Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street Journal: Ο Biden κάνει απρόσμενα ένα πολύ μεγάλο δώρο στον Putin – Πώς οι ΗΠΑ θα γίνουν «δέσμιες»της Ρωσίας

Wall Street Journal: Ο Biden κάνει απρόσμενα ένα πολύ μεγάλο δώρο στον Putin – Πώς οι ΗΠΑ θα γίνουν «δέσμιες»της Ρωσίας
Ποιο είναι το μεγάλο δώρο Biden σε Putin στο οποίο αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα
Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αποφάσισε να σταματήσει την εξόρυξη ουρανίου από ένα κοίτασμα στην Αριζόνα.
Η εφημερίδα Wall Street Journal τονίζει ότι η απόφαση του Biden έρχεται ως μεγάλο δώρο στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin καθώς οι ΗΠΑ θα εξαρτώνται ακόμη περισσότερο από τις προμήθειες από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον νόμο περί αρχαιοτήτων του 1906, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δικαιούται να εκχωρήσει ομοσπονδιακές εκτάσεις σε εθνικά πάρκα και καταφύγια.
Ο Barack Obama εκμεταλλεύτηκε αυτή την πρόβλεψη κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αφού απαγόρευσε την ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου σε εκατομμύρια εκτάρια γης.
Ωστόσο, ο Obama δεν αποτόλμησε ποτέ να κλείσει τα κοιτάσματα ουρανίου.
Οι ΗΠΑ εισάγουν το 95% των καυσίμων που χρειάζονται για τους πυρηνικούς σταθμούς τους.
Το Καζακστάν και ο Καναδάς έρχονται πρώτοι σε αυτό το σημείο, ενώ η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 12% των αμερικανικών εισαγωγών σε αυτόν τον τομέα.
Ως εκ τούτου, η απόφαση του Biden θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να βρουν αντικαταστάτη για το ρωσικό ουράνιο.

Είναι όντως δώρο στον Putin;

Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε ένα σημαντικό δώρο στον Ρώσο ομόλογό του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ δαπανούν 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για ρωσικό ουράνιο.
Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες των ΗΠΑ χρησιμοποιούν ουράνιο που προέρχεται από τη ρωσική πυρηνική εταιρεία Rosatom, η οποία προμηθεύει επίσης με καύσιμα πυραύλων τον ρωσικό στρατό.
«Η εγχώρια παραγωγή ουρανίου έχει δικομματική υποστήριξη, όπως και η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Γερουσία την περασμένη εβδομάδα πρόσθεσε μια σχεδόν ομόφωνη τροπολογία στον Νόμο περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας για την υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής και εμπλουτισμού ουρανίου.
Ο ίδιος ο Biden υποστήριζε θεωρητικά τις εγχώριες προσπάθειες εξόρυξης και η πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής, Cathy Rodgers χαρακτήρισε την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας μία από τις πιο επείγουσες απειλές για την ασφάλεια που αντιμετωπίζει η Αμερική», αναφέρει η WSJ.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η απόφαση του Biden να σταματήσει την εξόρυξη ουρανίου στην Αριζόνα βασίζεται σε εσωτερικές υποθέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με κανενός είδους δώρο.
Για παράδειγμα, οι φυλές ινδιάνων αντιτίθενται στην εξόρυξη ουρανίου, ισχυριζόμενοι ότι δηλητηριάζει το πόσιμο νερό σε πηγές και πηγάδια.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν σοβαρές τριβές σχετικά με την εξόρυξη ορυκτών, είτε πρόκειται για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ουράνιο κ.λπ.

Χειραγώγηση

«Υπάρχουν ήδη 1,2 εκατομμύρια στρέμματα γης που περικλείουν το Grand Canyon.
Η κίνηση του Biden είναι άσκοπη και δείχνει πώς οι Δημοκρατικοί αγαπούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επιβεβαιώνει τα βαθιά ριζωμένα αντιαναπτυξιακά αντανακλαστικά τους», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Η WSJ αντικατοπτρίζει την άποψη εκείνων που πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναπτύξουν τη δική τους παραγωγή για να μειώσουν την εξάρτηση από άλλες χώρες.
Το δημοσίευμα με τίτλο «ένα δώρο στον Putin υπηρετεί αυτό τον σκοπό, καθώς μπορεί να είναι αρκετά πειστικό για το ευρύ κοινό στις ΗΠΑ.
Στην πραγματικότητα, η Ουάσιγκτον εξετάζει μια ευκαιρία να εγκαταλείψει τις εισαγωγές ουρανίου από τη Ρωσία εδώ και αρκετό καιρό χωρίς να λάβει ουσιαστικά μέτρα.
Πάντως είναι πράγματι δύσκολο να βρει αντικαταστάτη για το ρωσικό ουράνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης