Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Μαζικές απελάσεις εγκληματιών χωρίς καταδίκη;

Γερμανία: Μαζικές απελάσεις εγκληματιών χωρίς καταδίκη;
Η πρόταση της υπουργού Εσωτερικών Fezer προκαλεί αντιδράσεις και μέσα στην κυβέρνηση...
Τα περιστατικά συνεχώς πληθαίνουν σε ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια.
Τέλος Ιουνίου έπεσε άγριο ξύλο στην περιοχή του Ρουρ ανάμεσα σε πολυμελείς οικογένειες Σύρων και Λιβανέζων.
Τέλος Μαΐου, 6 μέλη ενός μεγάλου σογιού καταδικάστηκαν στο Βερολίνο για κλοπή κοσμημάτων αξίας άνω των 100 εκ. ευρώ στον Πράσινο Θόλο της Δρέσδης.
Ενώπιον δικαστηρίου του Βερολίνου σέρνεται για πάνω από 100 δικασίμους μια υπόθεση με αντικείμενο καταγγελίες για εκβιασμό στο περιβάλλον των ράπερ.
Συχνά ο χαρακτηρισμός «εγκληματικά σόγια» (Clankriminalität) γίνεται συχνά τίτλος στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και οδηγεί στον συλλήβδην στιγματισμό όλων των μελών αυτών των σογιών.
Παρόλα αυτά το πολυπληθέστερο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας δημοσιεύει από το 2018 τη δική του έκθεση για την εγκληματικότητα στα σόγια.
Μάλιστα ο πρόλογος της τελευταίας έκδοσης περιλαμβάνει και μια σημαντική φράση:
«Η εγκληματική συμπεριφορά των μελών των τουρκοαραβικών σογιών αποτελεί αντικείμενο της δημόσιας αντίληψης και, ως εκ τούτου, έχει πολιτική σημασία πέραν της αστυνομικής».

Οι πολιτικές διαστάσεις

Όλα αυτά είναι χρήσιμα να αναφερθούν για να αντιληφθεί κανείς γιατί τα σόγια εγκληματιών αναφέρονται στην κυβερνητική συμφωνία μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων.
Η ειδική αυτή μορφή οργανωμένου εγκλήματος έχει μεγαλύτερη πολιτική σημασία, γιατί επίκεινται εκλογές στα κρατίδια της Έσσης και της Βαυαρίας και η εθνολαϊκιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει το 21% των ψήφων στις δημοσκοπήσεις.
Εκτός αυτού και η ίδια υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ κάνει προεκλογική εκστρατεία θέλοντας να αναλάβει ένα τοπικό υπουργείο.
Αλλά τι ακριβώς σχεδιάζει η κυρία Φέζερ γι αυτά τα σόγια;
Μαζικές απελάσεις μελών εγκληματικών οργανώσεων ακόμη κι αν δεν έχει αποδεχθεί ότι έχουν διαπράξει αξιόποινη πράξη.
Στην σελίδα 18 του σχετικού εγγράφου αναφέρεται ότι «μέχρι τώρα το ενδιαφέρον για απέλαση μπορούσε να θεμελιωθεί για μέλη του οργανωμένου εγκλήματος μόνο εάν υπήρχε ποινική καταδίκη ... αυτό πρόκειται τώρα να αλλάξει, ανάλογα με τα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων».
Χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Μαξιμίλιαν Καλ είπε ότι αν η πρόταση γίνει πραγματικότητα, η απέλαση θα πρέπει να εφαρμόζεται «εάν τα γεγονότα δικαιολογούν το συμπέρασμα ότι κάποιος ήταν ή είναι μέλος εγκληματικής οργάνωσης».
Όσον αφορά τα εγκληματικά σόγια, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση με εγκληματικές δραστηριότητες για κάθε μέλος της οικογένειας που θα απελαθεί σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση.
Ωστόσο, επειδή το σχέδιο απέλασης είχε επίσης προκαλέσει επικρίσεις, ο Καλ διευκρίνισε, ότι «μια οικογενειακή σχέση δεν αποτελεί από μόνη της εγκληματική δραστηριότητα".

Αντιδράσεις

Μιλώντας στη DW ο Ντιρκ Πέγκλο, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αξιωματικών της Υπηρεσίας Διώξεως του Εγκλήματος, τονίζει ότι πρέπει καταρχήν να διαπιστωθεί η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ζητά επομένως περισσότερες έρευνες αντί για απλουστευμένες απελάσεις. Επισημαίνει ότι οι απελάσεις δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ακόμη και στην περίπτωση καταδικασμένων με τελεσίδικη απόφαση. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος, σχεδόν το 1/3 των μελών των εγκληματικών σογιών έχουν γερμανική υπηκοότητα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η απέλαση. Σε πολιτικό επίπεδο το κύμα αντιδράσεων είναι μεγάλο και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ξεκινώντας από τους Πράσινους μια τέτοια ρύθμιση αποκλείεται, όπως κατέστησε σαφές η γραμματέας της Κ.Ο Ιρένε Μίχαλικ. «Είναι σαφές ότι ρυθμίσεις εκτός του κράτους δικαίου δεν τίθενται προς συζήτηση για εμάς τους Πράσινους. Αυτό ισχύει και για μέτρα που επιβάλλονται σε συγγενείς εγκληματιών, οι οποίοι δεν έχουν καταδικαστεί και τυγχάνουν μεταχείρισης σαν να ήταν εγκληματίες» είπε στο RND. «Για αυτόν τον λόγο αναμένουμε από τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών (των κρατιδίων) συγκεκριμένες και έγκυρες προτάσεις». Αντιδράσεις προήλθαν και μέσα από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της κυρίας Φέζερ.
Εκπρόσωπος της τοπικής υπουργού Δικαιοσύνης του Βερολίνου ΄Ιρις Σπράνγκερ εμφανίστηκε διστακτικός. «Σε ένα συνταγματικό κράτος, απλά και μόνο ότι κάποιος ανήκει σε ένα εγκληματικό σόι, δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για να ληφθούν αποφάσεις. Μια αξιόποινη πράξη είναι ατομική πράξη». Τέλος και οι Χριστιανοδημοκράτες εξέφρασαν αμφιβολίες και απέδωσαν τις προτάσεις Φέζερ στο προεκλογικό κλίμα στο κρατίδιο, όπου η ίδια θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. «Όσο πλησιάζουν οι εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης, τόσο περισσότερο η Φέζερ προσπαθεί να μετατρέψει το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών σε προεκλογικό στρατηγείο του SPD", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χέρμπερτ Ρόουλ στην εφημερίδα Bild.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης