Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμετάβλητη η στάση της Κίνας για το ουκρανικό μετά τη Τζέντα – Ώριμες οι συνθήκες για διάλογο

Αμετάβλητη η στάση της Κίνας για το ουκρανικό μετά τη Τζέντα – Ώριμες οι συνθήκες για διάλογο
Η παρουσία της Κίνας στη Σύνοδο της Τζέντα ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα για συνομιλίες
Σχετικά Άρθρα
Καμία αλλαγή δεν υπάρχει στην θέση της Κίνας όσον αφορά την ουκρανική κρίση υποστηρίζει δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας Global Times, με αφορμή την παρουσία του Li Hui, του Κινέζου αντιπροσώπου ειδικού για τις ευρασιατικές σχέσεις στην πρόσφατη Σύνοδο που έγινε στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται τις θέσεις και τις απόψεις αρκετών Κινέζων ειδικών, η παρουσία του Li Hui στη διεθνή αυτή συνάντηση, ήθελε να καταδείξει ότι έχει έρθει η ώρα να προχωρήσει ο διεθνής διάλογος για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
«Ενώ η Δύση κάνει θόρυβο σχετικά με την πιθανή αλλαγή στάσης της Κίνας όσον αφορά την ουκρανική κρίση μετά την παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου Li Hui στις διαβουλεύσεις της Σαουδικής Αραβίας για μια ειρηνευτική διευθέτηση του ουκρανικού προβλήματος, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η θέση της Κίνας δεν έχει αλλάξει και ότι η συμμετοχή της σε αυτή τη Σύνοδο απλά μαρτυρά ότι ο χρόνος έχει ωριμάσει για την έναρξη του διαλόγου» αναφέρει το δημοσίευμα.
Κινέζοι ειδικοί αποδίδουν τη ρητορική της Δύσης, στην προσπάθεια της να δημιουργήσει «διαφωνίες μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας».

Το ερώτημα

Όσον αφορά το βασικό ερώτημα που συνίσταται στο γιατί η Κίνα εκπροσωπήθηκε στη Σύνοδο της Σαουδικής Αραβίας και όχι στην αντίστοιχη Σύνοδο που έγινε πριν λίγες εβδομάδες στην Κοπεγχάγη της Δανίας και εάν αυτή η αλλαγή στάσης σηματοδοτεί και ευρύτερα μια αλλαγή της κινεζικής κυβέρνησης απέναντι στο ουκρανικό, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η Σύνοδος της Κοπεγχάγης που έγινε τον Ιούνιο επιβλεπόταν από τις ΗΠΑ, οι οποίες – όπως επισημαίνεται – ήταν και αυτές που έδωσαν τον τόνο προκειμένου να καταστεί υπεύθυνη η Ρωσία για τη στρατιωτική σύγκρουση, πριν ακόμα αρχίσει η συνάντηση.
«Φυσικά η Κίνα δεν συμφώνησε με αυτό και αρνήθηκε να συμμετάσχει» τονίζει ο Cui Heng, από τον Οργανισμό για τη Συνεργασία Κίνας – Σανγκάης για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της δικαιοσύνης.
«Ωστόσο, αυτή τη φορά οι διαβουλεύσεις στη Σαουδική Αραβία βασίζονταν σε περισσότερες απόψεις διαφορετικών μερών και σε μια ανταλλαγή θέσεων» επισημαίνει από την πλευρά του ο Zhang Hong από το Ινστιτούτο Σπουδών Ρωσικής, Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών.
Όπως λέει στη συνάντηση στη Τζέντα μπορούσε κανείς να δει «αλλαγές στον τόνο της ουκρανικής πλευράς».
«Αυτό υποδηλώνει την ανάδυση ενός χώρου για διαπραγματεύσεις, που δημιούργησε μια θετική ατμόσφαιρα για επικοινωνία» επισήμανε ο Zhang Hong

Η επίσημη θέση του Πεκίνου

Πάντως, την επίσημη θέση του Πεκίνου φρόντισε να μεταφέρει στο Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Sergei Lavrov, o Κινέζος ομόλογός του, Wang Yi.
Σύμφωνα με τον Wang Yi, το Πεκίνο παίρνει μια ανεξάρτητη θέση για το ουκρανικό πρόβλημα και αναζητά έναν ειρηνικό τρόπο επίλυσής του.
Όπως είπε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, η Κίνα θα προωθήσει ενεργά την πρόοδο των συνομιλιών και θα ενεργήσει «αντικειμενικά και ορθολογικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης