Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία καθησυχάζει τις αγορές μετά το sell off στις τράπεζες - Ανώτατο όριο στο 0,1% του ενεργητικού για την έκτακτη εισφορά

Η Ιταλία καθησυχάζει τις αγορές μετά το sell off στις τράπεζες - Ανώτατο όριο στο 0,1% του ενεργητικού για την έκτακτη εισφορά
Η Ιταλία όρισε ανώτατο όριο στο 0,1% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών για τον νέο φόρο στα υπερκέρδη
Σχετικά Άρθρα
Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές μετά το sell off στις μετοχές των τραπεζών, η Ιταλία όρισε ανώτατο όριο στο 0,1% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών για τον νέο φόρο που στοχεύει στα κέρδη που αποκόμισαν οι τράπεζες από τα υψηλότερα επιτόκια, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της νέας εισφοράς που προκάλεσε sell off στις τραπεζικές μετοχές την Τρίτη.
Οι ιταλικές τράπεζες έκλεισαν με πτώση 7,6%, με την ηγέτιδα του κλάδου Intesa Sanpaolo να χάνει 8,6% και τη μεσαίου μεγέθους BPER να υποχωρεί 10,9%.
Ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ουγγαρία, έχουν εισαγάγει έκτακτους φόρους στις τράπεζες, οι αναλυτές δήλωσαν ότι η απόφαση της Ιταλίας βρήκε την αγορά απροετοίμαστη και ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Η συντηρητική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Giorgia Meloni είχε διατυπώσει την ιδέα της επιβολής τραπεζικού φόρου, αλλά φάνηκε να έχει εγκαταλείψει το σχέδιο και η πραγματική απόφαση αποτέλεσε έκπληξη ακόμη και για τους υπουργούς που συγκεντρώθηκαν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας.

Καθησυχάζει τις αγορές η Ιταλία

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε αργά την Τρίτη ότι τα έσοδα από τον φόρο δεν θα ξεπερνούσαν το 0,1% του συνολικού ενεργητικού των δανειστών.
Νωρίτερα την Τρίτη οι αναλυτές της Citi είχαν εκτιμήσει ότι ο φόρος θα μπορούσε να αποφέρει στα κρατικά ταμεία ένα ποσό που θα ανερχόταν έως και περίπου στο 0,5% του συνολικού σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο τραπεζικού ενεργητικού (RWAs) του 2023.
Τα έσοδα αναμένεται ούτως ή άλλως να παραμείνουν κάτω από 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές στη Ρώμη και υπολογισμούς αναλυτών.
Όπως σημειώνει το Reuters, ο φόρος, ο οποίος προκάλεσε σοκ σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό κλάδο, στοχεύει στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους των τραπεζών λόγω των επιτοκίων, ή αλλιώς στα κέρδη που αποκομίζουν οι τράπεζες από τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης