Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία - ΕΕ: Προτείνει την Nadia Calviño για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - Συνωστισμός υποψηφίων για τη θέση

Ισπανία - ΕΕ: Προτείνει την Nadia Calviño για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - Συνωστισμός υποψηφίων για τη θέση
Υποψήφιοι από την Ιταλία και την Πολωνία μπαίνουν επίσης στην μάχη: ο Daniele Franco, πρώην υπουργός Οικονομικών, και η Teresa Czerwińska, νυν αντιπρόεδρος της ΕΤΕ
Η ισπανική κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής (11/8) πρότεινε την υπουργό Οικονομικών Nadia Calviño ως υποψήφια για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σύμφωνα με το Politico.
H Calviño εργάστηκε σε ανώτερες βαθμίδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 12 χρόνια και ως υπουργός Οικονομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Ισπανίας για 5 χρόνια.
Εάν επιλεγεί, η Calviño θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα διευθύνει την τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία χρηματοδοτεί προγράμματα εντός της Ένωσης αλλά και στο εξωτερικό.
Η επικεφαλής του ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Magrethe Vestager, μπαίνει επίσης στην κούρσα για τη θέση, αν και η υποψηφιότητά της δέχτηκε πλήγμα λόγω της αποτυχημένης προσπάθειάς της να τοποθετήσει την αμερικανίδα Fiona Scott Morton ως κορυφαία οικονομολόγο ανταγωνισμού στην ΕΕ.
Υποψήφιοι από την Ιταλία και την Πολωνία μπαίνουν επίσης στην μάχη: ο Daniele Franco, πρώην υπουργός Οικονομικών, και η Teresa Czerwińska, νυν αντιπρόεδρος της ΕΤΕ.
Βάσει του ρόλου της ΕΤΕ, πρόκειται για μια θέση με πολλές ευκαιρίες για την οικοδόμηση ενός διεθνούς προφίλ, αφού δίνει την ευκαιρία στον εκάστοτε επικεφαλής να ρίξει στην ευρωπαϊκή αγορά φθηνό και εύκολο χρήμα καθώς και αρκετές ευκαιρίες για προβολή εν γένει.
Υπενθυμίζεται πως ο Werner Hoyer σημερινός πρόεδρος της τράπεζας, θα παραιτηθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους μετά από δύο θητείες.
Η αντικατάστασή του θα συζητηθεί σε άτυπο Ecofin μεταξύ των υπουργών οικονομικών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Μένει να φανεί αν οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν για τον νέο Πρόεδρο της ΕΤΕ διά της συναίνεσης ή μέσα από μία επώδυνη ψηφοφορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης