fidesz του Orban στην Ουγγαρία εκτιμάται ότι θα κερδίσει γύρω στις μισές ψήφους, με τον πιο κοντινό του αντίπαλο να βρίσκεται σχεδόν 30% κάτω από αυτόν..
Εν τω μεταξύ, το FPÖ έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή του στο AfD.
«Βλέπουμε την εξέλιξη που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια αρκετά κριτικά και με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε στη EURACTIV ο Χάραλντ Βιλίμσκι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του FPÖ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Φυσικά, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να έχουν την επιλογή αν εξακολουθούν να συμφωνούν με την ανάπτυξη [της ΕΕ] ή αν θα προτιμούσαν να ακολουθήσουν μια κατεύθυνση πιο κοντά στις βασικές ιδέες της ολοκλήρωσης, δηλαδή την ειρήνη, την ελευθερία και την ευημερία», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ενώ το Fidesz του Orban είναι ιδεολογικά κοντά στο AfD, δεν είναι ευθυγραμμισμένο με καμία ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τότε που αποχώρησε από το κεντροδεξιό ΕΛΚ.
Συμπέρασμα: Οι επόμενες ευρωεκλογές δεν θα είναι ανώδυνες για τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών καθώς τελεί υπό διαμόρφωση μια «διεθνής» της Άκρας Δεξιάς η οποία θα αμφισβητήσει τηςσχέση εθνικού και υπερεθνικού στοιχείου (π.χ. σε συνταγματικό επίπεδο) στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα οδηγήσει σε διάλυση την ΕΕ στη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-08-06_172612.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης