Διεθνή

Γερμανικός Τύπος: "Η μαφία της παραλίας δεν παραδίδεται εύκολα"

Γερμανικός Τύπος:
Δημοσίευμα της Deutsche Welle
Σχετικά Άρθρα
Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει την ρωσική απόφαση για τη βόρεια Κύπρο, τον πληθωρισμό στην Τουρκία, καθώς και τη δυναμική του "κινήματος της πετσέτας".
Η Ρωσία αποφάσισε να προσφέρει προξενικές υπηρεσίες στη βόρεια Κύπρο. Όπως υποστήριξε ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, "οι συνθήκες για μία τέτοια ενέργεια ήταν ώριμες εδώ και καιρό", ενώ επιπλέον ξεκαθάρισε πως "δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό υπόβαθρο".
"Με αυτή τη δήλωση ο πρέσβης πιθανώς εννοεί ότι η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να εκληφθεί ως πρόδρομος της αναγνώρισης της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"", δημοσιεύει η tageszeitung. Όμως, "παρά την υποτιθέμενα καθησυχαστική δήλωση του πρέσβη, η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ευαίσθητο θέμα της Κύπρου για να μπει σφήνα μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Η Τουρκία αποτελεί τη μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει χαρακτηριστεί από τη Ρωσία ως "μη φιλικό κράτος". Αντιθέτως τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα συντάσσονται με το Κίεβο. Η Μόσχα, αλλά και η Άγκυρα – που με τη στάση της στον πόλεμο ούτως ή άλλως αποτελεί ειδική περίπτωση μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ - είναι πιθανό να αποτελέσουν αγκάθι για την ψήφιση ενός νόμου στο αμερικανικό Κογκρέσο που θα ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία περισσότερων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στα ελληνικά νησιά.
Επιπλέον, εκκρεμούν διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει σκοπίμως να αποκλείσει το Κυπριακό, όμως εάν η χρόνια τεταμένη σχέση του Ερντογάν με τις Η.Π.Α. εκτροχιαστεί, ο Πούτιν θα μπορούσε να τραβήξει τον Ερντογάν ακόμη περισσότερο με το μέρος του με μια θεαματική κίνηση στο Κυπριακό. Η Μόσχα θα νομιμοποιούσε έτσι την τουρκική εισβολή στην Κύπρο - και μαζί με αυτήν τη δική της επίθεση στην Ουκρανία", καταλήγει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Επιμένει ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία

Η Τουρκία εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τον υψηλό πληθωρισμό, παρά τη στροφή στη νομισματική πολιτική. "Τρεις μήνες μετά την επανεκλογή του Ερντογάν καθίσταται ολοένα και πιο φανερό ότι η δήθεν σοβαρή δημοσιονομική πολιτική που υποσχέθηκε η κυβέρνηση ήταν μια μπλόφα", σχολιάζει η taz. Παρ' ότι η νέα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας αύξησε τα βασικά επιτόκια από το 8,5% στο 17%, οι ειδικοί λένε ότι θα χρειαστούν πολύ υψηλότερες αυξήσεις για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά ο πληθωρισμός, ο οποίος ακόμη βρίσκεται περίπου στο 50%. Όμως ο Ερντογάν όχι μόνο απορρίπτει τα υψηλά επιτόκια για θρησκευτικούς λόγους, αλλά φοβάται και την πλήρη καθήλωση της οικονομίας.
Ως αποτέλεσμα η τουρκική λίρα μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε ένα άχρηστο νόμισμα και όλοι όσοι μπορούν να την εγκαταλείψουν, καταφεύγουν στο δολάριο ή το ευρώ. Όσοι εξαρτώνται από τη λίρα γίνονται κάθε μέρα λίγο φτωχότεροι. […] Ο Ερντογάν δείχνει στους ψηφοφόρους του τι πραγματικά σκέφτεται γι' αυτούς: δεν του είναι πλέον σημαντικοί μετά τις εκλογές και πρέπει να ματώσουν οικονομικά", επικρίνει το γερμανικό μέσο, καταλήγοντας πως "αυτό που μένει πλέον για πολλούς ανθρώπους είναι η πλήρης απομάκρυνση από την πολιτική και η επιθυμία να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αλλά ακόμη και αυτό το καταφέρνουν μονάχα λίγοι".

"Η μαφία της παραλίας δεν παραδίδεται εύκολα"

Τις τελευταίες ημέρες το "κίνημα της πετσέτας" συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Όπως αναφέρει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) "σπανίως εξαπλώθηκε ένα κίνημα διαμαρτυρίας πολιτών στην Ελλάδα τόσο γρήγορα όσο το "κίνημα της πετσέτας".
Για χρόνια η αστυνομία παρακολουθούσε άπραγη τις αυθαιρεσίες της μαφίας των παραλιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά μέλη αυτής συνδέονται με τοπικούς πολιτικούς ή τοπικούς βουλευτές και, κατ' επέκταση, το ένα χέρι νίβει το άλλο. Όμως υπό την αυξανόμενη πίεση του "κινήματος της πετσέτας", η κυβέρνηση θέλει επιτέλους να επιβληθεί.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σε μία παραλία μπορεί να αξιοποιηθεί μέχρι το 50% της έκτασης εμπορικά, υπό την προϋπόθεση ότι ο επιχειρηματίας έχει συνάψει σύμβαση μίσθωσης με την κρατική υπηρεσία ακίνητης περιουσίας. Τώρα πολλοί επιχειρηματίες αποσυναρμολογούν βιαστικά τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες που έχουν τοποθετήσει χωρίς άδεια και κατεδαφίζουν τα παράνομα beach bars για να προλάβουν τους επιθεωρητές.
Πάντως η μαφία της παραλίας δεν παραδίδεται τόσο εύκολα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη Νάξο. Εκεί, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είχαν μαζέψει βιαστικά εκατοντάδες ξαπλώστρες και ομπρέλες εν όψει των επιθεωρήσεων του Σαββατοκύριακου. Μόλις όμως οι επιθεωρητές έφυγαν ξανά από το νησί την Τρίτη, τα μη αδειοδοτημένα έπιπλα παραλίας επέστρεψαν ξανά στις θέσεις τους", αναφέρει τέλος το γερμανικό δίκτυο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης