Τελευταία Νέα
Διεθνή

H UBS σκοτώνει την Credit Suisse και στέλνει 10.000 άτομα στον δρόμο - «Ξεκρέμαστοι» οι ομολογιούχοι AT1 αξίας 17 δισ. ευρώ

H UBS σκοτώνει την Credit Suisse και στέλνει 10.000 άτομα στον δρόμο - «Ξεκρέμαστοι» οι ομολογιούχοι AT1 αξίας 17 δισ. ευρώ
Η UBS τερματίζει το σχέδιο προστασίας για την εξαγορά της Credit Suisse
Σχετικά Άρθρα
Πέντε μήνες αφότου «εξαναγκάστηκε» να διασώσει την Credit Suisse, η απόφαση της UBS Group AG να απελευθερωθεί από το κυβερνητικό backstop πρόκειται να επιταχύνει την ιστορική εξαγορά της έτερης ελβετικής τράπεζας.
Ειδικότερα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας δήλωσε ότι θα τερματίσει το «δίχτυ ασφαλείας» που διαπραγματεύτηκε στο πλαίσιο της εξαγοράς της Credit Suisse, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας προστασίας επί ζημιών ύψους 9 δισεκατομμυρίων φράγκων (10,3 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η κίνηση αυτή προσφέρει στην UBS περισσότερη ελευθερία σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία του «εκλιπόντος» πρώην πλέον ανταγωνιστή της, τα οποία θα τοποθετηθούν σε μια «Non-Core and Legacy» μονάδα για επιχειρήσεις που δεν θέλει.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της UBS να εγκαταλείψει το δεκαψήφιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο αποτελεί τη σαφέστερη μέχρι τώρα ένδειξη εμπιστοσύνης της τράπεζας στην οικονομική της ισχύ, δεδομένου ότι πέρασαν μήνες δέουσας επιμέλειας, που της προσέφεραν την αυξανόμενη βεβαιότητα ότι οι εγγυήσεις πλέον δεν χρειάζονταν.
Η UBS δήλωσε τον Μάιο ότι θα επωφεληθεί από εκτιμώμενο λογιστικό κέρδος 34,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων χάρη στη συμφωνία, όταν θα αναφέρει τα κέρδη τις ημέρες που έρχονται.
Κατά τ’ άλλα, η συγχώνευση μαμούθ προχωρά: ήδη πραγματοποιούνται περικοπές θέσεων εργασίας, οι ομάδες εργασίας ανασχηματίζονται και στο γραφείο της Credit Suisse στη Νέα Υόρκη η πινακίδα στον τοίχο γράφει τώρα Credit Suisse AG, μια εταιρεία του Ομίλου UBS.
Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς βρίσκεται μπροστά.
«Θα ακολουθήσουν πολλά ακόμη ορόσημα και θα μοιραστούμε μερικά από αυτά μαζί σας όταν αναφέρουμε τα αποτελέσματά μας για το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσαν ο Διευθύνων Σύμβουλος Sergio Ermotti και ο πρόεδρος Colm Kelleher σε εσωτερικό σημείωμα προς το προσωπικό την Παρασκευή.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, η UBS αναμένεται να παρουσιάσει λογιστικό κέρδος έως και 51 δισεκ. φράγκα - το μεγαλύτερο τραπεζικό που έχει καταγραφεί.

Πολιτικό κεφάλαιο

Η απόφαση να τερματιστεί η κρατική στήριξη θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσει άφθονη πολιτική καλή θέληση.
Η υποστήριξη της συμφωνίας από την κυβέρνηση έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις στην Ελβετία, με το κοινοβούλιο να αρνείται την ευλογία της για την εξαγορά σε μια συμβολική ψηφοφορία καθώς η δημόσια οργή εξαπλώνεται.
Αν και αυτή η δυσαρέσκεια έχει υποχωρήσει παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα.
«Γνωρίζω πλήρως τις ευθύνες που συνεπάγεται αυτό το σημαντικό έργο και ότι πρέπει να εργαστούμε πολύ για να αποφύγουμε τυχόν συνέπειες για τους φορολογούμενους της Ελβετίας» είπε ο Ermotti όταν διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος τις ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.
Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, η υπουργός Οικονομικών Karin Keller-Sutter σημείωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν χρειάστηκε να πληρώσει ούτε ένα φράγκο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
«Στις 19 Μαρτίου, ήταν απαραίτητο να δοθούν αυτές οι εγγυήσεις, αλλά πάντα ήξερα ότι για την UBS θα ήταν πολιτικά δύσκολο να χρησιμοποιήσει αυτή την εγγύηση», είπε ο Karin Keller-Sutter σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι εναλλακτικές λύσεις εγκυμονούσαν μεγαλύτερο κίνδυνο για τους φορολογούμενους
Το κόμμα της Keller-Sutter, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, επαίνεσε τη «συνετή ηγεσία της».
Όπως είπαν στην εφημερίδα Tages-Anzeiger, η διάσωση σταθεροποίησε το ελβετικό χρηματοπιστωτικό κέντρο και απέφερε κέρδος στην κυβέρνηση περίπου 200 εκατομμυρίων φράγκων, χάρη στο backstop στα δάνεια.
Αυτή η πιο ζεστή πολιτική ατμόσφαιρα θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη εάν η UBS επιδιώξει να διατηρήσει την ελβετική μονάδα της Credit Suisse.
Η μοίρα της παρακολουθείται ευρέως καθώς εταιρείες και πολιτικοί ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα υπάρξει στην αγορά.
Συνολικά, έως και 10.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να εξαλειφθούν εάν οι δύο ελβετικές επιχειρήσεις συγχωνευθούν λόγω του υψηλού επιπέδου αλληλεπικάλυψης ρόλων, δήλωσε στο Bloomberg άτομο που γνωρίζει το θέμα.
Μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς τον Μάρτιο, η Kelleher είχε τονίσει ότι η UBS θα διατηρήσει αυτό που ονομάστηκε «κόσμημα της Credit Suisse», δηλαδή η Swiss Universal Bank.
Αλλά αργότερα η τράπεζα έκανε πίσω, όταν ο Sergio Ermotti επέστρεψε ως διευθύνων σύμβουλος τον Απρίλιο, λέγοντας ότι θα αξιολογούσε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας εισαγωγής της μονάδας ή της απόσυρσής της.
Η κρατική υποστήριξη Nixing θα εξοικονομήσει επίσης χρήματα στη UBS.
Συνολικά, τα μέτρα κρατικής στήριξης κόστισαν στην UBS και την Credit Suisse 730 εκατομμύρια φράγκα.
Η αγορά μέχρι στιγμής συμφωνεί με την απόφαση.
Παρά την απώλεια του backstop, οι μετοχές της UBS σημείωσαν άνοδο 4,72% την Παρασκευή.

Τι λέει το Bloomberg Intelligence

«Οι αναμενόμενες απώλειες από τα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία της Credit Suisse ενδέχεται να είναι λιγότερες από ό,τι αναμενόταν, με την UBS να απορρίπτει ένα backstop 9 δισεκατομμυρίων φράγκων (10 δισεκατομμύρια δολάρια) που παρείχε η ελβετική κυβέρνηση ως μέρος της συμφωνίας.
Η κίνηση δείχνει την πεποίθηση της UBS ότι οι απώλειες, στη χειρότερη περίπτωση, είναι διαχειρίσιμες, μετά από προσομοίωση ακραίων καταστάσεων σε σχετικά μη βασικά περιουσιακά στοιχεία.
Ο τερματισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει πολιτικά, παρέχοντας ευελιξία για τη μεγάλη συνδυασμένη ελβετική επιχείρηση, ενώ εξοικονομεί επίσης τις αναμενόμενες ετήσιες χρεώσεις που σχετίζονται με το backstop» ανέφερε η Alison Williams, BI banking anal.
Όμως, ενώ οι οικονομικοί κίνδυνοι από τη συμφωνία υποχωρούν, οι κίνδυνοι που αφορούν την αξιοπιστία και τη φήμη της τράπεζας παραμένουν.
Δεδομένου ότι η UBS δεν χρειάστηκε ποτέ κρατική βοήθεια, οι όροι που εξασφάλισε η τράπεζα θα μπορούσαν να αρχίσουν να μοιάζουν περισσότερο με κυβερνητική ευλογία για την εξάλειψη ενός αντιπάλου παρά με ζωτική υποστήριξη για μια διάσωση.
Η απόφαση της Ελβετίας να διαγράψει 17 δισεκατομμύρια δολάρια από το χρέος AT1 της Credit Suisse ως μέρος της εξαγοράς προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και διάφορες αγωγές.
Οι κάτοχοι αυτών των τίτλων βρήκαν τα νέα της Παρασκευής απογοητευτικά, δεδομένου ότι οι κάτοχοι μετοχών και τώρα η κυβέρνηση έχουν πάρει κάτι από τη συμφωνία.
Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά και οι power brokers στην Ελβετία.
Η οικονομική κατάσταση της Credit Suisse ήταν «προφανώς πολύ καλύτερη από ό,τι απεικονιζόταν», δήλωσε ο Thomas Aeschi, ηγέτης του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης δύναμης στο κοινοβούλιο, σε ανάρτηση στο LinkedIn.
«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι μια συγκλονισμένη Finma και ένα απελπισμένο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο δεν διασφάλισαν ότι η Ελβετία θα διατηρήσει εν ζωή δύο μεγάλες τράπεζες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης