Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλητική νομική εμπλοκή για τη UBS - Αγωγή καταθέτουν 500 μέτοχοι της Credit Suisse κατά της εξαγοράς

Απειλητική νομική εμπλοκή για τη UBS - Αγωγή καταθέτουν 500 μέτοχοι της Credit Suisse κατά της εξαγοράς
Η συγκεκριμένη αγωγή είναι η δεύτερη ομαδική αγωγή μετόχων της Credit Suisse που βάζει στο στόχαστρο τη UBS ενώ αναμένεται να υποβληθούν πολλές αγωγές από ομολογιούχους
Σχετικά Άρθρα
Eνώπιον νέας νομικής εμπλοκής για την αμφιλεγόμενη εξαγορά της Credit Suisse θα βρεθεί η UBS, καθώς εκατοντάδες μεμονωμένοι μέτοχοι - συμπεριλαμβανομένων δεκάδων πρώην υπαλλήλων της χρεοκοπημένης τράπεζας - θα υποβάλουν αγωγή σε εμπορικό δικαστήριο της Ζυρίχης τη Δευτέρα 14/8, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Η Ελβετική Ένωση για την Προστασία των Επενδυτών (SASV), η οποία εκπροσωπεί ιδιώτες επενδυτές, θα καταθέσει την αγωγή για λογαριασμό περίπου 500 μετόχων της Credit Suisse που έγραψαν μεγάλες ζημιές όταν η τράπεζα διασώθηκε από την UBS.
Η εξαγορά, που οργανώθηκε από τις ελβετικές αρχές, δεν τέθηκε υπό την κρίση των μετόχων των δύο τραπεζών, καθώς δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να ψηφίσουν τη συμφωνία.
Τα 3,4 δισ. δολάρια που κατέβαλε η UBS για την Credit Suisse ήταν λιγότερο από το ήμισυ της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν από την υπογραφή της συμφωνίας και μόνο κλάσμα της λογιστικής της αξίας.
Η συγκεκριμένη αγωγή είναι η δεύτερη ομαδική αγωγή μετόχων της Credit Suisse που βάζει στο στόχαστρο τη UBS, ενώ αναμένεται να υποβληθούν πολλές αγωγές από ομολογιούχους.

H UBS έχει κίνητρο να προσφέρει διακανονισμό

Ο Arik Röschke,γενικός γραμματέας της SASV υποστήριξε ότι η UBS έχει κίνητρο να καταλήξει σε διακανονισμό.
Σημείωσε ότι εάν ο δικαστής κρίνει υπέρ των εναγόντων, η UBS μπορεί να κληθεί να πληρώσει όλους τους μετόχους, πιθανώς με κόστος αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και εάν η τράπεζα διευθετήσει την υπόθεση εξωδικαστικά, μόνο οι ενάγοντες θα αποζημιωθούν.
«Η UBS ανέλαβε μια από τις καλύτερες κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη σε τιμή ευκαιρίας και με μια αδιαφανή συμφωνία», πρόσθεσε.
Οι περισσότεροι από τους ενάγοντες μετόχους είναι Ελβετοί, υπάρχουν όμως και μέτοχοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ταϊλάνδη και το Ντουμπάι.
Πολλοί είναι πρώην υπάλληλοι της Credit Suisse που απέκτησαν τις μετοχές ως μέρος της αμοιβής τους.
«Μερικοί από τους αιτούντες μας εργάστηκαν στην Credit Suisse για 30 χρόνια και έλαβαν μέρος των αμοιβών τους σε μετοχές», πρόσθεσε ο Röschke.
Είπε ότι υπάρχουν πρώην εργαζόμενοι της Credit Suisse που είχαν μετοχές οι οποίες πριν από 15 χρόνια άξιζαν περισσότερο από 80 ελβετικά φράγκα, αλλά έλαβαν μόλις 0,76 ελβετικά φράγκα για κάθε μετοχή ως μέρος της εξαγοράς της UBS.
«Αυτοί οι άνθρωποι έμειναν πιστοί στην εταιρεία και τώρα έχουν χάσει τα πάντα. Είναι λυπηρό για αυτούς τους μετόχους που τιμωρήθηκε η πίστη τους».
Η SASV έχει αναλάβει την αγωγή των 500 μετόχων σε μη κερδοσκοπική βάση και οι ενάγοντες θα πληρώσουν μόνο ένα τέλος 250 ελβετικών φράγκων για την κάλυψη των εξόδων της ένωσης που είναι αυτοχρηματοδοτούμενη.
Η ελβετική δικηγορική εταιρεία Niedermann Rechtsanwälte θα εργαστεί επίσης στην υπόθεση.

Στα πρότυπα της αγωγής των θεσμικών επενδυτών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αγωγή ακολουθεί τα πρότυπα παρόμοιας αγωγής που άσκησε η νεοσύστατη εταιρεία νομικών υπηρεσιών LegalPass με έδρα τη Λωζάνη, η οποία υποστηρίζεται από το Ethos Foundation, ένα όργανο που εκπροσωπεί θεσμικούς επενδυτές που κατέχουν περίπου το 5% και στις δύο τράπεζες - UBS και Credit Suisse.

Οι αγωγές των ομολογιούχων

Τουλάχιστον δύο δικηγορικά γραφεία - η Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan και η Pallas - έχουν αναλάβει από την άλλη μεριά να εκπροσωπήσουν τους ομολογιούχους που έχασαν πλήρως τα κεφάλαιά τους όταν αποφασίστηκε η διαγραφή ομολόγων πρόσθετης εξασφάλισης 1 (ΑΤ1) ύψους 17 δισ. δολαρίων της Credit Suisse από τη UBS ως μέρος της συναλλαγής.
Το προσωπικό της Credit Suisse έχει ζητήσει να κινηθούν νομικές ενέργειες μετά την ακύρωση των μπόνους τους που συνδέονται με τα ομόλογα AT1.
Δικηγόροι στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, εργάζονται σε υποθέσεις που στοχεύουν μεμονωμένους πρώην διευθυντές της Credit Suisse για το ρόλο τους στην κατάρρευση της τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης