Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόντρα Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας για τη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα

Κόντρα Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας για τη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα
Το Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί την Αρμενία για συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων
Σχετικά Άρθρα
Το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε σήμερα 14/8 την Αρμενία ότι συγκεντρώνει στρατεύματα και οπλισμό κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο αυτών χωρών, με σκοπό τη στρατιωτική πρόκληση, ισχυρισμό που αρνήθηκε το Γερεβάν.
Οι δυο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου έχουν εμπλακεί σε δυο πολέμους για τον έλεγχο του διαφιλονικούμενου θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζερικής επικράτειας αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους. Στον πιο πρόσφατο πόλεμο, εκείνον που ξέσπασε για έξι εβδομάδες το φθινόπωρο του 2020, το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε εδάφη που ήλεγχε επί δεκαετίες η Αρμενία. Οι προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων Μπακού-Γερεβάν, με τη μεσολάβηση της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, συναντούν δυσκολίες.
Η ένταση επιδεινώθηκε ξανά από τις αρχές του Ιουλίου, όταν το Μπακού έκλεισε με διάφορα προσχήματα την κυκλοφορία στον διάδρομο Λατσίν, τον μοναδικό οδικό άξονα που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την αρμενική επικράτεια.
"Τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση όπλων, εξοπλισμού και προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιηθεί νέα στρατιωτική δράση κατά μήκος των συνόρων", ανέφερε το αζέρικο υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το Μπακού, το Γερεβάν έχει δημιουργήσει επίσης στρατιωτική υποδομή στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου εδρεύουν οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις από το 2020.
"Το Αζερμπαϊτζάν επιφυλάσσεται του δικαιώματος να υπερασπιστεί με κάθε μέσο την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα" όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, τόνισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Το αρμενικό υπουργείο Άμυνας αντέδρασε με ανακοίνωσή του και αρνήθηκε ότι έχει συγκεντρώσει όπλα και στρατεύματα κοντά στα σύνορα ή στον θύλακα, κάνοντας λόγο για ανακοινώσεις "που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".
Η Αρμενία ζήτησε το Σάββατο την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την "επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης" στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που αντιμετωπίζει αποκλεισμό από το Αζερμπαϊτζάν εδώ και μήνες.
Ο αζερικός αποκλεισμός προκαλεί ολοένα και σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση στον θύλακα, που κατοικείται κατά πλειονότητα από Αρμένιους: ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης