Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Πακιστάν επιχειρεί την αποκωδικοποίηση του πυραύλου BrahMos που απέτυχε να ανιχνεύσει

Το Πακιστάν επιχειρεί την αποκωδικοποίηση του πυραύλου BrahMos που απέτυχε να ανιχνεύσει
Οι δύο πυρηνικά οπλισμένες χώρες απέτρεψαν έναν πόλεμο μεταξύ τους, αλλά το ινδικό αμυντικό κατεστημένο καυχιόταν που ο υπερηχητικός πύραυλος κρουζ, που συχνά διαφημίζεται ως ινδικός  Brahmastra», κατάφερε να αποφύγει τα πακιστανικά ραντάρ
Το βράδυ της 9ης Μαρτίου 2022, το ινδικό αμυντικό κατεστημένο διένυσε μια από τις πιο δύσκολες νύκτες του εξαιτίας ενός τραγικού λάθους που θα αποκάλυπτε στρατιωτικά μυστικά.
Αυτό, καθώς ένας από τους ινδικής κατασκευής υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ BrahMos εκτοξεύτηκε κατά λάθος και προσγειώθηκε σε μια ακατοίκητη περιοχή του Πακιστάν.
Οι δύο πυρηνικά οπλισμένες χώρες απέτρεψαν έναν πόλεμο μεταξύ τους, αλλά το ινδικό αμυντικό κατεστημένο καυχιόταν που ο υπερηχητικός πύραυλος κρουζ, που συχνά διαφημίζεται ως ινδικός  Brahmastra», κατάφερε να αποφύγει τα πακιστανικά ραντάρ.
Ένας πύραυλος BrahMos εκτοξεύτηκε στις 9 Μαρτίου γύρω στις 7 το απόγευμα από μια βάση κοντά στην Αμπάλα και προσγειώθηκε περίπου 124 χιλιόμετρα μακριά στο Mian Channu στην επαρχία Punjab του Πακιστάν.
Ο πυρηνικός πύραυλος επίθεσης ξηράς δεν έφερε καμία κεφαλή.
Το Πακιστάν ισχυρίστηκε ότι παρακολούθησε την εκτόξευση ενός «υπερηχητικού βλήματος» από τη Sirsa, μια αεροπορική βάση στη Βόρεια Ινδία
Το BrahMos είναι ένας από τους λίγους πυραύλους κρουζ στον κόσμο που μπορούν να πετούν με υψηλές υπερηχητικές ταχύτητες. Η ταχύτητα καθιστά απίστευτα δύσκολη την εμπλοκή ή την αποφυγή του πυραύλου BrahMos. Επιπλέον, η τεράστια ταχύτητα του πυραύλου τον καθιστά σημαντικά πιο θανατηφόρο από τους υποηχητικούς πυραύλους κρουζ.
Ο Kurulkar, ο 59χρονος επικεφαλής του DRDO's Research and Development Establishment (Engineers) ή του εργαστηρίου R&D (E), συνελήφθη στις 3 Μαΐου από το Maharashtra ATS σύμφωνα με τμήματα του νόμου περί επίσημων μυστικών (OSA) που σχετίζονται με την κατασκοπεία και την παράνομη επικοινωνία με την Πακιστανική Υπηρεσία Πληροφοριών (PIO).
Το BrahMos ήταν το θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο ατόμων από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 28 Οκτωβρίου 2022.
«Έχω μια αρχική αναφορά σχεδίασης περίπου 186 σελίδων μεγέθους Α4 σε όλες τις εκδόσεις BrahMos», απάντησε ο Kurulkar. Αργότερα, ο Kurulkar φέρεται να της είπε: «Δεν μπορώ να στείλω αντίγραφο αυτής της αναφοράς στο WA ή στο mail... θα το κρατήσω και θα σας το δώσω όταν θα είστε εδώ. Θα προσπαθήσω να σας δείξω εδώ», αναφέρει η Indian Express.
Το φύλλο κατηγοριών που κατατέθηκε από την Αντιτρομοκρατική Ομάδα του Μαχαράστρα (ATS) αποτελείται από έξι τόμους και 1.837 σελίδες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, το ATS έλαβε συνομιλίες WhatsApp μεταξύ των δύο ατόμων.

Είναι το Πακιστάν αβοήθητο μπροστά στον BrahMos;

Το περιστατικό επισκίασε την ικανότητα αεράμυνας του Πακιστάν.
Οι ειδικοί επισημαίνουν την ανεπάρκεια της αεράμυνας του Πακιστάν για την παρακολούθηση υπερηχητικού πυραύλου κρουζ.
Το πιο πρόσφατο σύστημα αεράμυνας στο απόθεμα του Πακιστάν είναι μια παραλλαγή του κινεζικού συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος HQ-9 (SAM) και εισήχθη στις υπηρεσίες το 2021.
Από το 2001, όταν δοκιμάστηκε για πρώτη φορά, το BrahMos έχει κάνει άλματα εξέλιξης.
Ο κατασκευαστής BrahMos αύξησε έκτοτε το βεληνεκές του πυραύλου από 290 χιλιόμετρα σε 450 χιλιόμετρα, κατάφερε να το ενσωματώσει με τα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-30MKI και δημιούργησε μια ναυτική παραλλαγή που μπορεί να εκτοξευθεί από αντιτορπιλικά stealth. Με άλλα λόγια, τα BrahMos μπορούν να εκτοξευθούν από ξηρά, αέρα και θάλασσα.
Τώρα η ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) αναζητά μια μικρότερη και πιο μυστική έκδοση του πυραύλου που μπορεί να τοποθετηθεί σε μικρότερα πολεμικά αεροσκάφη όπως τα MiG-29 και τα ιθαγενώς κατασκευασμένα ελαφρά αεροσκάφη μάχης «Tejas».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης