Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρυσήμαντη παρέμβαση Ρωσίας: Σε έναν πυρηνικό πόλεμο δεν μπορεί να υπάρξει νικητής και δεν πρέπει να εξαπολυθεί

Βαρυσήμαντη παρέμβαση Ρωσίας: Σε έναν πυρηνικό πόλεμο δεν μπορεί να υπάρξει νικητής και δεν πρέπει να εξαπολυθεί
«Η ηγεσία της χώρας μας είναι σταθερά προσηλωμένη στην αρχή του απαράδεκτου ενός πυρηνικού πολέμου», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εγγυηθεί την εθνική της ασφάλεια, αλλά είναι σταθερά προσηλωμένη στην αρχή του απαράδεκτου ενός πυρηνικού πολέμου, τονίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις αποφάσεις που έλαβαν Μόσχα, Ουάσινγκτον και Λονδίνο να μην έχουν ως στόχο τους στρατηγικούς πυρηνικούς πυραύλους.
«Η ηγεσία της χώρας μας είναι σταθερά προσηλωμένη στην αρχή του απαράδεκτου ενός πυρηνικού πολέμου.
Η θέση μας απορρέει από το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει νικητής σε έναν τέτοιο πόλεμο και ότι δεν πρέπει να εξαπολυθεί», υποστηρίζει.
«Η Ρωσία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια, την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία.
Και θα συνεχίσει να το κάνει», αναφέρει.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η αποτροπή ενδεχόμενης επιθετικής ενέργειας κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της «είναι μεταξύ των υψηλότερων κρατικών προτεραιοτήτων της».

Οι συμφωνίες για τα πυρηνικά

Σημειώνει δε ότι η κατάσταση στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας και της στρατηγικής σταθερότητας είναι ανησυχητική και οι «συζητήσεις σχετικά με τη σκοπιμότητα των μέτρων για τη μη στόχευση στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων, που ισχύουν μεταξύ της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών από οι αρχές της δεκαετίας του 1990, έχουν ορατά αναζωογονηθεί».
Υπενθύμισε ότι στις 14 Ιανουαρίου 1994, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν τη δήλωση της Μόσχας, όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην στοχεύουν στρατηγικούς πυρηνικούς πυραύλους η μία εναντίον της άλλης.
Μια παρόμοια συμφωνία με το Λονδίνο υπογράφηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1994.
«Πρόκειται για πολιτικές συμφωνίες και δεν επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις στις πλευρές. Δεδομένου ότι δεν είναι διεθνείς συνθήκες όπως ορίζονται στη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών του 1969.
«Όσον αφορά την ενεργοποίηση του μηχανισμού πυρηνικής αποτροπής, σύμφωνα με τις διατάξεις των θεμελιωδών αρχών της κρατικής πολιτικής της Ρωσίας στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής που εγκρίθηκαν με το ρωσικό προεδρικό διάταγμα της 2ας Ιουνίου 2020 No355, η πυρηνική αποτροπή πραγματοποιείται μόνιμα με σεβασμό σε ορισμένα κράτη και στρατιωτικούς συνασπισμούς (μπλοκ, ενώσεις) που θεωρούν τη Ρωσία ως πιθανό εχθρό και διαθέτουν πυρηνικά όπλα ή/και άλλους τύπους όπλων μαζικής καταστροφής ή σημαντικό δυναμικό μάχης συμβατικών δυνάμεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης